Suomen A-maajoukkueen hyökkääjä Joel Pohjanpalo oli aikoinaan yksi ikäluokkansa lupaavimmista pelaajista. Hänen lopullista läpimurtoaan Euroopan kentille on odotettu siitä asti, kun hän karisti Pohjolan pölyt nappulakengistään.

Bayer Leverkusenin sopimuspelaaja ja nykyisin lainalla Turkin Superliigan Çaykur Rizesporissa pelaava Joel Pohjanpalo on kovista odotuksista huolimatta joutunut urallaan pettymään moneen kertaan. Suomessa miehen lahjakkuus on hyvin tiedossa, mutta jatkuvat loukkaantumiset ovat hankaloittaneet miehen uraa Euroopassa.

Leverkusenissa toivottiin Pohjanpalon jatkavan tällä kaudella seurassa, mutta ykköshyökkääjän roolia ei ollut tarjolla.

– Kaikki lähti siitä, että keskustelimme yhdessä seuran kanssa. Tiesin heidän toiveestaan huolimatta, että peliaika olisi kortilla ja saisin taistella vain kakkoshyökkääjän paikasta. Vaikka futiksessa ei kaikkea voi ennustaa, oli se alkusuunnitelma, Pohjanpalo kertoo Yle Sportenin haastattelussa.

Penkillä istuskelu ei sopinut Pohjanpalon suunnitelmiin ja jälleen kerran alkoi lainasopimuksen kartoittaminen.

– Mukana oli monta omalla tavallaan hyvää vaihtoehtoa. Neuvottelimme jonkin verran FC Kölnin, Feyenoordin ja Glasgow Rangersin kanssa. Koronan jälkeen seurojen taloustilanteet olivat kuitenkin mitä olivat, minkä vuoksi asiat vaikeutuivat suhteellisen paljon. Matkalle sattui muitakin epäonnisia sattumia. Sitten ikkuna menikin kiinni.

Turkissa seuraikkuna on avoinna viikon pidempään, kuin muualla Euroopassa. Pohjanpalon mukaan useampi Superliigan joukkue oli hänen kintereillään.

– Sieltä useampi seura tuli kyselemään. Çaykur Rizespor oli kuitenkin ollut alusta asti mukana, kerran ehdin kieltäytymään heidän tarjouksestaan.

– Siirtoikkunaa oli enää jäljellä kolme päivää. Olin maajoukkueen mukana, kun he kertoivat minulle, että haluavat minut ykköshyökkääjäksi pelaamaan lähes kaikki pelit Turkin kovassa pääsarjassa. En voi myöskään sitä kieltää, että Rizespor tuplasi palkkani, mikä minulla oli Leverkusenissa. Ja vielä korona-aikana.

Pohjanpalo vakuuttaa olevansa tyytyväinen elämäänsä Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Rizessä, mutta lähinnä urheilulliselta kantilta ajateltuna. Kaupunki ei tarjoa suomalaisen mukaan juurikaan nähtävää, mutta Turkin suurkaupunki Istanbul sijaitsee lyhyen lentomatkan päässä.

Suomalaisen keskittyminen on kuitenkin jalkapallossa ja hän uskoo, että Superliiga voi toimia tarvittavana ponnahduslautana hänen urallaan. Rizespor kuuluu sarjan häntäpään joukkueisiin, mutta henkilökohtaisella tasolla tapahtuneet onnistumiset, voivat avata mahdollisuuksia kovemmistakin liigoista.

– Jos tässä sarjassa onnistuu ja tekee maaleja, on se näyttö Eurooppaan, Pohjanpalo tuumii.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth