Fifa muutti kantaansa ja hylkäsi ajatuksen kolmen joukkueen lohkoista vuoden 2026 MM-kisoihin. Sen sijaan uusi jalkapallon MM-kisojen turnausformaatti pitää sisällään 12 neljän joukkueen lohkoa ja hurjat 104 ottelua.

Pohjois-Amerikassa järjestettävät jalkapallon MM-kisat 2026, jotka ovat lähtökohtaisestikin historian suurimmat ja pisimmät, kasvavat entisestään. Fifan johtajat sopivat Ugandassa järjestetyssä konferenssissa uudesta MM-kisojen turnausformaatista, jonka mukaan otteluita tulee olemaan jopa 24 enemmän kuin alun perin oli tarkoitus.

Muutos johtaa maratonmaiseen miesten MM-turnaukseen – 48 joukkuetta pelaa lähes 40 päivän aikana 104 ottelua kolmessa maassa – ja mitalipeleihin etenevät joukkueet pelaavat kukin kahdeksan ottelua nykyisen seitsemän sijaan.

Uusi MM-kisojen turnausformaatti hyväksyttiin maaliskuun 14. päivä jalkapallon kansainvälisen kattojärjestön ja MM-kisat järjestävän lajiliiton Fifan hallintoneuvoston kokouksessa.

Yhteensä 104 MM-ottelun pelaaminen on merkittävä lisäys aiempiin suunnitelmiin, joissa pelattavaksi oli suunniteltu 80 ottelua, ja jopa 40 ottelua enemmän kuin viime vuonna Qatarissa järjestetyssä turnauksessa, jossa oli viimeistä kertaa mukana 32 joukkuetta.

Vuoden 2026 MM-kisat, jotka jaetaan ensimmäistä kertaa kolmen maan – USA:n, Kanadan ja Meksikon – kesken, ovat ensimmäiset, joihin osallistuu 48 joukkuetta. Aiempi 32 joukkueen turnausformaatti oli voimassa vuoden 1998 MM-kisoista vuoteen 2022.

Alun perin Fifan oli tarkoitus jakaa 48 joukkuetta 16 kolmen joukkueen alkulohkoon, joiden kaksi parasta etenisi pudotuspeleihin. Qatarin MM-kisojen lohkovaiheen huipennus sai kuitenkin päättäjiä harkitsemaan asiaa uudestaan. Kolmen joukkueen lohkoissa riskinä on, että joukkueet voivat itse manipuloida ottelutuloksia ja osa joukkueista voi karsiutua jo kahden ottelun jälkeen.

48 joukkueen turnauksessa lohkojen kahden parhaan lisäksi kuitenkin myös kahdeksan parhaan lohkokolmosen on edettävä ensimmäisellä pudotuspelikierrokselle, mikä hävittää osan neljän joukkueen lohkojen tarjoamasta jännityksestä.

Lisäpelien lisääminen tuo myös lisäpäiviä. Turnauksen keston pidentäminen suututtaa todennäköisesti pelaajaliittoja ja seuroja, jotka ovat huolissaan lajin suurimmille tähdille aiheutuvasta rasituksesta. Fifa harkitsee, että turnausta pidennettäisiin jopa seitsemällä päivällä aiotusta.

Muutos pakottaa kisajärjestäjät myös varaamaan lisää päivämääriä MM-kisoja varten, mikä voi olla haastavaa stadionien omistajille, jotka jonglööraavat urheilutapahtumien, konserttien ja muiden tapahtumien keskellä.

Vuoden 2026 MM-kisat järjestetään tuttuun tapaan kesä-heinäkuussa eurooppalaisten sarjojen ollessa tauolla.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth