Kuva: Wallpaperflare.com

Suomen MM-karsinnat päättyivät pettymykseen myöhään tiistai-iltana täpötäydellä Olympiastadionilla. Huuhkajat taisteli urheasti, mutta se ei riittänyt hallitsevaa maailmanmestaria Ranskaa vastaan. Ukraina voitti samaan aikaan oman ottelunsa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan, joten Suomi putoaa lohkon kolmannelle sijalle.

Huuhkajien taisteluilme oli tiistai-iltana kohdillaan, mutta Ranska näytti toisella puoliajalla laatunsa, ottaen 0-2 vierasvoiton Karim Benzeman ja Kylian Mbappén maaleilla. Ottelun alku eteni suhteellisen verkkaisesti, vierasjoukkue Ranskan hallitessa pelitapahtumia.

Ensimmäinen vaarallinen tilanne Suomen maalilla nähtiin 29. minuutin kohdalla, kun Mbappe pääsi laukomaan 20 metrin paikkeilta. Terävä kuti viuhui kuitenkin ohi Lukas Hradeckýn vartioiman maalin.

Alun tunnustelun jälkeen Suomi pääsi paremmin peliin mukaan ja pystyi hallitsemaan palloa vastustajan kenttäpuoliskolla. 30. minuutin kohdalla Robin Lod petasi Teemu Pukille vetopaikan rangaistusalueen rajalta. Norwich-hyökkääjä kääntyi pallon kanssa ja ampui vasemmalla jalallaan, mutta kuti jäi pehmeäksi ja Ranskan maalivahti Hugo Lloris torjui varmasti. Kolme minuuttia myöhemmin sama kaksikko oli jälleen asialla ja tällä kertaa Pukki kokeili oikealla jalallaan, mutta veto viuhui yli Ranskan maalin.

Ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä Lod antoi kiertävän kulmapotkun ohi hölmistyneen Lloriksen. Ranskan puolustajan vartioinnissa ollut Rasmus Schüller oli lähimpänä palloa, mutta jätti käsittämättömällä tavalla tilanteen kesken. Pallo yli päätyrajasta ja hyvä mahdollisuus jäi käyttämättä.

Toinen puoliaika

Huuhkajat tuli toiselle puoliajalle rohkealla asenteella ja pyrki pääsemään maalintekopaikoille. Jere Urosella oli kauniin seinäsyöttökuvion jälkeen oiva tilaisuus, mutta veto karkasi ohi Ranskan maalin.

Vierasjoukkueen päävalmentaja Didier Deschamps oli tyytymätön joukkueensa pelaamiseen ja vaihtoi kentälle Benzeman ja Kingsley Comanin, kun 57 minuuttia oli takana. Nämä vaihdot lopulta muuttivat ottelun kuvan Ranskan siirtyessä hyökkäävämpään pelisuunnitelmaan.

Benzeman vaarallisuus oli varmasti jokaisella Suomen pelaajalla erittäin hyvin tiedossa, mutta niin vain mies onnistui jälleen maalinteossa Huuhkajia vastaan. Markku Kanerva puhui ennen ottelua seinäsyöttöjen puolustamisesta, mutta ne olivat tänäänkin myrkkyä Suomen puolustukselle.

Adrien Rabiot pelasi 66. minuutin kohdalla Benzemalle, joka pelasi seinän rangaistusalueen sisällä olleen Mbappen kanssa. Benzeman laukaus otti Leo Väisäsestä kimmokkeen ja upposi vastustamattomasti Suomen maaliin. Kylmä suihku Suomelle, joka oli pitkään täysin pelissä mukana ja kykeni hallitsemaan tapahtumia. Tässä vaiheessa tiedettiin, että Ukraina johtaa omaa otteluansa, joten Suomi olisi tarvinnut kaksi maalia.

Mbappe oli lopulta se mies, joka löi viimeisen naulan Suomen arkkuun. 76 minuutin jälkeen pitkä pallo tavoitti nopean ranskalaisen sivurajan tuntumasta. Väisänen luki tilanteen väärin ja päästi Mbappen ohitseen. Rakettimaisen pyrähdyksen jälkeen kaunis viimeistely takanurkkaan ei jättänyt Hradeckýlle mitään mahdollisuuksia.

Suomen MM-karsinnat olivat tässä ja päälimmäisenä tunteena on pettymys. Se kertoo kuitenkin siitä, että odotukset ovat Suomessa korkealla ja niin kuuluukin olla. Karsinnoista saatiin jälleen tärkeää oppia ja useita nuoria pelaajia nousi esiin. Oli upeaa katseltavaa, miten hyvin esimerkiksi Veikkausliigassa pelaava Urho Nissilä pysyi Ranskan vauhdissa.

Myös uusittu puolustuslinja pelasi kelvollisesti kahdessa viimeisessä ottelussa. Maailman huippumaat ovat vieläkin Suomea edellä, mutta eivät tavoittamattomissa. Pää pystyyn Huuhkajat, tästä on hyvä jatkaa.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth