Senegal eteni ainoana joukkueena puhtaalla pelillä Afrikan mestaruuskisojen pudotuspeleihin, kun lohkovaihe saatiin päätökseen myöhään keskiviikkoiltana. Kisojen isäntämaa Norsunluurannikko sen sijaan selvisi alkulohkostaan jatkoon niukimmalla mahdollisella tavalla.

Vuoden 2023 Afrikan mestaruuskisat ovat edenneet pudotuspelivaiheeseen. Turnauksessa on torstaina ja perjantaina vuorossa välipäivät, joiden jälkeen pudotuspelit käynnistyvät neljännesvälierien voimin.

Hallitseva mestari Senegal on aloittanut mestaruutensa puolustamisen vakuuttavasti, sillä joukkue oli ainoa, joka onnistui voittamaan kaikki kolme lohkovaiheen otteluaan. Ilman tappioita pudotuspeleihin etenivät myös A-lohkon kaksi ensimmäistä sijaa valloittaneet Päiväntasaajan Guinea ja Nigeria, B-lohkon voittanut Kap Verde, kolme tasapeliä pelanneet Egypti ja Kongon demokraattinen tasavalta, hieman yllättäenkin oman lohkonsa voittanut Angola, E-lohkon ykkönen Mali ja turnauksen suurimpiin mestarisuosikkeihin kuuluva Marokko.

Kisojen isäntämaa Norsunluurannikko sen sijaan joutui jännittämään omaa jatkopaikkaansa viimeiseen hetkeen asti. Joukkue tuli A-lohkossa kolmanneksi, ja joutui odottamaan lohkovaiheen viimeisenkin pelin päättymistä ennen kuin tiesi, selviääkö se pudotuspeleihin yhtenä parhaista lohkokolmosista.

Sambialle olisi päätöskierroksella riittänyt tasapelikin Marokkoa vastaan neljännesvälieräpaikan nappaamiseen, mutta Hakim Ziyechin maali murskasi sambialaisten unelmat. Samalla Norsunluurannikko sai lohkolmosten vertailussa viimeisen jatkopaikan.

Isäntämaa saa neljännesvälierissä kuitenkin vastaansa pahimman mahdollisen vastuksen, kun se kohtaa Senegalin. Marokko puolestaan saa vastaansa Etelä-Afrikan ja niin ikään mestarisuosikkeihin kuuluva, mutta Mohamed Salahin loukkaantumisen takia menettänyt, Egypti kohtaa Kongon demokraattisen tasavallan.

Afrikan mestaruuskisojen 2023 pudotuspelit

Kellonajat Suomen aikaa.

Neljännesvälierät

La 27.1. klo 19:00: Angola – Namibia
La 27.1. klo 22:00: Nigeria – Kamerun

Su 28.1. klo 19:00: Päiväntasaajan Guinea – Guinea
Su 28.1. klo 19:00: Egypti – Kongon demokraattinen tasavalta

Ma 29.1. klo 19:00: Kape Verde – Mauritania
Ma 29.1. klo 22:00: Senegal – Norsunluurannikko

Ti 30.1. klo 19:00: Mali – Burkina Faso
Ti 30.1. klo 22:00: Marokko – Etelä-Afrikka

Puolivälierät

Pe 2.2. klo 19:00: Puolivälierä 1
Pe 2.2. klo 22:00: Puolivälierä 2

La 3.2. klo 19:00: Puolivälierä 3
La 3.2. klo 22:00: Puolivälierä 4

Välierät

Ke 7.2. klo 19:00: Välierä 1
Ke 7.2. klo 22:00: Välierä 2

Mitalipelit

La 10.2. klo 22:00: Pronssiottelu

Su 11.2. klo 22:00: Finaali