ComeOn

Qatarin MM-kisojen lohkoarvonta järjestetään tänään klo 19:00 Suomen aikaa. Tilaisuuden voi katsoa suorana Yle TV2:lta. 32 joukkuetta arvotaan kahdeksaan alkulohkoon neljään eri arvontakoriin perustuen.

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat alkavat 21. marraskuuta ja päättyvät 18. joulukuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun MM-kisoja pelataan kesän sijasta talvella. Samalla kyseessä ovat viimeiset MM-kisat, jotka pelataan 32 joukkueen voimin. Vuodesta 2026 eteenpäin jalkapallon MM-kisoissa pelaa 48 joukkuetta.

Turnauksen alkulohkot ovat vielä pimennon peitossa, mutta odotus päättyy tänään. Qatarin MM-kisojen lohkoarvonta järjestetään tänään 1. huhtikuuta klo 19:00 Suomen aikaa alkaen. Yle näyttää arvontatilaisuuden suorana.

32 joukkuetta on kuitenkin hienoista liioittelua, sillä vain 29 maata on tähän mennessä selvittänyt tiensä Qatarissa pelattavaan lopputurnaukseen. Loput kolme paikkaa ratkaistaan kesäkuussa.

Ukraina ja Skotlanti kohtaavat Euroopan MM-jatkokarsintojen viimeisen pudotuspelipolun toisessa välierässä. Voittaja saa vastaansa omassa välierässään Itävallan voittaneen Walesin. Euroopan MM-karsinnat oli tarkoitus pelata loppuun jo maaliskuussa, mutta Ukrainan ottelua jouduttiin maassa käytävän sodan siirtämään kesäkuulle.

Myös kaksi maanosien välisten MM-jatkokarsintojen jaettavaa paikkaa ratkeaa vasta kesäkuussa. Australia ja Arabiemiraatit pelaavat vastakkain Aasian MM-jatkokarsintojen finaalissa 7. kesäkuuta. Ottelun voittaja kohtaa maanosien välisissä karsinnoissa Etelä-Amerikan edustajan Perun. Vain voittaja lunastaa paikkansa Qatarin MM-kisoissa.

Toisessa jatkokarsintaparissa kohtaavat Oseanian MM-karsinnat voittanut Uusi-Seelanti ja Pohjois- ja Väli-Amerikan karsinnoissa neljänneksi sijoittunut Costa Rica. Maanosien väliset MM-jatkokarsinnat pelataan 13. tai 14. kesäkuuta.

Kolme jatkokarsintavoittajaa kuitenkin jaetaan normaalisti MM-kisojen alkulohkoihin jo tänään.

Milloin Qatarin MM-kisojen lohkoarvonta järjestetään?

Alkulohkot Qatarin MM-kisoihin arvotaan perjantaina 1. huhtikuuta klo 19:00 Suomen aikaa. Arvontatilaisuus järjestetään Qatarissa.

Kuka näyttää Qatarin MM-kisojen lohkoarvonnan TV:ssä?

Lohkoarvonnan voi katsoa suorana lähetyksenä Ylen TV2-kanavalta tai Yle Areenasta.

Kuinka lohkot arvotaan Qatarin MM-kisoihin?

Kaikki 32 maata jaetaan kahdeksaan alkulohkoon, joissa jokaisessa pelaa neljä joukkuetta. Maat on jaettu ennen arvontaa neljään eri arvontakoriin näiden Fifa rankingin sijoitusten perusteella. Ainoa poikkeus on Qatar, joka on ykköskorissa kisaisännän roolissa. Jokaisesta arvontakorista arvotaan yksi maa jokaiseen alkulohkoon. Samassa korissa olevat joukkueet eivät siis voi päätyä samaan lohkoon.

Lohkoarvonnan rajoitteet

Samaan lohkoon ei voida arpoa yli kahta eurooppalaista joukkuetta, mikä saattaa hieman vaikuttaa arvonnan kulkuun. Jokaiseen lohkoon arvotaan vähintään yksi Euroopan maa, mutta ei kahta enempää. Muista maanosista jokaiseen lohkoon voidaan arpoa korkeintaan yksi joukkue.

Qatarin MM-kisojen lohkoarvonta: arvontakorit

Kori 1:
Qatar
Brasilia
Belgia
Englanti
Ranska
Argentiina
Espanja
Portugali

Kori 2:
Meksiko
Hollanti
Tanska
Saksa
Uruguay
Sveitsi
USA
Kroatia

Kori 3:
Senegal
Iran
Japani
Marokko
Serbia
Puola
Tunisia
Etelä-Korea

Kori 4:
Kamerun
Kanada
Ecuador
Saudi-Arabia
Ghana
Euroopan MM-jatkokarsinnan voittaja (Ukraina, Skotlanti tai Wales)
Maanosien välisten jatkokarsintojen voittaja 1
Maanosien välisten jatkokarsintojen voittaja 2


Sheffield United - Arsenal
AFC Bournemouth - Luton Town