Fifa on päättänyt aloittaa Qatarin MM-kisat päivää aiottua aiemmin, jotta isäntämaa Qatar pääsee pelaamaan turnauksen avauspelin. Päätöksellä, joka tehtiin vain kolme kuukautta ennen turnauksen alkua, on negatiivisia vaikutuksia lukemattomille MM-kisojen sidosryhmille.

Marraskuussa alkavat jalkapallon MM-kisat ovat olleet merkittävän kritiikin kohteena käytännössä siitä asti, kun turnaus myönnettiin Qatarin järjestettäväksi vuonna 2010. Sen lisäksi, että maa on vain noin Pirkanmaan kokoinen, eikä siellä ollut vielä 12 vuotta sitten jalkapallokulttuuria tai infraa nimeksikään, Qatar on ryvettynyt monissa ihmisoikeusskandaaleissa. Arabivaltio ei, esimerkiksi, katsoo, että homoseksuaalisuus on rikos, ja katsoo, että naisten tulisi olla aviomiestensä alamaisia, ei tasa-arvoisia kansalaisia.

Myös kisojen infrastruktuurin – stadionien, hotellien, teiden, jopa uusien kaupunkien – rakentamisesta vastaavien siirtotyöläisten olot ovat puhuttaneet. Lähes orjien kaltaisissa oloissa elävät, yleensä matalan tulotason maista Qatariin muuttaneet työntekijät, joutuvat tekemään töitä epäinhimillisen kuumissa olosuhteissa. Tähän mennessä ainakin 6500 työläistä on menettänyt henkensä MM-kisojen rakennusprojekteissa.

Kaiken tämän jälkeen voisi kuvitella, että asukasta kohden mitatulla bruttokansantuotteella maailman rikkain valtio saisi loputtoman kassansa ansiosta edes turnauksen käytännön asiat kuntoon. Toisin kuitenkin on.

Vain kolme kuukautta ennen lopputurnausta fanit ja muut sidosryhmät eivät vieläkään tiedä, millaisia dokumentteja heiltä vaaditaan maahan pääsyyn, kuinka ristiriidat Qatarin lakien ja perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien suhteen hoidetaan tai esimerkiksi sitä, saako maassa nauttia alkoholijuomia turnauksen aikana.

Huonosti järjestetyt kisat saivat jatkoa uudella kyseenalaisella päätöksellä

Nyt Fifa on päättänyt vaihtaa MM-kisojen aloituspäivämäärää – vaikka se oli vain päiviä aikaisemmin valmistautunut juhlimaan sitä, että MM-kisojen alkuun on enää 100 päivää.

Muutos aiheuttaa suunnattomasti päänvaivaa sekä turnaukseen matkustaville faneille että Fifan omille yhteistyökumppaneille. Coca-Colan pitkäaikainen urheilumarkkinointijohtaja Ricardo Fort, esimerkiksi, kommentoi, että sponsoreille, jotka ovat jo varanneet lennot ja hotellit ja buukanneet kutsuvieraat ajavaispäivään, muutos on painajaismainen. Coca-Cola on Fifan suurimpia tukijoita ja yksi MM-kisojen tärkeimmistä sponsoreista.

Fifa ei kuitenkaan välittänyt vaikeuksista, joita sen yhteistyökumppanit joutuvat siirron myötä kohtaamaan. Eikä se myöskään välittänyt siitä, miten fanit muutokseen suhtautuisivat.

Kun MM-kisojen alkuun on vain kolme kuukautta, ovat Qatariin matkustavat fanit todennäköisesti suurilta osin jo varanneet sekä lentonsa että majoituksensa. Fifan päätös muuttaa kisojen alkamisen aikataulua aiheuttaa melkoisesti ongelmia faneille, joilla on lippuja avauspäivän otteluihin.

Vielä ei ole tiedossa, miten Fifa aikoo kompensoida fanien, yhteistyökumppanien tai muiden sidosryhmien taloudellisia menetyksiä.

Qatarin MM-kisat myönnettiin 2010 – aikaa otteluohjelman rakentamiseen on ollut 12 vuotta

Alun perin Qatarin MM-kisojen oli tarkoitus alkaa 21. marraskuuta neljän ottelun voimin. Turnauksen oli määrä alkaa Senegalin ja Hollannin välisellä ottelulla klo 13:00 paikallista aikaa, minkä jälkeen Englanti ja Iran olisivat pelanneet klo 16:00. Isäntämaa Qatar olisi aloittanut turnauksensa avauspäivänä klo 19:00. Samassa yhteydessä olisi järjestetty kisojen virallinen ajavaisseremonia. Myöhemmin samana iltana pelataan vielä USA:n ja Walesin välinen ottelu klo 22:00.

Nyt Fifa on kuitenkin muuttanut Qatarin ottelun pelattavaksi päivää aiemmin, eli sunnuntaina 20. marraskuuta klo 19:00. Avajaisseremonia järjestetään aiotusti Qatarin ottelun yhteydessä. Samalla Hollannin ja Senegalin välinen ottelu on muutettu alkavaksi klo 19:00 seuraavana päivänä. Muut 21. päivän ottelut pysyvät ennallaan.

Muutos hankaloittaa merkittävästi paitsi fanien arkea, myös joukkueita ja pelaajia, jotka nyt joutuvat miettimään matkustamisensa ja valmistautumisensa uusiksi.

Fifan päätös perustuu sen vasta vuonna 2006 aloittamaan perinteeseen, jonka mukaan kisojen järjestäjämaan tulee pelata turnauksen avausottelussa. MM-kisat kuitenkin myönnettiin Qatarille jo vuonna 2010, mistä lähtien on ollut selvää, että Qatar pelaa turnauksen A-lohkossa.

Se ei sen sijaan ole selvää, miksei kansainvälisen jalkapallon kattojärjestö ole alun perin rakentanut otteluohjelmaa niin, että se olisi merkannut Qatarin pelaamaan avausottelun. Maalaisjärjen käytöllä oltaisiin helposti vältytty miljoonien menetyksiltä ja lukuisten ihmisten ongelmilta.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth