Sveitsi ja Irlanti varmistivat paikkansa vuoden 2023 jalkapallon MM-kisoissa voittamalla omat ottelunsa Euroopan MM-jatkokarsintojen toisella kierroksella tiistaina. Myös Portugali voitti oman ottelunsa, mutta joutuu jahtaamaan kisapaikkaa maanosien välisten MM-jatkokarsintojen kautta. Kaikkien maanosien omat MM-karsinnat ovat nyt päättyneet.

Portugali, Skotlanti ja Wales taistelivat tiensä Euroopan MM-karsintojen pudotuspelivaiheen toiselle kierrokselle voittamalla omat ensimmäisen kierroksen ottelunsa kotonaan viime viikolla. Portugali kaatoi Belgian 2–1 Fatima Pinton 89. minuutilla tulleella maalilla, Wales voitti Bosnia ja Hertsegovinan jatkoajan jälkeen 1–0 ja Skotlanti kaatoi Itävallan niin ikään 1–0, kun Abi Harrison iski ottelun ainoan maalin heti jatkoajan alussa kulmapotkusta.

Tiistaina joukkueet saivat vastaansa Sveitsin, Irlannin ja Islannin, jotka olivat päässeet suoraan pudotuspelien toiselle kierrokselle paremman lohkovaiheen ansiosta.

Sveitsi – Wales 2–1 (ja.)

Fabienne Humm iski ottelun voittomaalin vain hetki ennen jatkoajan päättymistä ja vei Sveitsin MM-kisoihin.

Wales otti ottelussa johdon jo 19 peliminuutin jälkeen, kun Rhainnon Robert avasi ottelun maalihanat kulmapotkun jälkitilanteesta. Ramona Bachmann kuitenkin tasoitti lukemat ensimmäisen jakson lopussa. Toisella puoliajalla Sveitsi pääsi hakemaan johto-osumaa rankkarista, mutta Ana-Maria Crnogorčevićin laukaus pysähtyi tolppaan. Pitkään näytti jo siltä, että ottelussa päästäisiin ampumaan rankkareita enemmänkin, mutta aivan jatkoajan lopussa Humm jatkoi Rachel Rinastin keskityksen maaliin ja käynnisti sveitsiläisten juhlat.

Skotlanti – Irlanti 0–1

Irlanti eteni historiansa ensimmäiseen arvoturnaukseen kaatamalla Skotlannin Hampden Parkilla Glasgow’ssa. Maalin viimeisteli 18 minuuttia ennen varisnaisen peliajan loppua Amber Barrett.

Portugali – Islanti 4–1 (ja.)

Portugali oli heti alusta alkaen hallitsevampi osapuoli, mutta ei onnistunut rikkomaan kuparista ennen ensimmäisen puoliajan loppua. Heti toisen jakson alussa Áslaug Munda Gunnlaugsdóttir kuitenkin rikkoi Jéssica Silvaa punaisen kortin ja rangaistuspotkun arvoisesti, eikä Carole Costa erehtynyt yhdestätoista metristä.

Islanti tuli kuitenkin upeasti tasoihin Glódís Viggósdóttirin maalilla ja pakotti ottelun jatkoajalle. Puolentoista tunnin pelaamisen jälkeen Portugalin ylivoima alkoi kuitenkin näkyä, ja Diana Silvan, Tatiana Pinton sekä Kika Nazarethin maalit veivät kotijoukkueen lopulta selvään voittoon.

Joukkueet vuoden 2023 MM-kisoissa

Järjestäjämaat (2): Australia, Uusi-Seelanti
Aasia (5): Kiina, Japani, Filippiinit*, Etelä-Korea, Vietnam*
Afrikka (4): Marokko*, Nigeria, Etelä-Afrikka, Zambia*
Etelä-Amerikka (3): Argentiina, Brasilia, Kolumbia
Eurooppa (11): Tanska, Englanti, Ranska, Saksa, Italia, Hollanti, Norja, Irlanti, Espanja, Ruotsi, Sveitsi
Pohjois- ja Väli-Amerikka (4): Kanada, Costa Rica, Jamaika, USA
Maanosien väliset MM-jatkokarsinnat (3): selviävät helmikuussa

*MM-kisadebyytti

Maanosien välisiin MM-jatkokarsintoihin osallistuvat maat

Aasia (2): Taiwan, Thaimaa
Afrikka (2): Kamerun, Senegal
Etelä-Amerikka (2): Chile, Paraguay
Eurooppa (1): Portugali
Oseania (1): Papua-Uusi-Guinea
Pohjois- ja Väli-Amerikka (2): Haiti, Panama


Kanada - Uusi-Seelanti