Expekt

Linda Sällström vaati suorasanaisesti tasonnostoa koko Suomen maajoukkueelta tiistaisen Ruotsi-tappion jälkeen.

Suomi päätti karsinnat vuoden 2023 MM-kisoihin tiistaina Ruotsia vastaan Ratinassa. Kyyti oli kylmää. Fifa-rankingin kolmosena oleva joukkue kylvetti Helmareita peräti 0–5.

Suomen kaikkien aikojen maalintekijä Linda Sällström oli ottelun jälkeen harvinaisen suorapuheinen joukkueen tilasta.

–  En oikein tiedä, mitä sanoa. Aika nöyryyttävää. Ei voi päästää viittä maalia, se on ihan liikaa, Sällström sanoi ottelun jälkeen.

Ruotsi-ottelu jätti karvaan maun muutenkin ailahtelevasti sujuneista MM-karsinnoista. Tavoitteena ollut paikka jatkokarsinnassa karkasi jo viime viikolla, kun Suomi hävisi Irlannille vieraissa 1–0.

Sällström tuomitsi suoralta kädeltä Helmarien karsinnat epäonnistuneiksi, kun paikka MM-kisoissa tai jatkokarsinnoissa jäi ottamatta. Syyskuun pelit eivät myöskään ainakaan lievittäneet sitä turhautumista, jota Korson Palloseuran kasvatti on kokenut joukkueen tuloksista jo pidemmän aikaa.

– Jotain ryhtiliikettä tähän pitää saada. Tänä vuonna ei ole tuloksellisesti mennyt todellakaan hyvin. Nyt pitää kääntää tämä trendi jollain tapaa.

Hyvin sujuneiden ja kisapaikan tuoneiden EM-karsintojen jälkeen Helmareiden peli on ollut todellista hakemista. Viimeisen vuoden aikana joukkue on pelannut 15 ottelua, joista se on voittanut vain kaksi – kumpikin MM-karsintalohkon jumboksi jäänyttä Georgiaa vastaan.

Esimerkiksi lähtökohtaisesti heikompaa Slovakiaa vastaan Suomi jäi huhtikuussa 1–1 tasapeliin. Heikon vuoden kruunasi viisi peräkkäistä tappiota EM-kisoissa ja nyt MM-karsinnoissa, jotka johtivat EM-kisojen päättymiseen alkulohkoon ja MM-unelman kariutumiseen.

Sällström ei sulata ajatusta siitä, että tämä olisi Helmarien todellinen taso.

– Kyllä mä haluan uskoa, että me pystytään parempaan. EM-karsinnat osoitti, että me osataan pelata hyvin ja me osataan tehdä asioita, joita nyt ei ole näkynyt, hyökkääjä vastasi jalkapallon-mm.fille.

Tällä hetkellä kuumin kysymys kuuluukin, että kuka on se päävalmentaja, jonka tehtäväksi jää luotsata Helmarit ylös tästä pelillisesti suosta. Tuloksellisesti ennen tätä vuotta kelpo työtä tehnyt Anna Signeul sai lähteä EM-kisojen jälkeen hänen kyseenalaisten johtamistapojensa noustua otsikoihin. Nyt maajoukkuetta valmentavan Marko Salorannan sopimus kattaa vain loppuvuoden. Palloliitto on ilmoittanut aloittavansa rekrytoinnin vakituiselle päävalmentajalle syksyn aikana.

Jatkoi tehtävässä sitten Saloranta tai joku muu, työnsarkaa riittää. Nykytilanteeseen on tyytyväinen tuskin kukaan.

– Mä toivon, että kuka tahansa uusi valmentaja onkaan, niin hänellä löytyy avaimet tähän. Ei me voida jatkaa näin. Tällä tasolla pitää pystyä voittamaan pelejä. Ei se riitä, että ajoittain pelaa hyvin tai että ajoittain on vähän vaan jäljellä. Pitää tehdä myös tulosta, Sällström naulaa.