Etelä-Amerikan mestaruusturnaus eli Copa America pyörähtää käyntiin torstain ja perjantain välisenä yönä. Tältä sivulta löydät kaiken tarvittavan tiedon kisojen seuraamisesta.

Jalkapallon EM-kisat vievät luonnollisesti alkukesällä lajin seuraajien huomion, mutta myös toinen tärkeä turnaus pelataan osittain päällekkäin. Yhdysvalloissa järjestettävä Copa America käynnistyy torstain ja perjantain välisenä yönä ja luvassa lienee jälleen kerran toinen toistaan mielenkiintoisempia otteluita.

Kyseessä on kilpailun 48. painos ja turnaus potkaistaan käyntiin hallitsevan mestarin Argentiinan ja Kanadan välisellä ottelulla. Turnauksen historian aikana mukaan on kutsuttu vierailevia maita ja näin on toimittu myös tällä kertaa. Muun muassa Kanada on mukana ensimmäistä kertaa.

Vuoden 2024 Copa America pelataan 14 eri kaupungissa 16 joukkueen voimin, jotka on jaettu neljään alkulohkoon. 32 ottelua käsittävä rupeama huipentuu 15. heinäkuuta Miami Gardensilla pelattavaan finaaliin.

Kuka on suosikki voittamaan Copa American 2024?

Copa American nimiinsä vuonna 2021 vienyt Argentiina, joka voitti maailmanmestaruuden vuotta myöhemmin, on suurin suosikki turnauksen voittajaksi.

Lionel Scalonin valmentaman joukkueen jälkeen vedonlyöntiyhtiöt pitävät Brasiliaa toiseksi suurimpana ennakkosuosikkina. Brasilia aloitti Etelä-Amerikan MM-karsinnat mollivoittoisesti ja on onnistunut voittamaan kuudesta pelistä vain kaksi.

Kuluvan kalenterivuoden puolella pelatut harjoitusottelut ovat kuitenkin antaneet viitteitä paremmasta ja nyt maalla on todellinen kasvojen pesun paikka. Brasilia saa lisämotivaatiota vuoden 2021 finaalitappiosta pahimmalle kilpakumppanilleen Argentiinalle, mutta tällä hetkellä Lionel Messin tähdittämä La Albiceleste vaikuttaa lähes ylivertaiselta.

Edellä mainitun kaksikon jälkeen suurimpana voittajasuosikkina pidetään Uruguayta, jonka jalkapallossa eletään uutta kevättä. Pitkän työn joukkueen päävalmentajana tehneelle Oscar Tabarezille näytettiin ovea vuonna 2021. Qatarin MM-kilpailut päättyivät Uruguayn osalta ennen aikojaan, mutta tätä nykyä legendaarisen Marcelo Bielsan alaisuudessa pelaava joukkue on ottanut valtavia kehitysaskeleita.

Uruguay aloitti käynnissä olevat MM-karsinnat rytinällä ja on sarjataulukossa toisena Argentiinan jälkeen. Joukkue voitti kertaalleen Argentiinan ja Brasilian, joka kertoo omaa kieltään Bielsan suojattien iskukyvystä.

Miten Copa America 2024 pelataan?

Vuoden 2024 Copa Americaan osallistuu 16 joukkuetta (10 CONMEBOLISTA ja 6 Concacafista), jotka ovat arvottu neljään alkulohkoon. Maat kohtaavat oman lohkonsa muut joukkueet kertaalleen, minkä jälkeen jokaisen lohkon kaksi parasta etenevät pudotuspeleihin. Jos joukkueet ovat samassa pistemäärässä lohkovaiheen viimeisen ottelun jälkeen, ensisijaisena ratkaisuna on maalierovertailu.

Jos maaliero on niin ikään tasan, vertaillaan muun muassa maiden keskinäisissä otteluissa tehtyjä maaleja ja otettujen varoitusten määrää. Viimeisenä ratkaisuna on lohkon toisen jatkajan arvonta. Pudotuspeleissä pelataan puolivälierät, välierät, pronssiottelu ja finaali.

Pudotuspeleissä joukkueet kohtaavat vastustajan ennalta määrätyn kaavion mukaisesti. Lähtökohtaisesti oman lohkonsa voittamalla saa neljännesvälierissä vastaansa heikomman joukkueen.

Lohkovaihe käynnistyy perjantaina 21. kesäkuuta ja se päättyy heinäkuun 3. päivä.

Pudotuspelit pelataan taas seuraavasti:

Puolivälierät: 5.–7. heinäkuuta
Välierät: 10.–11. heinäkuuta
Pronssiottelu: 14. heinäkuuta
Finaali: 15. heinäkuuta

Kaikki turnauksen ottelut ovat katsottavissa Viaplayn suoratoistopalvelun kautta.

Mitkä joukkueet osallistuvat Copa Americaan 2024?

Lohko A:

Argentiina
Peru
Chile
Kanada

Lohko B:

Meksiko
Ecuador
Venezuela
Jamaika

Lohko C:

USA
Uruguay
Panama
Bolivia

Lohko D:

Brasilia
Kolumbia
Paraguay
Costa Rica