Fifa on tehnyt muutoksia Euroopan MM-jatkokarsintojen otteluohjelmaan Venäjän aloittamaan sotaan perustuen. Ukrainan anomus sen karsintaottelujen siirtämisestä hyväksyttiin, minkä lisäksi karsinnoista ulos suljetun Venäjän paikalle ei nosteta uutta maata.

Kansainvälinen Jalkapalloliitto Fifa ilmoitti suostuvansa Ukrainan Jalkapalloliiton pyyntöön sen ja Skotlannin välisen MM-jatkokarsintaottelun siirtämisestä kesäkuulle. Ottelu oli alun perin tarkoitus pelata muiden jatkokarsintapelien tapaan 24. maaliskuuta.

Ukrainan Jalkapalloliitto pyysi siirtoa, koska sen on tällä hetkellä mahdotonta järjestää maajoukkueelle riittävät matkustus- ja harjoitusolosuhteet Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman sodan takia. Iso osa Ukrainan maajoukkuepelaajista pelaa maan omassa pääsarjassa, joka on luonnollisesti keskeytetty sotatilan takia.

Fifa konsultoi päätöksessään Euroopan Jalkapalloliittoa Uefaa sekä muita Euroopan MM-jatkokarsintapolkuun A kuuluvia maita, eli Walesia, Itävaltaa ja Skotlantia. Kaikki osoittivat solidaarisuutta hyväksymällä pyynnön yksimielisesti.

Polun toinen välierä Walesin ja Itävallan välillä pelataan normaalisti 24. maaliskuuta. Ukrainan ja Skotlannin välinen välierä pelataan kesäkuussa. Välierien voittajat kohtaavat MM-kisapaikan ratkaisevassa finaalissa niin ikään kesäkuussa.

Samalla Fifa tiedotti, että Puola etenee automaattisesti Euroopan MM-jatkokarsintapolku B:n finaaliin. Puolan oli määrä kohdata polun välierissä Venäjä, mutta ottelu peruuntui, kun Fifa ilmoitti viime viikolla sulkeneensa Venäjän ulos kaikesta kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta.

Toinen vaihtoehto olisi ollut nostaa jokin toinen maa Venäjän tilalle. Fifa kuitenkin päätti pitää, Venäjää lukuun ottamatta, jatkokarsintoihin selvinneet maat ennallaan. Näin Puola etenee suoraan finaaliin, jossa se kohtaa Ruotsin ja Tšekin välisen ottelun voittajan.

B-polun välierät pelataan 24. maaliskuuta ja finaali 29. maaliskuuta.

Euroopan MM-jatkokarsinnat

Ajat Suomen aikaa.

Polku A: 

Skotlanti – Ukraina      Tiedotetaan myöhemmin
Wales – Itävalta             24.3. klo 21:45

Finaali                             Tiedotetaan myöhemmin

Polku B:

Venäjä – Puola              24.3. klo 21:45
Ruotsi – Tšekki             24.3. klo 21:45

Finaali                             29.3. klo 21:45

Polku C:

Italia – Pohjois-Makedonia      24.3. klo 21:45
Portugali – Turkki                      24.3. klo 21:45

Finaali                                           29.3. klo 21:45

Ukrainan ja Venäjän ulkomaalaispelaajat ja -valmentajat vapaita siirtymään muualle

Fifa tiedotti myös muutoksista kansainväliseen siirtoikkunaan sekä pelaajien ja seurojen välisiin työsopimuksiin Ukrainassa riehuvan sodan seurauksena.

Kaikkien ulkomaalaisten pelaajien ja valmentajien sopimukset ukrainalaisseurojen kanssa on mitätöity kuluvan kauden loppuun, eli 30. kesäkuuta, asti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ulkomaalaiset pelaajat ja valmentajat ovat vapaita etsimään itselleen uuden työnantajana loppukauden ajaksi.

Päätöksen tarkoituksena on suojella sekä seurojen taloutta että pelaajien ja valmentajien oikeuksia harjoittaa ammattiaan. Seurojen ei näin tarvitse maksaa palkkaa siltä ajalta, kun Ukrainan pääsarja on keskeytetty, mutta pelaajat ja valmentajat voivat edelleen harjoittaa ammattiaan normaalisti.

Lisäksi Fifa päätti, että kaikki ulkomaalaiset pelaajat ja valmentajat, joilla on voimassa oleva sopimus venäläisen seuran kanssa, ovat oikeutettuja purkamaan sopimuksensa välittömästi.

Tilanne on sikäli erilainen kuin ukrainalaisseurojen kanssa, että päätös on yksin pelaajan tai valmentajan. Seuroilla ei ole oikeutta purkaa sopimuksia tai lopettaa palkanmaksua, mutta pelaajilla ja valmentajilla on oikeus siirtyä Venäjältä muualle, jos nämä eivät halua enää pelata tai valmentaa sotaa käyvässä maassa.

Myös venäläisseuroja kohtaan tehtävät sopimusten purut ovat voimassa kuluvan kauden loppuun asti.

Venäjältä tai Ukrainasta lähtevät pelaajat ovat vapaita etsimään itselleen uuden seuran loppukaudeksi mistä tahansa sarjasta. Uusi sopimus on kuitenkin tehtävä ennen huhtikuun 7. päivää. Lisäksi mikään yksittäinen seura ei saa tehdä sopimusta useammalle kuin kahdelle Venäjän tai Ukrainan sarjoista vapautuvalle pelaajalle.

Poikkeussäännön perusteella sopimuksen purkaneista ja uuteen seuraan siirtyvistä pelaajista ei makseta FIFA:n kasvattajarahaa uuden seuran toimesta. Myöskään pelaajan uusi seura ei tule saamaan oikeutta kasvattajarahaan niiden pelaajien kohdalla, jotka ovat tehneet sopimuksen poikkeussäännön nojalla.


Kanada - Uusi-Seelanti