Euroopan MM-karsintojen pudotuspelivaihe käynnistyy 6. lokakuuta. Yhdeksästä maasta kaksi selviää vuoden 2023 jalkapallon MM-kisoihin ja yksi maanosien väliseen MM-jatkokarsintaan.

Euroopan MM-karsintojen lohkovaihe vuoden 2023 jalkapallon MM-kisoihin päättyi viime tiistaina. Helmarien kohtalona oli jäädä oman karsintalohkonsa kolmanneksi, mikä tiesi joukkueen karsintamatkan päättymistä lohkovaiheeseen. Yhdeksän maata eteni suoraan MM-kisoihin lohkovoittajina. Lohkokakkoset puolestaan jatkavat MM-jatkokarsintaan.

Euroopan MM-jatkokarsinnat pelataan lokakuun 6. ja 11. päivä. Kolme parasta lohkokakkosta pääsee suoraan jatkokarsintojen toiselle kierrokselle. Kuusi muuta lohkokakkosta arvottiin keskenään ottelupareihin, joiden voittajat jatkavat niin ikään toiselle ottelukierrokselle. Kaikki otteluparit pelataan yksiosaisina.

Kolmesta MM-karsintojen pudotuspelivaiheen kaksi parasta ansaitsee paikan MM-kisoissa. Ranking perustuu joukkueiden tuloksiin niin lohkovaiheessa kuin jatkokarsinnassakin. Jatkokarsinnan tuloksista lisätään pisteet alla olevaan taulukkoon, jonka perusteella joukkueiden lopullinen paremmuusjärjestys määritellään.

Kolmas pudotuspelivaiheen voittaja jatkaa maanosien välisiin MM-jatkokarsintoihin, jotka pelataan helmikuussa Uudessa-Seelannissa. Vuoden 2023 jalkapallon MM-kisat pelataan Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 20. heinäkuuta – 20. elokuuta.

Seitsemän maata hakee ensimmäistä MM-kisapaikkaan

Yhdeksästä Euroopan MM-karsintojen pudotuspeleihin selvinneestä maasta seitsemän ei ole vielä koskaan pelannut naisten MM-kisoissa. Bosnia ja Hertsegovinalle sekä Walesille kyseessä on ensimmäinen kerta tässä karsintavaiheessa. Myös Portugali, Itävalta, Belgia, Islanti ja Irlanti tähyävät historiansa ensimmäistä kisapaikkaa. Skotlanti sen sijaan pelasi MM-kisoissa 2019, Sveitsi puolestaan vuonna 2015.

Islanti, Sveitsi ja Helmarien lohkossa ollut Irlanti pääsivät kolmena parhaana lohkokakkosena suoraan jatkokarsintojen toiselle kierrokselle. Ensimmäiselle kierrokselle vastakkain arvottiin Skotlanti ja Itävalta, Wales ja Bosnia ja Hertsegovina sekä Portugali ja Belgia.

Euroopan MM-jatkokarsinnat

6. lokakuuta
Skotlanti – Itävalta
Wales – Bosnia ja Hertsegovina
Portugali – Belgia

11. lokakuuta
Portugali/Belgia – Islanti
Skotlanti/Itävalta – Irlanti
Sveitsi – Portugali/Belgia

Maanosien väliset MM-jatkokarsinnat helmikuussa

Euroopan MM-jatkokarsinnan kolmanneksi paras joukkue jatkaa maanosien välisiin jatkokarsintoihin, jotka pelataan helmikuussa Uudessa-Seelannissa. Jatkokarsintoihin osallistuu kymmenen joukkuetta, jotka jaetaan kolmeen lohkoon; yhdessä lohkossa pelaa neljä joukkuetta ja kahdessa kolme.

Lohkot pelataan pudotuspelimuotoisina. Neljän joukkueen lohkossa joukkueet jaetaan kahteen välieräpariin, joiden voittajat kohtaavat finaalissa. Finaalin voittaja jatkaa MM-kisoihin. Kolmen joukkueen lohkoissa parhaiten sijoitettu joukkue selviää suoraan finaaliin, ja kaksi muuta pelaa keskenään finaaliin pääsystä.

Euroopan MM-jatkokarsintoihin selvinneiden joukkueiden ranking

Lohko Joukkue Pisteet Maaliero Tehdyt maalit
G Sveitsi 19 19 23
C Islanti 18 22 25
A Irlanti 17 22 26
D Itävalta 16 28 34
F Belgia 16 23 30
B Skotlanti 16 9 22
H Portugali 16 9 18
I Wales 14 8 13
E Bosnia ja Hertsegovina 11 -8 9

Kanada - Uusi-Seelanti