Vuoden 2023 naisten MM-kisat päättyivät sunnuntaina Espanjan juhliin. Seuraavat jalkapallon naisten MM-kisat järjestetään neljän vuoden kuluttua, mutta silti Fifa ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, kuka järjestää jalkapallon MM-kisat 2027.

Missä jalkapallon MM-kisat 2027 pelataan?

Vaikka vuoden 2023 MM-kisat ovat jo ohi, ei vielä ole tiedossa, missä vuoden 2027 naisten MM-kisat pelataan. Vaikka Fifa normaalisti tekee valinnan seuraavasta kisaemännästä jo hyvissä ajoin ennen edellisen turnauksen alkua, venyy päätöksenteko tällä kertaa hyvinkin myöhään – vuoden 2027 MM-kisojen järjestäjästä päätetään nimittäin vasta ensi vuoden toukokuussa järjestettävässä Fifan kongressissa.

MM-kisojen järjestämistä hakevat maat ovat kuitenkin jo tiedossa, sillä halukkaiden piti jättää hakemuksensa tämän vuoden toukokuuhun mennessä. Vuoden 2027 jalkapallon MM-kisojen järjestämistä hakevat Brasilia, Etelä-Afrikka, USA ja Meksiko yhteishakemuksella sekä Hollanti, Belgia ja Saksa yhteishakemuksella.

Hakemuksia tarkastetaan vielä ensi joulukuussa, mihin mennessä hakijamailla tulee olla tarkat suunnitelmat MM-kisojen järjestämisestä. Tämän jälkeen Fifa aloittaa oman tarkastusprosessinsa, johon kuuluu muun muassa käyntejä paikan päällä kaikissa potentiaalisissa järjestäjämaissa. Fifa on uutisoinut, että hakuprosessi vuoden 2027 MM-kisojen järjestäjäksi on kattavampi kuin koskaan aiemmin naisten MM-kisojen historiassa.

Jalkapallon naisten MM-kisat on järjestetty aiemmin yhdeksän kertaa. Turnauksen ovat järjestäneet Australia ja Uusi-Seelanti, Ranska, Kanada, Saksa, Ruotsi ja Kiina sekä USA kumpikin kahdesti.

Kuka on suosikki järjestämään vuoden 2027 naisten MM-kisat?

Fifa ei luonnollisestikaan voi ottaa etukäteen kantaa siihen, mikä hakemuksista vaikuttaa vahvimmalta ehdokkaalta voittajaksi ennen kuin kisaemäntä julkistetaan. USA:n ja Meksikon hakemusta pidetään kuitenkin laajalti vahvimpana neljästä hakemuksesta.

Ei ole salaisuus, että Fifan johdossa päätökset tehdään pitkälti rahan ehdoilla, ja USA ja Meksiko tarjoavat todennäköisesti kaupallisesti parhaan vaihtoehdon vuoden 2027 MM-kisojen järjestäjätahoksi. Kyseessä on suuri markkina-alue, jolta löytyy lukemattomia suuria stadioneja ja muita hakijamaita suurempi TV-yleisö, minkä lisäksi potentiaalisten sponsorien houkuttelu olisi todennäköisesti Yhdysvaltojen markkinoilla helpompaa kuin muualla. Kaiken lisäksi naisjalkapalloilulla on pitkät ja arvokkaat perinteet USA:ssa, mikä varmasti takaisi suuren kiinnostuksen ja massiiviset yleisömäärät MM-kisoissa.

Jos Fifa haluaa tehdä seuraavista MM-kisoista takuuvarmasti suuremmat kuin mitä vuoden 2023 kisat olivat, on USA:n ja Meksikon yhteishakemus selvästi muita hakijoita edellä. Päätös ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen.

Ensinnäkin, USA ja Meksikon järjestävät jo miesten MM-kisat kesällä 2026. MM-kisojen myöntäminen samoille maille peräkkäisinä vuosina olisi ennennäkemätön päätös.

USA järjestää myös vuoden 2024 Copa Américan, vuoden 2025 miesten seurajoukkueiden MM-kisat ja kesäolympialaiset vuonna 2028. Mikäli naistenkin MM-kisat myönnetään Yhdysvalloille, keskitetään kansainvälinen jalkapallo yhteen maahan useaksi vuodeksi tavalla, jota ei ole nähty koskaan aikaisemmin.

Fifan tehtävänä on myös vastata naisjalkapalloilun kasvusta ja levittää lajia maailmalle parhaalla mahdollisella tavalla. Totta on, että herroja liiton johdossa kiinnostaa eniten kylmä käteinen, mutta toisaalta lajin suosion kasvattaminen globaalisti olisi jalkapallon suosion kasvun lisäksi varma tapa kasvattaa kassavirtoja tulevaisuudessa. Voitot eivät kenties realisoituisi yhtä lyhyellä aikatähtäimellä, mutta pitkässä juoksussa panostaminen lajin globaaliin kasvuun kannattaisi.

Naisten MM-kisoja ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty Afrikassa tai Etelä-Amerikassa. Kaikki muut maanosaliitot ovat saaneet turnauksen järjestettäväkseen vähintään kertaalleen. Tämän kesän MM-kisoissa nähtiin historiallisesti jopa kolme pudotuspelijoukkuetta Afrikasta, joten kasvupotentiaalia uusilta mantereilta luulisi löytyvän. Miesten MM-kisatkin on järjestetty vain kerran Afrikassa, ja Etelä-Amerikassa vain kertaalleen sitten vuoden 1978.

Naisjalkapalloilun suosio kasvaa tällä hetkellä uskomattoman kovalla tahdilla. Australian ja Uuden-Seelannin MM-kisoissa pääsylippuja myyntiin lähes 50 % enemmän kuin koskaan aiemmin. Eikä kasvu rajoitu pelkästään perinteisiin jalkapallomarkkinoihin, vaan tulee kaikkialta maailmasta. Tilausta lajin viemiselle uusille seuduille kyllä olisi.

Toisaalta myös Belgian, Hollannin ja Saksan hakemukselle on helppo keksiä järkiperusteita. Eurooppa on jalkapallon voittamaton linnake, maanosa, jossa jalkapallolle ei löydy haastajaa ja jossa laji liikuttaa enemmän rahaa kuin missään muualla. Trendin aallonharjalla ratsastaminen olisi houkuttava vaihtoehto, ja voisi auttaa sementoimaan naisjalkapalloilun aseman merkittävänä vetonaulana kaikkein perinteisimmillä jalkapallomarkkinoilla. Lisäksi kaikista vuoden 2027 MM-kisoja hakevista maista vain Hollanti ja Belgia eivät ole koskaan aiemmin järjestäneet jalkapallon MM-kisoja.

Milloin jalkapallon MM-kisojen 2027 järjestäjästä päätetään?

Vuoden 2027 naisten MM-kisojen järjestäjämaa tai maat julkistetaan Fifan kongressissa 17. toukokuuta 2024.

Milloin jalkapallon MM-kisat 2027 pelataan?

Turnauksen tarkkaa aikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon. Oletettavaa kuitenkin on, että myös vuoden 2027 MM-kisat pelataan normaalisti kesäaikaan.

Montako joukkuetta osallistuu vuoden 2027 jalkapallon MM-kisoihin?

Toista kertaa historiassa naisten MM-kisoihin osallistuu 32 joukkuetta. Uusi turnausformaatti oli ensimmäistä kertaa koskaan käytössä kesän 2023 MM-kisoissa, ja samalla tavalla jatketaan myös neljän vuoden päästä.

Miten jalkapallon MM-kisat 2027 pelataan?

Turnausformaatti säilyy samana, jolla naiset pelasivat jo vuoden 2023 kisoissa ja jolla miehet pelasivat vuoden 1998 vuoteen 2022. 32 joukkuetta jaetaan neljän joukkueen alkulohkoihin, joiden kaksi parasta jatkaa pudotuspeleihin. Pudotuspeleissä pelataan kerrasta poikki olevat neljännesvälierät, puolivälierät, välierät ja mitalipelit.

Miten pelataan MM-karsinnat jalkapallon MM-kisoihin 2027?

Maanosakohtaisten turnauspaikkojen määrä pysyy samana kuin vuoden 2023 kisoissa – toki sillä erotuksella, että kisaemännät tulevat tällä kertaa viemään vähintään yhden varman kisapaikan jonkin muun maanosan kiintiöstä.

  • Aasia: 6
  • Afrikka: 4
  • Eurooppa: 11
  • Etelä-Amerikka: 3
  • Oseania: 1
  • Pohjois- ja Väli-Amerikka: 4
  • Maanosien välinen jatkokarsinta: 3

Vielä ei ole tiedossa, milloin seuraavat MM-karsinnat alkavat, tai millä tavoin ne pelataan. Todennäköistä kuitenkin on, että ainakin Euroopan MM-karsinnat, joihin Suomikin osallistuu, alkavat joko syksyllä 2025 tai keväällä 2026.

Mitkä TV-kanavat näyttävät jalkapallon MM-kisat 2027?

Vielä ei ole tiedossa, mikä yhtiö hankkii jalkapallon naisten MM-kisojen 2027 TV-oikeudet Suomessa.