Fifan päätös järjestää jalkapallon MM-kisat kolmella eri mantereella on kerännyt paljon kritiikkiä – etenkin siksi, mitä päätös tarkoittaa ilmaston ja vuoden 2034 MM-kisojen kannalta.

Jalkapallon MM-kisat 2030 pelataan jopa kolmessa eri maanosassa. Eurooppalais-afrikkalainen Portugalin, Espanjan ja Marokon yhteishakemus valittiin voittajaksi järjestämään 48 joukkuetta kattava turnaus, mutta MM-kisojen pelejä tullaan pelaamaan myös Uruguayssa, Argentiinassa ja Paraguayssa.

Päätös tuli yllättäen jopa vuosi ennen määrättyä ajankohtaa, ja se on yllättänyt Fifan sidosryhmät totaalisesti. Etenkin useat ilmastoryhmittymät ilmaisivat huolensa turnauksesta, jonka pelejä tullaan pelaamaan tuhansien kilometrien päässä toisistaan.

Lisäksi Fifan päätös – ja sen tuominen julki jo tässä kohtaa – näyttää tasoittavan tietä Saudi-Arabialle, joka hakee vuoden 2034 miesten MM-kisojen isännyyttä. Ihmisoikeuksia laajalti polkeva valtio virallistikin hakemuksensa vain muutamia tunteja sen jälkeen, kun päätös vuoden 2030 järjestäjämaista oli julkaistu.

Saudi-Arabia haki myös vuoden 2030 kisoja yhdessä Egyptin ja Kreikan kanssa, mutta vetäytyi kisasta aiemmin tänä vuonna. Nyt maa hakee vuoden 2034 kisojen isännyyttä yksin.

Saudi-Arabian ei odoteta olevan ainoa hakija vuoden 2034 MM-kisojen järjestäjämaaksi, sillä myös Australia ja Indonesia ovat väläyttäneet kiinnostustaan. Myös Kiina, joka aikanaan ilmoitti tavoitteekseen järjestää jalkapallon MM-kisat vuoteen 2030 mennessä, saattaa lähteä mukaan hakuprosessiin. Saudi-Arabia, joka on viimeisten vuosien aikana sijoittunut miljardeja euroja kansainväliseen jalkapalloon, näyttää kuitenkin tällä hetkellä pitävän paalupaikkaa.

Fifa on sitoutunut kierrättämään MM-kisoja järjestäviä maanosia. Koska Espanjan, Portugalin ja Marokon hakemus valittiin voittajaksi vuoden 2030 kisojen suhteen, ei MM-kisoja 2034 tulla myöntämään Eurooppaan tai Afrikkaan. Myös Pohjois-Amerikka on käytännössä katsoen valintaprosessin ulkopuolella, sillä vuoden 2026 MM-kisat järjestetään Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa.

Vielä on epäselvää, mitä Uruguayn, Paraguayn ja Argentiinan osittainen kisaisännyys tarkoittaa vuoden 2034 hakuprosessin kannalta, mutta lienee todennäköistä, ettei Fifa sen takia huomioi myöskään Etelä-Amerikasta tulevia hakemuksia seuraavaa miesten MM-kisojen järjestäjää valitessaan. MM-kisojen 2030 ensimmäinen ottelu järjestetään Uruguayn Montevideossa, samalla stadionilla, jolla pelattiin myös historian ensimmäiset MM-kisat vuonna 1930.

Sidosryhmien huolena ympäristö ja vuoden 2034 isäntämaa

Eri ilmastoryhmittymät ovat ottaneet Fifan päätöksen MM-kisojen järjestämisestä kuudessa eri maassa ja kolmessa eri maanosassa vastaan huolestuneina.

– Olemme huolissamme tästä ilmoituksesta ja siitä, miten se aiotaan toteuttaa Fifan omien tavoitteiden ja ilmastopäästöjen vähentämistä koskevien kansainvälisten tavoitteiden puitteissa, New Weather Institute -järjestön Freddie Daley sanoi The Guardianille.

– Jalkapallolla olisi voimaa kannustaa ihmisiä kohti nollapäästöjä, mutta Fifa ei seuraa omia lupauksiaan asian suhteen. Miten voimme luottaa järjestön lupauksiin, kun heidän toimensa merkitsevät lisää lentoja, päästöjä ja ilmastovahinkoja, Daley jatkoi.

Aiemmin tänä vuonna sveitsiläinen Commission for Loyalty, joka vastaa mainonnan sääntelystä Sveitsissä, ilmoitti, että Fifa oli johtanut faneja harhaan väittämättä, että Qatarin vuoden 2022 MM-kisat olisivat hiilineutraalit.

Euroopan jalkapallofanien järjestö puolestaan totesi kannanotossaan, että ”Fifa jatkaa tuhoamiskierrettään maailman suurinta turnausta kohtaan. Tämä päätös on kamala kannattajien kannalta, piittaamaton ympäristön kannalta ja lisäksi se avaa oven järjestää vuoden 2034 MM-kisat maalle, jonka ihmisoikeustilanne on järkyttävä. Tämä on MM-kisojen loppu sellaisena kuin me turnauksen tunnemme.”


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth