Copa América Femenina eli naisten Etelä-Amerikan mestaruusturnaus päättyi eilen Brasilian kahdeksanteen mestaruusvoittoon tiukan Kolumbiaa vastaan pelatun pelin jälkeen. Ainoan ottelussa nähdyn maalin teki brasialialainen Debinha pilkusta.

Brasilian naiset pelasivat tänä vuonna ruotsalaisen päävalmentaja Pia Sundhagenin komennuksessa. Mestaruudesta mestaruuteen marssineen valtion voitto oli aikaisemman menestyshistorian valossa jo lähestulkoon tähtiin kirjoitettu, mutta harva olisi ennen kisoja uskonut, kuinka kovat tilastot voittajajoukkue turnauksessa saavuttaisi. Brasilia onnistui nimittäin pitämään koko turnauksen ajan maalinsa puhtaana ja teki itse peräti 20 maalia. Tämä vieläpä siitäkin huolimatta, että joukkueen kapteeni ja tähtipelaaja Marta joutui seuraamaan turnauksen sivusta loukkaantumisen vuoksi.

Etelä-Amerikan jalkapalloturnaus toimi samalla myös maanosan MM-karsinta-alustana. Turnauksen kolme parasta maata – voittaja Brasilia, toiseksi tullut Kolumbia ja pronssimitalisti Argentiina – varmistivat näin ollen tiensä MM-kisoihin. Neljännelle ja viidennelle sijalle jääneet Paraguay ja Chile puolestaan joutuvat taistelemaan viimeisestä paikasta Uudessa-Seelannissa pelattavassa ottelussa ensi helmikuussa.

Avautuneiden MM-kisapaikkojen lisäksi molemmat finaalijoukkueen selvittivät tiensä samalla myös vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin.

Tämänkertaisen voiton myötä Brasilia on onnistunut voittamaan Copa América Femenina peräti kahdeksan kertaa yhdeksästä. Ainoa kerta, kun Brasilia ei tähän kyennyt, oli vuonna 2006, kun Argentiina onnistui viemään turnauksen nimiinsä kotikisoissaan.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth