MM-karsinnat vuoden 2023 MM-kisoihin tulivat Euroopan osalta päätökseen tiistaina. Yhdeksän lohkovoittajaa jatkaa suoraan MM-kisoihin, kun taas yhdeksän lohkokakkosta jatkaa taistelua MM-jatkokarsinnoissa.

Ennätysosallistuminen

Euroopan MM-karsintoihin osallistui ennätykselliset 51 maata, jotka kuuteen kuuden joukkueen ja kolmeen viiden joukkueen lohkoon. Jaossa on yhteensä 12 paikkaa ensi kesänä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattaviin MM-kisoihin. Kaikki yhdeksän lohkovoittajaa etenevät suoraan MM-kisoihin. Lohkokakkoset jatkavat MM-jatkokarsintaan, jonka kautta kaksi joukkuetta ansaitsee paikan MM-kisoihin ja yksi ensi vuonna pelattaviin maanosien välisiin jatkokarsintoihin.

Jatkokarsintojen otteluparit arvotaan ensi perjantaina.

A-lohko: Ruotsi MM-kisoihin, Irlanti jatkokarsintaan

A-lohkosta MM-kisoihin eteni Ruotsi, joka voitti karsintojen viimeisellä kierroksella Suomen 0–5. Kisapaikka oli kuitenkin varmistunut jo aiemmin, kun Kosovara Asllanin maali toi Ruotsille 1-1 tasapelin Irlantia vastaan viime huhtikuussa. Ruotsi jatkoi historiallista taivaltaan, sillä se ei ole koskaan jäänyt naisten MM-kisojen ulkopuolelle. Lohkokakkoseksi selvisi lopulta Irlanti, joka varmisti paikkansa jatkokarsinnoissa voittamalla Helmarit viime viikolla 1-0. Suomi jäi lohkon kolmanneksi.

B-lohko: Espanja MM-kisoihin, Skotlanti jatkokarsintaan

B-lohkosta MM-kisoihin jatkaa Espanja, joka pelasi käsittämättömästi kahdeksan karsintapeliä päästämättä maaliakaan. Kisapaikka varmistui kaksi kierrosta ennen karsintojen loppumista, kun Espanja kaatoi Jennifer Hermoson kahdella maalilla Skotlannin 2-0 viime huhtikuussa. Skotlanti nappasi lohkon kakkospaikan kuuden pisteen erolla Ukrainaan.

C-lohko: Hollanti MM-kisoihin, Islanti jatkokarsintaan

C-lohkossa viime kisojen finalisti Hollanti nappasi suoran kisapaikan täpärästi, vain kahden pisteen erolla Islantiin. Lohkovoiton kohtalo ratkesi viimeisellä kierroksella, kun Hollanti ja Islanti kohtasivat Utrecthissa. Ottelu päättyi dramaattisimmalla mahdollisella tavalla, kun Esmee Brugts iski ottelun ainoan maalin toisen puoliajan lisäajalla. Islanti joutui tappion myötä tyytymään jatkokarsintapaikkaan.

D-lohko: Englanti MM-kisoihin, Itävalta jatkokarsintaan

D-lohkossa kesällä Euroopan mestaruuden voittanut Englanti murskasi kaikki muut tieltään ja voitti kaikki kymmenen otteluaan maalierolla 80–0. Kyseessä on Euroopan MM-karsintojen kaikkien aikojen paras maaliero. Kisapaikka varmistui kuitenkin vasta viime lauantaina, sillä hienot karsinnat pelannut Itävalta roikkui aivan Englannin kantapäillä viimeiseen asti. Itävalta jatkaa ansaitusti jatkokarsintaan.

E-lohko: Tanska MM-kisoihin, Bosnia ja Hertsegovina jatkokarsintaan

E-lohkon voittaja Tanska etenee MM-kisoihin niin ikään puhtaalla rekordilla, voitettuaan kaikki kahdeksan karsintaotteluaan. Jatkokarsintaan etenee jopa 13 pisteen päähän jäänyt Bosnia ja Hertsegovina, jolle riitti viimeisellä ottelukierroksella tasapeli Azerbaidzhania vastaan, kun Montenegro hävisi Maltalle.

F-lohko: Norja MM-kisoihin, Belgia jatkokarsintaan

F-lohkossa Norja jätti kaksi pistettä ottamatta jäätyään karsintojen alussa 0-0 tasapeliin Puolan kanssa. Muuten norjalaiset etenivät voitosta voittoon ja jatkavat MM-kisoihin lohkovoittajina. Kisapaikka varmistui toiseksi viimeisellä kierroksella, kun Belgia kaatui 1-0. Belgia varmisti paikkansa jatkokarsinnoissa kaatamalla viimeisessä ottelussaan Armenian vakuuttavasti 7-0. Puola jäi kolmanneksi vain kahden pisteen päähän Belgiasta.

G-lohko: Italia MM-kisoihin, Sveitsi jatkokarsintaan

G-lohkossa Italia ja Sveitsi kävivät loppuun asti tiukkaa kamppailua lohkovoitosta. Lopulta Italia kuitenkin onnistui varmistamaan kisapaikkansa voittamalla Romanian 2-0 karsintojen päätöskierroksella. Kumpikin joukkue voitti yhden keskinäisen kamppailun, joten suoran kisapaikan ja jatkokarsintapaikan ero oli lopulta Sveitsin 1-1 tasapeli Romaniaa vastaan huhtikuussa.

H-lohko: Saksa MM-kisoihin, Portugali jatkokarsintaan

H-lohkossa tänä kesänä EM-finaaliin edennyt Saksa otti vähemmän yllättäen lohkovoiton ja suoran kisapaikan. Joukkue kärsi kuitenkin ensimmäisen karsintatappionsa sitten vuoden 1998. Jatkokarsintapaikan nappasi Portugali, joka voitti toiseksi viimeisellä ottelukierroksella Serbian ja nousi lohkokakkoseksi pisteen erolla Serbiaan.

G-lohko: Ranska MM-kisoihin, Wales jatkokarsintaan

G-lohkon voittajana MM-kisoihin jatkaa Ranska. Joukkue voitti kaikki kymmenen otteluaan, eikä jättänyt toiseksi tulleelle Walesille mahdollisuutta kiriä etumatkaa kiinni. Wales puolestaan onnistui lopulta pysymään kaksi pistettä kolmanneksi tullutta Sloveniaa edellä.

Euroopan MM-karsintojen tulokset

Pelaavat MM-kisoissa

Ruotsi, Espanja, Hollanti, Englanti, Tanska, Norja, Italia, Saksa, Ranska

Jatkavat jatkokarsintaan

Irlanti, Skotlanti, Islanti, Itävalta, Bosnia ja Hertsegovina, Belgia, Sveitsi, Portugali, Wales


Kanada - Uusi-Seelanti