Suomi voitti tiistaina Georgian peräti 6–0 Bolt Arenalla pelatussa MM-karsintaottelussa. Kun Ruotsi ja Irlanti tasasivat samaan aikaan pisteet Göteborgissa, tarkoitti voitto sitä, että paikka vuoden 2023 MM-kisoissa on edelleen Helmarien omissa käsissä.

Suomi määräsi ottelun tahdit heti aloitusvihellyksestä lähtien. Jo pelin alkuminuuteilla Helmarit sai rakennettua keskitysten kautta maalintekopaikat sekä Eveliina Summaselle että Emma Koivistolle. Georgian maalilla torjunut Teona Sukhashvili kuitenkin selvitti kummankin tilanteen suhteellisen helposti.

Keskitykset kuitenkin tuottivat tulosta 24. minuutilla, kun Tuija Hyyrynen löysi keskityksellään Emmi Alasen, joka viimeisteli Georgian maalin takakulmaan.

Vain kymmenen minuuttia myöhemmin Suomi siirtyi kahden maalin johtoon, kun Sanni Franssi kaadettiin rangaistuspotkun arvoisesti. Summanen upotti pilkun varmasti Sukhashvilin selän taakse.

Tauolle lähdettiin lopulta Helmarien kolmen maalin johdossa. Adelina Engman karkasi ottelun 39. minuutilla läpiajoon ja teki Sukhashvilistä voimattoman sijoittamalla pallon tolpan kautta maaliin.

Toinen jakso jatkoi siitä, mihin ensimmäinen jäi. Helmarit viljeli vaarallisia keskityksiään, ja sai palkintonsa 55. minuutilla, kun Mariam Kalandadzen katko kimposi Georgian omaan maaliin.

Myös Suomen viides maali syntyi keskityksestä, mutta tällä kertaa kulmapotkusta. Summanen nousi korkeimmalle ja teki illan toisensa suuntaamalla puskunsa pompun kautta Georgian maaliin. Vaihdosta sisään tullut Jenny Danielsson viimeisteli loppulukemat komealla kaukolaukauksella.

Ruotsi ja Irlanti tasapeliin – paikka MM-kisoissa edelleen omissa käsissä

Kun Ruotsi pelasi samaan aikaan kotitasapelin Irlantia vastaan, nousi Suomi voitollaan MM-karsintojen A-lohkon toiseksi. Ruotsi on karannut lohkon kärjessä jo saavuttamattomalle karkumatkalle, mutta toinen sija ja paikka MM-jatkokarsinnoissa on edelleen täysin Helmarien saavutettavissa.

Suomi kohtaa seuraavaksi juuri Irlannin 1. syyskuuta. Voitto ottelusta nostaisi Helmarit lohkokakkoseksi kaksi pistettä Irlannin edelle, vaikka Irlanti voittaisikin oman rästipelinsä lohkojumbona olevaa Georgiaa vastaan kesäkuun lopussa.

Keskinäisen kohtaamisen jälkeen Irlanti kohtaa vielä Slovakian ja Suomi Ruotsin. Ruotsi ei ole hävinnyt karsinnoissa vielä otteluakaan, ja menetti pisteitä ensimmäistä kertaa Irlantia vastaan, mutta Helmarit varmasti uskoo, että kisapaikkansa jo varmistanut Ruotsi on karsintojen päätöskierroksella kaadettavissa.

Jo tiistaina Georgiaa vastaan Bolt Arenalla nähtiin 3000-päinen yleisö, ja varmaa on, että jos Helmarit pelaa karsintojen päätöspelissään paikasta MM-kisoihin, tulee se saamaan kotiyleisöltä valtavan tuen.

 


Kanada - Uusi-Seelanti