ComeOn

Etelä-Afrikka voitti Afrikan mestaruuden ensimmäistä kertaa naisten puolella. Joukkue onnistui kampeamaan itselleen tiukan 2–1-voiton Marokosta.

Afrikassa naistenmestaruuskisojen voitto menee lähes aina Nigerialle. Ennen vuoden 2022 turnausta Nigeria oli voittanut peräti yhdeksän yhdestätoista turnauksesta. Ainoa toinen voittaja on aikojen saatossa ollut Päiväntasaajan Guinea, joka on vienyt mestaruuksista loput kaksi.

Jo välierien jälkeen oli kuitenkin poikkeuksellisesti tänä vuonna selvää, että turnaus tulisi saamaan uuden voittajan. Kisojen isäntämaa Marokko nimittäin onnistui yllättäen päihittämään Nigerian rankkareilla ja pääsi näin ollen etenemään finaaliin. Finaalissa vastaan tuli Etelä-Afrikka, joka onnistui upottamaan omassa välierässään Zambian yksittäisellä osumallaan.

Marokolle kyseessä oli ensimmäinen finaali ikinä, kun taas Etelä-Afrikka oli hävinnyt aiemmin jo viisi finaalia.

Etelä-Afrikan iloksi epäonninen putki katkesi viimein. Ottelun suurin sankari oli Ruotsissakin aiemmin pelannut Hildah Magaia, joka teki voittajajoukkueen molemmat maalit lukemin 2–1 päättyneessä pelissä. Kotijoukkue Marokon häviötä seurasi loppuunmyydyllä Prince Moulay Abdellan -stadionilla peräti 53 000 ihmistä.

Tämän vuoden turnausta on yleisömäärän ja jalkapallon laadun puolesta kuvailtu afrikkalaisessa mediassa todellisena naisten jalkapallon läpimurtona. Nähtäväksi jää, johtaako turnauksen saama menestys ensi vuoden naisten jalkapallon MM-kisoissa hyviin tuloksiin. Tuolloin mukana ovat Afrikasta koko loppunelikko eli Etelä-Afrikan ja Marokon lisäksi Zambia (joka voitti pronssia Nigeriaa vastaan) sekä Nigeria.

Lopullinen arvojärjestys päättyneessä turnauksessa näytti tältä:

 1. Etelä-Afrikka
 2. Marokko
 3. Zambia
 4. Nigeria
 5. Senegal
 6. Kamerun
 7. Tunisia
 8. Botsawana
 9. Burkina Faso
 10. Uganda
 11. Togo
 12. Burundi

Sheffield United - Arsenal
AFC Bournemouth - Luton Town