Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit voitti ensimmäisessä karsintaottelussaan vuoden 2023 MM-kisoihin Slovakian tiistai-iltana Turussa. Ottelu päättyi 2-1. Suomen maaleista vastasivat Adelina Engman ja Ria Öling.

Ottelu alkoi Suomen komennossa

Ottelu alkoi tasaisesti. Kumpikin joukkue pääsi ensimmäisten minuuttien aikana testaamaan vastustajan puolustusta, kuitenkin ilman tulosta. Ensimmäisen puoliajan edetessä ottelun hallinta siirtyi kuitenkin Suomelle. Myös rangaistuspotku oli lähellä Helmarien vyöryttäessä hyökkäyksiä kohti Slovakian maalia.

Myös Suomen prässi toimi äärimmäisen hyvin, ja ehkä jopa hieman yllätti Slovakia, sillä Helmarit ovat perinteisesti ottaneet vastustajan vastaan melko syvällä puolustaen. Joukkue onnistui aktiivisella otteellaan painamaan Slovakian jatkuvasti puolustuskannalle.

Reilun puolen tunnin jälkeen Suomen painostus palkittiin, kun Engman laukoi Helmarit 1-0 johtoon. Emmi Alanen tarjoili Engmanille loistavan syötön linjan taakse ja maarianhaminalainen viimeisteli murhaavasti etukulmasta.

Helmarit voittoon Slovakian kiristä huolimatta

Toinen jaksoi jatkui Suomen osalta siitä, mihin ensimmäinen jäi. Joukkueen laadukas prässi sai Slovakian pelin sekaisin ja vaarallisemmat paikat nähtiin jälleen Suomen puolelta. Heti jakson alkuun Linda Sällström oli jo päästä nokikkain Slovakian maalivahdin kanssa, mutta tilanne vihellettiin paitsioksi.

Tunnin kohdalla Slovakia onnistui kuitenkin tasoittamaan ottelun. Pirteän ottelun pelannut Maria Mikolajova murtautui pienestä kulmasta Suomen kuudentoista-alueen sisälle, ohitti vakuuttavasti Ölingin ja painoi millintarkan laukauksen Suomen maalin yläkulmaan. Tinja-Riikka Korpela oli Helmarien maalilla voimaton.

Vain viisi minuuttia myöhemmin Suomi kuitenkin nousi takaisin johtoon. Sanni Franssi nousi vahvasti Suomen hyökkäyksen oikealta laidalta ja lähetti hyvän keskityksen Slovakian maalille. Takakulmalle hienon nousun tehnyt Öling viimeistely ensimmäisellä kosketuksella Slovakian puolustajan ahdisteluista huolimatta.

Maalin jälkeen Slovakia jahtasi ahnaasti tasoitusta, mutta Korpela kesti vierasjoukkueen lähentelyt.

Lähimpänä maalintekoa kävi kuitenkin jälleen Suomi. Slovakian maalivahti Maria Korenciova tuli maaliltaan aggressiivisesti vastaan, mutta ei ehtinyt palloon ennen Amanda Rantasta. Helsinkiläinen nosti pallon taitavasti yli Korenciovan, mutta pallon matka pysähtyi Suomen kannalta valitettavasti ylärimaan.

Kun lisämaaleja ei Turun Kupittaalla nähty, voitti Helmarit MM-karsintojen avausottelunsa maalein 2-1. Seuraavassa karsintaottelussa Suomi kohtaa Georgian 21. lokakuuta. Seuraava kotiottelu on Olympiastadionilla 26. lokakuuta.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth