Kuva: Kalle Parkkinen / Bildbyrån

Suomen jalkapallomaajoukkue Helmarit kohtaa huomenna Ruotsin klo 19:30 Suomen aikaa alkavassa ottelussa. Pohjoismainen derby pelataan Göteborgin Gamla Ullevi -stadionilla. Ottelu on Helmarien viimeinen MM-karsinnoissa tämän vuoden puolella.

Voitolla lohkovoitto omissa käsissä

Ruotsi johtaa A-lohkoa kolmen pisteen erolla toisena tulevaan Suomeen. Kolme pistettä Suomen perässä ovat puolestaan Slovakia ja Irlanti, jolla tosin on yksi ottelua kaikkia muita lohkon joukkueita vähemmän pelattuna. Georgia on karsintalohkon viimeinen nollalla pisteellä.

Voitto jättäisi Helmareille loistavat asetelmat ensi vuodelle, sillä kolmella pisteellä Suomi siirtyisi Ruotsin kanssa tasoihin lohkon piikkipaikalle. Ruotsi tosin pelaa vielä toisen karsintaottelun Slovakiaa vastaan, jonka voittamalla joukkue voi nousta takaisin lohkon kärkeen, joskin ottelun Suomea enemmän pelanneena.

Myös Slovakia ja Irlanti pelaavat vielä kaksi MM-karsintaottelua tämän vuoden aikana, joiden avulla kumpi tahansa joukkueista voi nousta Helmarien kanssa tasapisteisiin, vaikka Suomi Ruotsin voittaisikin. Voitolla Helmarit kuitenkin pitävät lohkovoiton täysin omissa käsissään.

Kovin mahdollinen vastustaja

Helpolla voitto Ruotsissa ei kuitenkaan tule irtoamaan. Joukkue on voittanut kaikki kolme ensimmäistä karsintapeliään päästämättä maaliakaan. Lisäksi Ruotsi on voittanut kaksi peräkkäistä olympiahopeaa ja on hallitseva MM-pronssimitalisti.

Ruotsia pidetäänkin yhtenä maailman parhaista naisten jalkapallomaajoukkueista. Fifan virallisella ranking-listalla Ruotsi on toisena, edellään vain hallitseva maailmanmestari USA.

Suomi on tällä hetkellä rankingin 25. maa. Joukkue on pelannut tänä vuonna kahdeksan ottelua, joista se on voittanut neljä.

Lohkovoittaja kisoihin, kakkonen jatkokarsintaan

Ruotsi-ottelun jälkeen Suomen MM-karsintaurakka jatkuu ensi vuoden huhtikuussa, jolloin joukkue kohtaa Slovakian vieraissa ja Georgian kotonaan. Karsintojen kaksi viimeistä ottelua pelataan syyskuussa, jolloin Suomen lohkosijoitus lopullisesti ratkeaa otteluissa Irlantia ja Ruotsia vastaan.

Jokaisen karsintalohkon voittaja selviää suoraan vuoden 2023 MM-kisoihin. Karsintalohkojen kakkosiksi tulleet joukkueet puolestaan jatkavat MM-jatkokarsintaan. Jatkokarsinnat pelataan lokakuussa 2022.

Kolme parasta lohkokakkosta sijoitetaan suoraan finaalikierrokselle. Loput kuusi lohkokakkosta pelaavat keskenään yksiosaiset karsintaottelut. Näiden voittajat kohtaavat kolme suoraan finaalikierrokselle sijoitettu joukkuetta niin yksiosaisissa ottelupareissa. Lopulta kolmesta playoff-voittajasta kaksi parhaiten sijoitettua selviää MM-kisoihin. Sijoitukseen vaikuttaa menestys sekä karsintalohkossa että jatkokarsinnoissa.

Kolmannen playoff-voittajan karsintamatka ei kuitenkaan pääty tähän. Joukkue osallistuu helmikuussa 2023 maanosien väliseen jatkokarsintaan, jossa määritetään viimeiset lopputurnaukseen selviävät maat.

Naisten vuoden 2023 MM-kisat pelataan Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 20.7.-20.8.2023. Paikka aikuisten MM-kisoissa olisi Suomen jalkapallohistorian ensimmäinen.