Vuoden 2022 Afrikan mestaruusturnaus alkoi sunnuntaina. Avausottelussa isäntämaa Kamerun voitti Burkina Fason. Illan jälkimmäisessä ottelussa Kap Verde kaatoi Etiopian.

Kamerun – Burkina Faso 2–1

Yksi Afrikan mestaruusturnauksen suurimmista suosikeista, Kamerun, aloitti kotimaassaan pelattavan turnauksen voitokkaasti. Joukkueista Burkina Faso oli kuitenkin se, joka aloitti ottelun terävämmin. 24 minuutin jälkeen pitkä pyöritys tuotti tulosta. Ensin Issafou Dayo oli viedä joukkueensa kulmapotkusta johtoon, minkä jälkeen Gustavo Sangarén epäonnistunut keskitys oli leijua suoraan Kamerunin maaliin. Tilanne kuitenkin jatkui, ja lopulta Sangaré ohjasi Aston Vilassa pelaavan Bertrand Traorén hienon keskityksen varmasti maaliin.

Kamerun ei kuitenkaan lannistunut. Isäntäjoukkue pääsi peliin sitä paremmin mukaan, mitä pidemmälle ottelu eteni. Noin viisi minuuttia ennen taukovihellystä Traoré ajeli Kamerunin André-Frank Zambo Anguissan kömpelösti kumoon omalla rangaistusalueellaan ja Kamerunille tuomittiin rangaistuspotku. Vincent Aboubakar upotti pilkun varmasti ja toi Kamerunin tasoihin.

Lisää oli kuitenkin luvassa vielä ensimmäisen jakson lisäajalla. Dayo ajoitti liukutaklauksen Burkina Fason kuudentoista-alueella täysin väärin, ja Aboubakar tuuletti rangaistuspotkumaalia jo toistamiseen.

Toisella jaksolla tasoitusta hakenut Burkina Faso onnistui luomaan paremmat maalipaikat, mutta Kamerunin maalilla torjunut Ajaxin André Onana piti kisojen kotijoukkueen johdossa. Etenkin torjunta Adama Guiran laukaukseen Traorén antaman vapaapotkun jälkitilanteesta oli upeaa maalivahtityötä.

Aboubakar vei vielä ottelun lopussa pallon kertaalleen Burkina Fason maaliin, mutta tilanne tuomittiin paitsioksi.

Etiopia – Kap Verde 0–1

Ottelu alkoi Etiopian kannalta todella murheellisesti. Aschalew Tamene Seyoum jatkoi päällään pallon kohti omaa maaliaan, mutta epäonnistui kosketuksessaan ja vapautti Kap Verden Júlio Tavaresin puolittaiseen läpiajoon. Kaksinkamppailunsa hävinnyt Yared Bayeh Belay myöhästyi liukutaklauksessaan avain rankkarialueen rajalla ja sai tilanteesta ansaitun punaisen kortin.

Hetkeä myöhemmin Etiopia oli iskeä pallon omaan verkkoon. Kap Verden Garry Rodrigues keskitti laidalta ja vaihdosta sisään tullut Mignot Debebe ohjasi pallon jalallaan kohti omaa maalia. Teklemariam Shanko otti kuitenkin upean torjunnan ja piti lukemat nollissa.

Ensimmäisen puoliajan lisäajalla kuitenkin räjähti. Rodrigues jatkoi takatolpalle tulleen keskityksen hienosti maalin eteen Tavaresille, joka viimeisteli varmasti päällään. Näin Kap Verde siirtyi pukuhuoneisiin maalin johdossa.

Myös toinen puoliaika oli Kap Verden pyöritystä. Kotimaansa liigassa pelaava Shanko kuitenkin otti useamman hyvän torjunnan, ja osoitti, että muutkin kuin Euroopassa pelaavat tähdet pärjäävät näissä peleissä.


Kanada - Uusi-Seelanti