Afrikan mestaruuskisoihin todella vaikean alun saanut Norsunluurannikko nousi Feenix-linnun lailla tuhkasta ja voitti kotimaassan pelatun turnauksen uskomattomalla tavalla.

Norsunluurannikko voitti historiansa kolmannen Afrikan mestaruuden, kun se kaatoi kotikisojensa finaalissa Nigerian 2-1 sunnuntaina. Norsunluurannikkolaiset pelasivat finaalissa kuin noiduttuina, eivätkä antaneet Nigerialle juuri minkäänalaista mahdollisuutta organisoida omia hyökkäyksiään. Kisojen kotijoukkue vyörytti heti alusta lähtien hyökkäyksen toisensa perään kohti turnaukseen suurimpana mestarisuosikkina lähteneen Nigerian maalia. Siitä huolimatta se oli Nigeria, joka iski ottelun ensimmäisen maalin, kun William Troost-Ekong puski joukkueensa johtoon kulmapotkun jälkitilanteesta heti ennen taukoa.

Norsunluurannikko tuli toiselle puoliajalle kuitenkin lannistumattomana ja jatkoi siitä, mihin ensimmäisellä puoliskolla jäi. Painostus tuotti tulosta noin tunnin pelin jälkeen, kun Franck Kessié pääsi puskemaan ottelun tasoihin ja villitsemään Ebimpén Olympiastadionin kotiyleisön. Ottelun ratkaisijaksi nousi noin kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Sebastian Haller, joka ohjasi Simon Adingran vaikean keskityksen jalkateränsä kärjellä Nigerian maalin yläkulmaan.

Norsunluurannikko nousi voitollaan tasoihin niin ikään kolme Afrikan mestaruutta voittaneen Nigerian kanssa. Enemmän mestaruuksia on vain Ghanalla, Kamerunilla ja Egyptillä.

Suurin odotuksin kotikisoihinsa lähteneen Norsunluurannikon mestaruus ei kuitenkaan tullut helpoimmalla, tai edes kovin todennäköisellä, tavalla. Alkulohkossaan vain yhden voiton napannut joukkue ehti jo erottaa päävalmentajansa Louis Gassetin, kun näytti siltä, ettei sen keräämät kolme pistettä riittäisi pudotuspelipaikkaan. Koko lohkovaiheen viimeisessä ottelussa Sambia jäi kuitenkin 0-1 tappioon Marokkoa vastaan, mikä tarkoitti, että Norsunluurannikko eteni neljännesvälieriin heikoimmalta mahdolliselta sijalta lohkokolmosten välisessä vertailussa.

Neljännesvälierissä väliaikaiseksi päävalmentajaksi nostetun Emerse Faen luotsaama joukkue kohtasi hallitsevan mestarin Senegalin. Senegal näytti jo purjehtivan odotettuun voittoon, kunnes Kessié tasoitti ottelun vain neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Norsunluurannikko nappasi puolivälieräpaikan lopulta rangaistuslaukauskilpailun jälkeen. Myöskään puolivälierässä Malia vastaan 90 minuuttia ei riittänyt. Tällä kertaa tappio oli kuitenkin vielä lähempänä, sillä Adingra tasoitti lukemiksi 1-1 vasta varsinaisen ottelun 90. minuutilla. Myös voittomaali syntyi viimeisellä mahdollisella hetkellä, kun Oumar Diakité upotti pallon Malin maaliin jatkoajan toisen puoliskon lisäajalla.

Välierän, kuten finaalinkin, ratkaisi Sebastian Haller, joka sai vain 18 kuukautta sitten sairastavansa kivessyöpää. Nyt taudistaan parantunut hyökkääjä saa nauttia asemastaan koko maansa suurimpana sankarina.