Perjantai oli Afrikan mestaruusturnauksessa neljän ottelun päivä. Turnauksen suurin voittajasuosikki Senegal jatkoi heikkoja otteitaan, mutta Marokko vakuutti esiintymällä todella vahvasti Komoreita vastaan. Gabonin ja Ghanan välinen ottelu kuumensi tunteita.

Senegal – Guinea 0–0

Senegal aloitti Afrikan mestaruusturnauksen yhtenä suurimmista mestarisuosikeista, mutta joukkueen otteet kahdessa ensimmäisessä ottelussa ovat olleet hyvin aneemisia. Ensimmäisestä pelistä Zimbabwea vastaan tuli voitto vasta ottelun viimeisen minuutin rankkarilla, ja Guineaa vastaan joukkue hyytyi maalittomaan tasapeliin.

Ottelun ensimmäinen huippupaikka tuli Guinealle. Barcelonan juniorijoukkueessa pelaava Ilaix Moriba pelattiin vastahyökkäyksen päätteeksi täysin vapaaksi Senegalin rangaistusalueen rajalle. Keskikenttäpelaaja päätti kuitenkin vielä syöttää toisesta aallosta nousseelle Morgan Guilavoguille, jonka sijoituksen Seny Dieng torjui upeasti.

Senegal kävi lähellä johto-osumaa toisella puoliajalla, kun Bouna Sarr lähetti kierteisen vapaapotkun Guinean maalin takatolpalle. Yksikään paikalle kiirehtineistä Senegalin pelaajista ei kuitenkaan aivan ehtinyt palloon.

Senegal sai vielä yhden paikan kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta joutui toteamaan, että Aly Keita Guinean maalilla jatkaa huimia otteitaan turnauksessa.

Malawi – Zimbabwe 2–1

Zimbabwe aloitti ottelun terävästi. Heti ottelun alussa Ishmael Wadi jäi täysin vapaaksi takatolpalle, mutta laiturin pusku karkasi avopaikasta yli maalin.

Hetkeä myöhemmin Wadi kuitenkin onnistui. Joukkue pelasi hienolla seinäsyöttökombinaatiolla Onismor Bhaseran vapaaksi vasemmalle laidalle. Laitapakin keskitys löysi Wadin pään ja kaukaa lähtenyt pusku vei Zimbabwen johtoon.

Malawi kuitenkin iski takaisin saman tien. Keskialueen pallonriistosta lähtenyt vastahyökkäys Francisco Madingan millintarkkaan keskitykseen vasemmalta laidalta ja Gabadinho Mhangolla oli suhteellisen helppo työ tuoda joukkueensa tasoihin.

Heti toisen puoliajan alussa Mhango iski uudestaan Zimbabwen puolustuksen täydellisestä tötöilystä. Topparien ja maalivahdin kommunikaatiokatkos johti siihen, että Malawin hyökkääjä pääsi purjehtimaan aivan vapaasti rangaistusalueen sisään maalintekoon.

Marokko – Komorit 2–0

Afrikan mestaruusturnauksen C-lohkon toisen kierroksen ottelussa Komorit jäi täydellisesti Marokon jyrän alle. Ennakkosuosikki avasi maalinteon jo vartin pelin jälkeen. Tarik Tissoudali käänsi pallon Komorien boksissa Ayoub El Kaabille, jonka laukaus kuitenkin blokattiin. Paluupallo ajautui kuitenkin Selim Amallahille, joka teki itselleen tilaa ja ohitti terävällä laukauksella Komorien maalivahdin.

Hetkeä myöhemmin Marokko oli siirtyä jo kahden maalin johtoon, kun Wolverhamptonin Romain Saïss pääsi yrittämään maalintekoa kulmapotkusta. Voimakas pusku pysähtyi kuitenkin Komorien maalin ylärimaan.

Marokon vyörytys kuitenkin jatkui. Kahteen kertaan pallo kävi aivan maaliviivan tuntumassa oikealta laidalta lähteneen hyökkäyksen päätteeksi, mutta molemmilla kerroilla joko Komorien puolustus tai maalivahti Salim Ben Boina ehti väliin viime hetkellä.

Ensimmäisen puoliajan lopussa Ben Boina otti harvinaisen triplatorjunnan. Nayef Aguerd pääsi puskemaan aivan vapaasti maalin edestä, mutta Komorien maalivahti pelasti tilanteen upeasti. Jatkotilanteessa oli kuitenkin ensimmäisenä Saïss, jonka yritykseen Ben Boina venytti kätensä väliin. Adam Masina pääsi vielä yrittämään aivan maaliviivan tuntumasta, mutta Komorien maalivahti piti maalinsa varjeltuna.

Ben Boinan huippuottelu jatkui tämän jälkeenkin, kun mies torjui Youssef En-Nesyrin laukoman rangaistuspotkun reilun tunnin pelin jälkeen. Lopulta Marokko kuitenkin onnistui, kun Zakaria Aboukhlal tuplasi joukkueen voittolukemat minuutti ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Gabon – Ghana 1–1

Ghanan André Ayew aloitti ottelun maalinteon turnauksen tähän asti hienoimmalla maalilla. West Hamin pelaaja otti pallon haltuun kolmessakymmenessä metrissä, ohitti Gabonin puolustajan ja laukoi hirmutykin maalin oikeaan alakulmaan.

Tämän jälkeen Gabon alkoi vyöryttää hyökkäyksiään ja hallitsikin ottelua käytännössä täysin. Ayewin maali jäi lopulta Ghanan ainoaksi maalia kohti suuntautuneeksi laukaukseksi ottelun aikana.

Gabon onnistui lopulta tasoittamaan pelin aivan varsinaisen peliajan lopussa. Jim Allevinah teki itselleen tilaa rangaistusalueen kulmassa ja viimeisteli hienolla vedolla taka-alakulmaan.

Maali kuumensi tunteita Ghanan leirissä. Päätösvihellyksen jälkeen syttyi melkoinen kalabaliikki, jonka aikana muun muassa Benjamin Tetteh ajettiin kentältä ulos tämän lyötyä Gabonin pelaajaa.

Tappio tiesi sitä, ettei jatkopaikka ole enää Ghanan omissa käsissä lohkovaiheen viimeisellä kierroksella.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth