Afrikan mestaruuskisojen lohkovaiheen toinen ottelukierros alkoi torstaina kahdella A-lohkon ottelulla. Kamerun otti turnauksen ensimmäisen usean maalin voiton Etiopiasta ja Burkina Faso pelasi itsensä paalulle taistelussa toisesta pudotuspelipaikasta.

Kamerun – Etiopia 4–1

Vuoden 2022 Afrikan mestaruusturnauksessa nähtiin vihdoin, 12 ottelun jälkeen, ensimmäinen usean maalin voitto. Kamerunin voitosta huolimatta ottelun maalinteon aloitti Etiopia. Amanuel Gebremichael antoi laidalta upean syötön Kamerunin puolustuksen läpi ja Dawa Hotessa Dukele viimeisteli kylmänviileästi ohi André Onanan.

Kamerun tuli kuitenkin tasoihin vain neljä minuuttia myöhemmin. Etiopian maalivahti Teklemariam Shanko torjui upeasti kahdestakymmenestä metristä lähteneen laukauksen, mutta paluupallo putosi Collins Faille, jonka tarkka keskitys löysi takatolpalle vapaaksi jääneen Karl Toko Ekambin.

Tauolle mentiin vielä tasatilanteessa, mutta toisella puoliajalla ottelu repesi. Ensin Fai vapautettiin oikealle laidalleen hienolla pystysyötöllä ja laitapuolustajan keskitys löysi millintarkasti Vincent Aboubakarin pään. Kamerunin kapteenilla oli helppo työ viedä maansa johtoon.

Kaksi minuuttia myöhemmin Aboubakar iski toistamiseen. Kamerun sahasi nopealla hyökkäyksellä Etiopian puolustuksen aivan riekaleiksi, ja joukkueen kapteeni pääsi viimeistelemään tyhjiin Nicolas Moumi Ngamaleun antamasta poikkisyötöstä.

Ottelun päätöslukemat iski 67. minuutilla Ekambi. Martin Hongla vapautti laiturin hienolla läpisyötöllä. Lyonin pelaaja iski kuitenkin vielä jarrut päälle ja vei kaksi Etiopian pelaajaa kahville, ennen kuin viimeisteli illan toisen maalinsa varmasti alakulmaan.

Kamerun johtaa lohkoaan kahdella voitolla.

Kap Verde – Burkina Faso 0–1

Kap Verden ja Burkina Fason kamppailu jatkoi tämänvuotiselle Afrikan mestaruusturnaukselle tutumpaa vähämaalista linjaa. Suurimmat syylliset tähän olivat kuitenkin kaksi hienoa ottelua pelannutta maalivahtia.

Ottelun ensimmäinen maalipaikka oli Edmond Tapsoban suora vapaapotku, jonka Vozinha Kap Verden maalilla kuitenkin upeasti selvitti. Hetkeä myöhemmin Vozinha joutui venymään uudelleen parhaimpaansa, kun Abdoul Tapsoba vapautettiin puolittaiseen läpiajoon. Kap Verden maalivahti kuitenkin kesti.

Tämän jälkeen oli Burkina Fason maalivahdin Hervé Koffin vuoro esitellä taitojaan. Júlio Tavares pääsi laukomaan aivan vapaasti rangaistusalueen rajalta, mutta Koffi torjui upeasti alakulmaan suuntautuneen vedon.

Seuraavasta tilanteesta maalihanat kuitenkin aukesivat. Burkina Faso sahasi nopealla pallonliikuttelulla Kap Verden vasemman laidan rikki, ylös noussut laitapuolustaja Issa Kaboré keskitti ja Boureima Hassane Bandé siirsi rinnalla joukkueensa johtoon.

Kap Verden paras tasoituspaikka tuli Garry Rodriguesille. Laituri sai pitkän pystysyötön vasemmalle laidalle, pelasi hyvällä maltilla oikean jalkansa vapaaksi ja pääsi yrittämään rangaistusalueen rajalta, mutta Koffi nappasi ottelun viimeisen huipputorjunnan ja piti joukkueensa johdossa.

Burkina Faso ja Kap Verde ovat ennen viimeistä kierrosta tasapisteissä lohkon toisella ja kolmannella sijalla. Kap Verde kohtaa päätöskierrokselle lohkoa johtavan Kamerunin, kun taas Burkina Faso saa vastaansa nollassa pisteessä olevan Etiopian.