Vaikka vuosi on jo vaihtunut alkavat, Aasian mestaruuskisat 2023 tänään. Syyt Qatarissa pelattavan turnauksen ajankohdan muutokseen ovat tutut – maassa ei kesälämpötilojen aikaan voida järjestää jalkapallon arvokisoja.

Missä pelataan vuoden 2024 Aasian mestaruuskisat?

Vuoden 2023 Aasian mestaruuskisat oli tarkoitus järjestää Kiinassa. Aasian Jalkapalloliitto myönsi turnauksen Kiinalle kesällä 2019. Kolme vuotta myöhemmin liitto päätti kuitenkin riistää Kiinalta oikeuden isännöidä kisoja koronapandemiaan ja Kiinan äärimmäisen tiukkaan koronaprotokollaan vedoten.

Päätöksen jälkeen Aasian Jalkapalloliitto avasi haun kisaisännäksi uudestaan. Hakemus kisojen järjestämisestä lähetettiin neljästä maasta: Qatarista, Etelä-Koreasta, Australiasta ja Indonesiasta. Näistä kuitenkin Indonesia ja Australia vetäytyivät kisasta pois myöhemmin. Lokakuussa 2022 Aasian Jalkapalloliitto päätti myöntää kisat Qatarille.

Turnaus tullaan pelaamaan yhdeksällä eri stadionilla, joista seitsemän oli käytössä myös vuoden 2022 MM-kisoissa. Lisäksi Aasian mestaruuskisoja pelataan Jassim bin Hamada -stadionilla sekä Abdullah bin Khalifa -stadionilla.

Vuoden 2023 Aasian mestaruuskisojen stadionit ovat:

 • Lusail Stadium, Lusail (kapasiteetti 88 966)
 • Al Bayt Stadium, Al Khor (kapasiteetti 68 895)
 • Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan (kapasiteetti 45 032)
 • Education City Stadium, Al Rayyan (kapasiteetti 44 667)
 • Jassim bin Hamad Stadium, Al Rayyan (kapasiteetti 15 000)
 • Khalifa International Stadium, Al Rayyan (kapasiteetti 45 857)
 • Abdullah bin Khalifa Stadium, Doha (kapasiteetti 10 000)
 • Al Thumama Stadium, Doha (kapasiteetti 44 400)
 • Al Janoub Stadium, Al Wakrah (kapasiteetti 44 325)

Milloin Aasian mestaruuskisat 2024 pelataan?

Turnaus alkaa perjantaina 12. tammikuuta ja loppuu sunnuntaina 11. helmikuuta. Nimestään huolimatta turnaus pelataan kokonaisuudessaan vuoden 2024 puolella.

Vuonna 2024 pelattavien Aasian mestaruuskisojen aikataulu:

 • Lohkovaiheen 1. kierros: 12.-16.1.2024
 • Lohkovaiheen 2. kierros: 17.-21.1.2024
 • Lohkovaiheen 3. kierros: 22.-25.1.2024
 • Neljännesvälierät: 28.1.-31.1.2024
 • Puolivälierät: 2.-3.2.2024
 • Välierät: 6.-7.2.2024
 • Finaali: 11.2.2024

Miksi Aasian mestaruuskisat 2023 pelataan vuonna 2024?

Turnaus piti alun perin järjestää tavallisen aikataulun mukaisesti kesällä 2023. Kun kisat riistettiin Kiinalta ja myönnettiin Qatarille syksyllä 2022, päätettiin ajankohtaa kuitenkin lykätä seuraavaan talveen. Siirron syynä olivat sekä Qatarin hurjat kesälämpötilat, jotka estävät tai vähintäänkin vaikeuttavat merkittävästi suurten urheilutapahtumien järjestämistä, sekä Qatarin osallistuminen kesällä 2023 pelattuun Pohjois- ja Väli-Amerikan mestaruusturnaukseen.

Miksi Aasian mestaruuskisat 2024 pelataan talvella?

Aasian mestaruuskisat on pelattu perinteisesti tammi-helmikuussa ilman selkeää virallista syytä; todennäköisesti taustalla on kuitenkin ajatus siitä, että monessa Aasian maassa on pohjoisen pallonpuoliskon kesäkuukasina niin kuuma, että arvoturnauksen järjestäminen olisi äärimmäisen haastavaa.

Tilanteeseen on kuitenkin haettu muutosta, ja vuoden 2023 kisojen pitikin olla ensimmäiset, jotka pelataan kesällä, ennen kuin Kiina menetti kisaisännyytensä.

Miten Aasian mestaruuskisat 2024 pelataan?

Turnauksessa pelaa 24 joukkuetta, jotka on jaettu kuuteen lohkoon, joissa jokaisessa on neljä joukkuetta. Pudotuspeleihin etenee jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta sekä neljä parasta lohkokolmosta.

Yksiosaisina pelattavat pudotuspelit alkavat neljännesvälierillä.

Kuka on hallitseva Aasian mestari?

Qatar lähtee kotikisoihinsa hallitsevana maanosan mestarina. Joukkue voitti vuoden 2017 Aasian mestaruuskisojen finaalissa Japanin maalein 3-1.

Historian menestynein maa on Japani, joka on voittanut Aasian mestaruuden neljä kertaa – vuosina 1992, 2000, 2004 ja 2011. Saudi-Arabia ja Iran ovat voittaneet kolme mestaruutta ja Etelä-Korea kaksi. Israelilta, Kuwaitilta, Australialta, Irakilta ja Qatarilta löytyy yksi mestaruus. Australia kuitenkin liittyi osaksi Aasian Jalkapalloliittoa vasta vuonna 2005, kun taas sittemmin Uefaan liittynyt Israel erotettiin liitosta vuonna 1974.

Aasian mestaruuskisat 2024: lohkot

Lohko A: Qatar, Kiina, Tadžikistan, Libanon
Lohko B: Australia, Uzbekistan, Intia, Syyria
Lohko C: Iran, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Hong Kong, Palestiina
Lohko D: Japani, Indonesia, Irak, Vietnam
Lohko E: Etelä-Korea, Malesia, Jordania, Bahrain
Lohko F: Saudi-Arabia, Thaimaa, Kirgisia, Oman

Aasian mestaruuskisat 2024: otteluohjelma

Jordania - Qatar