Maanosien omat MM-karsinnat tulivat Eurooppaa lukuun ottamatta päätökseen maaliskuun lopussa, ja 29 vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen 32 joukkueesta on nyt tiedossa. Kolme viimeistä paikkaa jaetaan kesäkuussa.

Euroopan MM-karsinnat

Puola ja Portugali selvittivät tiensä vuoden 2022 MM-kisoihin voittamalla omat playoff-finaalinsa tiistaina. Puola voitti finaalissa Ruotsin 2–0 kahdella toisen jakson maalilla. Portugali puolestaan kaatoi karsintojen suurimman yllättäjän Pohjois-Makedonian samoin 2–0 lukemin.

Myös kolmas jatkokarsintapolku oli tarkoitus pelata päätökseen maaliskuun aikana, mutta Ukrainan ja Skotlannin välistä välierää jouduttiin siirtämään kesäkuulle Venäjän aloitettua sotatoimet Ukrainassa. Wales eteni polun finaaliin voittamalla toisessa välierässä Itävallan. Toisen välierän lisäksi myös polun finaali pelataan kesäkuussa.

2022 MM-kisoihin selviytyneet joukkueet Euroopasta:

Saksa, Tanska, Ranska, Belgia, Kroatia, Espanja, Serbia, Englanti, Sveitsi, Hollanti, Puola, Portugali

Voi vielä lunastaa kisapaikan (1 paikka jaossa): Ukraina, Skotlanti, Wales

Afrikan MM-karsinnat

Afrikan MM-karsinnoissa yhteensä kymmenen joukkuetta eteni viimeiselle kierrokselle, joka pelattiin kokonaisuudessaan maaliskuun kahden viimeisen viikon aikana. Joukkueet jaettiin viiteen ottelupariin, joiden voittajat selvittivät tiensä Qatariin.

Otteluparit:

Egypti – Senegal
Marokko – Kongon demokraattinen tasavalta
Algeria – Kamerun
Tunisia – Mali
Ghana – Nigeria

Otteluparit pelattiin kaksiosaisina. Ensimmäisissä osaotteluissa voiton veivät Algeria, Tunisia ja Egypti. Kaksi muuta ottelua päättyivät tasan.

Tiistaina pelatuissa ratkaisevissa otteluissa nähtiin tuutin täydeltä draamaa. Ainoa selvällä erolla ratkennut ottelu oli Marokon ja Kongon demokraattisen tasavallan välinen peli, jonka Marokko vei 4–1. Varsinaisella peliajalla kisapaikkansa varmistivat myös Tunisia, jolle riitti toisesta osaottelusta 0–0 tasapeli. Myös Ghana jatkoi vuoden 2022 MM-kisoihin tasapelin turvin. Yksi tehty vierasmaali riitti, sillä aiempi kohtaaminen Nigerian kanssa päättyi maalittomaan tasapeliin.

Senegal puolestaan voitti Egyptin 1–0, ja vei ottelun jatkoajalle. Ratkaisua haettiin aina pilkkukisasta asti, jonka päätteeksi Senegal kruunattiin voittajaksi – aivan kuten Afrikan mestaruuskisojen finaalissakin. Myös Kamerunin ja Algerian välinen ottelu eteni jatkoajalle 1–0 tilanteessa. Pilkkuja ei kuitenkaan tarvittu, sillä Kamerun vei voiton ja paikan MM-kisoissa jatkoajan päätteeksi lukemin 1–2.

2022 MM-kisoihin selviytyneet joukkueet Afrikasta:

Marokko, Ghana, Senegal, Tunisia, Kamerun

Aasian MM-karsinnat

Iran ja Etelä-Korea olivat jo varmistaneet paikkansa vuoden 2022 MM-kisoissa ennen Aasian MM-karsintojen viimeisiä otteluita. Japani ja Saudi-Arabia liittyivät seuraan MM-kisapaikan varmistaneina maina, kun Australia ei onnistunut voittamaan Japania karsintojen toiseksi viimeisessä ottelussaan.

Australia etenee Aasian MM-karsintojen pudotuspeliotteluun oman lohkonsa kolmantena joukkueena. Toisessa lohkossa kolmospaikan nappasi Arabiemiraatit. Joukkueet kohtaavat toisensa kesäkuun 7. päivä. Ottelun voittaja jatkaa maanosien välisiin MM-jatkokarsintoihin Perua vastaan.

2022 MM-kisoihin selviytyneet joukkueet Aasiasta:

Etelä-Korea, Iran, Japani, Saudi-Arabia

Voi vielä lunastaa kisapaikan (0,5 paikkaa jaossa): Australia, Arabiemiraatit

Pohjois- ja Väli-Amerikan MM-karsinnat

Kanada varmisti maanosan ensimmäisenä maana paikkansa vuoden 2022 MM-kisoissa, kun se kaatoi karsintojen toiseksi viimeisessä ottelussa Jamaikan 4–0. Lohkovoittoon marssineella Kanadalle kyseessä ovat vasta maan historian toiset MM-kisat.

Meksiko varmisti niin ikään paikkansa MM-kisoissa voittamalla päätöskierroksella El Salvadorin 2–0. USA hävisi karsintojen viimeisessä ottelussa neljäntenä olevalle Costa Ricalle 2–0, mutta nappasi kolmannen suoran paikan MM-kisoissa maalieron turvin.

Costa Rica jatkaa maanosien välisiin MM-jatkokarsintoihin, joissa se kohtaa Oseanian MM-karsintojen voittaneen Uuden-Seelannin.

2022 MM-kisoihin selviytyneet joukkueet Pohjois- ja Väli-Amerikasta:

Kanada, Meksiko, USA

Voi vielä lunastaa kisapaikan (0,5 paikkaa jaossa): Costa Rica

Oseanian MM-karsinnat

Oseanian MM-karsinnat kokivat matkan varrella monia takaiskuja pandemiasta johtuen. Karsinnat päästiin lopulta pelaamaan maaliskuussa miniturnausmuotoisesti, peräti puolitoista vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.

Uusi-Seelanti ja Salomonsaaret voittivat omat lohkonsa ja etenivät karsintojen finaaliin. Finaalissa ei jäänyt epäselvyyttä siitä, mikä joukkue oli Oseanian MM-karsintojen paras – Uusi-Seelanti voitti ottelun peräti 5–0 ja jatkaa karsintavoittajana maanosien välisiin MM-jatkokarsintoihin Costa-Ricaa vastaan.

2022 MM-kisoihin selviytyneet joukkueet Oseaniasta:

Voi vielä lunastaa paikkansa (0,5 paikkaa jaossa): Uusi-Seelanti

Etelä-Amerikan MM-karsinnat

Brasilia ja Argentiina olivat jo varmistaneet paikkansa vuoden 2022 MM-kisoissa ennen Etelä-Amerikan karsintojen viimeisiä otteluita. Myös Ecuadorilla oli jo toinen jalka kisaoven välissä, sillä joukkue tarvitsi kahdesta viimeisestä ottelustaan vain yhden voiton, tai pahimpien kilpakumppanien epäonnistumisen, varmistaakseen paikkansa Qatarissa.

Ecuadorin paikka MM-kisoissa varmistui lopulta muiden joukkueiden avustuksella, kun Peru hävisi oman ottelunsa Uruguaylle. Samalla myös Uruguay varmisti paikkansa MM-kisoissa.

Viimeisellä ottelukierroksella ei ollut tarjolla enää suoria paikkoja Qatariin, mutta Peru nappasi viidennen paikan voittamalla Paraguayn 2–0, ja etenee näin maanosien välisiin MM-jatkokarsintoihin. Maa kohtaa kesäkuussa Australian tai Arabiemiraatit.

2022 MM-kisoihin selviytyneet joukkueet Etelä-Amerikasta:

Brasilia, Argentiina, Ecuador, Uruguay

Voi vielä lunastaa paikkansa (0,5 paikkaa jaossa): Peru

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen lohkoarvonta järjestetään tänään. Lisää lohkoarvonnasta voit lukea klikkaamalla tästä.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth