ComeOn

Fifa on valinnut Portugalin, Espanjan ja Marokon vuoden 2030 miesten MM-kisojen järjestäjämaiksi. Lisäksi turnauksen otteluita pelataan Uruguayssa, Argentiinassa ja Paraguayssa.

Kansainvälinen Jalkapalloliitto Fifa ilmoitti yllättäen keskiviikkona, noin vuotta odotettua aiemmin, että se on valinnut isäntämaat vuoden 2030 jalkapallon miesten MM-kisoille. Portugalin, Espanjan ja Marokon yhteishakemus oli Fifan tiedotteen mukaan yksimielinen voittaja.

Tämän lisäksi MM-kisojen pelejä järjestetään kuitenkin myös Uruguayssa, Argentiinassa ja Paraguayssa. Vaikka Fifa ei valinnut kolmen maan yhteishakemusta prosessin voittajaksi, aikoo se silti järjestä yhden MM-kisojen ottelun jokaisessa kolmesta Etelä-Amerikan maasta.

Fifa tiedotteen mukaan päätöksellä juhlistetaan jalkapallon MM-kisojen satavuotista historiaa, minkä johdosta seitsemän vuoden päästä pelattavien MM-kisojen avausottelu pelataan Uruguayn Montevideossa Estádio Centenáriolla. Historian ensimmäiset MM-kisat pidettiin vuonna 1930 juuri Uruguayssa.

– Fifan neuvosto päätti yksimielisesti, että ainoa varteenotettava vaihtoehto on Marokon, Portugalin ja Espanjan yhteinen hakemus, joka kelpuutetaan hakemusprosessin voittajaksi, kunhan prosessi suoritetaan loppuun Fifan toimesta. Virallinen päätös annetaan vuoden 2024 Fifan kongressissa, lajin kattojärjestö ilmoitti tiedotteessaan.

Fifan jäsenmaiden on siis vielä äänestettävä MM-kisojen 2030 järjestäjämaista, ennen kuin päätös voidaan virallistaa, mutta Fifan harvinaisen suoran ulostulon jälkeen muita hakijoita ei enää huomioida, mikä tarkoittaa, että päätös on käytännössä ratifioimista vaille valmis.

– Lisäksi, huomioituaan tapahtumaa ympäröivän historiallisen kontekstin, Fifan neuvosto päätti myös, että kilpailun satavuotisjuhlaseremonia järjestetään Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa, jossa järjestettiin historian ensimmäiset jalkapallon MM-kisat. Lisäksi kolme MM-kisojen ottelua järjestetään Uruguayssa, Argentiinassa ja Paraguayssa, tiedotteessa lisäksi sanottiin.

Fifa ei vielä varmistanut, pääsevätkö kaikki kuusi MM-kisojen otteluita järjestävää maata suoraan MM-kisoihin ilman karsintoja.

Portugalille ja Marokolle ensimmäiset MM-kisat

Espanja sai MM-kisat isännöitäväkseen vain viikkoja sen jälkeen, kun maan jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja Luis Rubiales joutui eroamaan suudeltuaan Espanjan naisten maajoukkueen tähteä Jennifer Hermosoa suulle ilman tämän suostumusta kesken joukkueen MM-kultajuhlien.

Espanja on isännöinyt miesten MM-kisoja kerran aiemmin, vuonna 1982. Maa haki myös vuosien 2018 ja 2022 MM-kisoja yhdessä Portugalin kanssa, mutta ei kummallakaan kerralla selviytynyt prosessin voittajaksi. Portugalille ja Marokolle kyseessä ovat historian ensimmäiset MM-kisat.

Portugalissa on lisäksi pelattu miesten EM-kisat vuonna 2004. Marokko puolestaan valittiin vastikään Afrikan mestaruuskisojen 2025 isäntämaaksi. Marokosta tulee vasta toinen Afrikan maa, joka järjestä jalkapallon MM-kisat. Turnaus pelattiin Etelä-Afrikassa vuonna 2010.


Wolverhampton Wanderers - Burnley
Luton Town - Arsenal