Uefa on muuttanut sitä, miten miesten MM-karsinnat pelataan. Karsintojen lohkomäärä kasvaa, mutta lohkoissa on aiempaa vähemmän joukkueita.

Uefan toimeenpanoelin päätti muuttaa miesten MM-karsintojen formaattia kokoontuessaan tammikuun lopussa Sveitsissä. Uusi formaatti astuu voimaan seuraavissa MM-karsinnoissa.

Vielä edellisissä MM-karsinnoissa Euroopan maat jaettiin kymmeneen lohkoon, joissa pelasi joko viisi tai kuusi joukkuetta. Jokainen lohkovoittaja eteni suoraan MM-kisoihin, kun lohkokakkoset taas jatkoivat Euroopan omiin MM-jatkokarsintoihin. Jatkokarsintojen kautta MM-kisoihin pääsi vielä kolme lisäjoukkuetta.

Vuodesta 2024 alkaen MM-karsinnat tullaan pelaamaan 12 lohkossa, joissa pelaa joko neljä tai viisi joukkuetta. Lohkojen pelijärjestelmä ei muutu. Kaikki joukkueet kohtaavat edelleen muut oman lohkonsa joukkueet sekä kotona että vieraissa.

Myös uudessa järjestelmässä lohkovoittajat etenevät suoraan MM-kisoihin. Lohkokakkoset taas jatkavat joko suoraan MM-kisoihin tai MM-jatkokarsintaan. Uefa ei vielä täsmentänyt, kuinka lohkokakkosten karsiutuminen toimii.

Koska vuoden 2026 MM-kisat pelataan ensimmäistä kertaa 48 joukkueella, kasvoi myös Uefan alaisten maiden kiintiömäärä MM-kisoissa kuuteentoista. Niinpä lohkovoittajien lisäksi lopputurnaukseen selviää vielä neljä joukkuetta. Todennäköistä onkin, että kaikki 12 lohkokakkosta jatkavat MM-jatkokarsintaan, jonka neljä parasta jatkaa MM-kisoihin.

MM-karsintojen aikataulu ei muutu tämän muutoksen myötä. Kansainväliset ottelupäivät ovat edelleen maaliskuussa, kesäkuussa, syyskuussa, lokakuussa ja marraskuussa.


Kanada - Uusi-Seelanti