Ecuador on saattanut käyttää vierasmaalaista pelaajaa Etelä-Amerikan MM-karsinnoissa. Jos maa tuomitaan syylliseksi tähän rikkomukseen, suljetaan se vuoden 2022 MM-kisojen ulkopuolelle. Maan tilalle saatetaan nostaa asiasta valituksen tehnyt Chile.

Kuten aiemmin uutisoimme, siirrettiin Qatarin MM-kisojen avausottelu Ecuadorin ja Qatarin välillä päivää aiemmaksi hyvin kyseenalaisesti vain kolme kuukautta ennen turnauksen alkamista. Nyt myös toinen avausottelussa pelaavista joukkueista saattaa vaihtua, sillä Ecuador on vaarassa tulla diskatuksi MM-kisoista.

Englantilaisen Daily Mailin tietojen mukaan Ecuador on käyttänyt Etelä-Amerikan MM-karsinnoissa pelaajaa, joka on syntynyt Kolumbiassa, ja jolla ei ole Ecuadorin kansalaisuutta.

Englantilaislehden käsiinsä saamien tietojen mukaan Byron Castillo syntyi todellisuudessa lähellä Ecuadorin rajaa, mutta Kolumbian puolella. Hän siirtyi nuorena Ecuadorin puolelle rakentamaan uraansa ja pelasi maan pääsarjassa yhteensä kahdeksan kauden ajan ennen kuin siirtyi viime kesänä Meksikon pääsarjaan.

Castillo on edustanut Ecuadoria eri juniorimaajoukkueissa ennen debyyttiään aikuisten tasolla vuonna 2021. A-maajoukkueessa laitapakki on pelannut 10 ottelua.

Lisäksi erään ecuadorilaisseuran johtohenkilö auttoi häntä väärentämään ecuadorilaiset henkilöllisyyspaperit. Myös Castillon nimi ja syntymäaika on muutettu väärennettyihin papereihin. Kolumbialaisen syntymätodistuksen mukaan pelaaja on syntynyt vuonna 1995. Ecuadorilaisessa syntymätodistuksessa syntymävuodeksi on kuitenkin merkitty 1998.

Jos Daily Mailin käsiinsä saama ääninauha, jolla Castillo myöntää syntyneensä Kolumbiassa, todetaan aidoksi, paljastuu myös, että Ecuadorin Jalkapalloliitto on tiennyt asiasta vuodesta 2018 lähtien.

Qatarin MM-kisojen osalta jo monessa skandaalissa ryvettynyt Fifa sai Chilen Jalkapalloliitolta virallisen valituksen Castillosta jo viime huhtikuussa. Fifa kuitenkin tuolloin totesi puolustajan syntyneen Ecuadorissa.

Jos Fifa toteaa Ecuadorin Jalkapalloliiton syyllistyneen huijaukseen, evätään maalta oikeus osallistua marraskuun 20. päivä alkaviin MM-kisoihin. Tällöin hyötyjäksi nousee todennäköisesti nimenomaan Chile, joka nousee Etelä-Amerikan MM-karsintojen neljänneksi, jos Ecuadorille tuomitaan luovutusvoitto kaikista niistä otteluista, joissa Castillo pelasi.

Jos taas kaikki Ecuadorin ottelutulokset yksinkertaisesti mitätöidään, nousee neljänneksi Peru, joka sijoittui alun perin karsintojen viidenneksi ja eteni maanosien väliseen MM-jatkokarsintaan, jossa joukkue kuitenkin hävisi Australialle. Tällöin Fifa joutuisi kuitenkin miettimään uusiksi, miten se korvaisi tilanteen jatkokarsintaan oikeuttavalle paikalle nousevalla Kolumbialle.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth