Vuoden 2022 miesten MM-kisat ovat vasta päättyneet, mutta Qatarin kisojen ristiriitaisuuksien takana jalkapallon MM-kisat 2026 ovat olleet jo pitkään monen jalkapallofanin mielessä. Tähän artikkeliin olemme koonneet kaiken, mitä tässä kohtaa vuoden 2026 MM-kisoista tarvitsee tietää.

Missä jalkapallon MM-kisat 2026 pelataan?

Vuoden 2026 jalkapallon MM-kisat ovat historian ensimmäiset, jotka on jaettu kolmen eri maan kesken, kun USA, Kanada ja Meksiko jakavat kisojen isännyyden. Samalla kisat palaavat Pohjois-Amerikan mantereelle ensimmäistä kertaa 32 vuoteen.

Edelliset Pohjois-Amerikassa pelatut miesten MM-kisat pelattiin Yhdysvalloissa vuonna 1994. Meksiko on puolestaan isännöinyt miesten MM-kisoja vuosina 1986 ja 1970. Kanadalle miesten MM-kisat ovat historian ensimmäiset.

Pohjoisamerikkalainen yhteishakemus voitti äänestyksen kisaisännyydestä ylivoimaisesi. Se sai 200 äänestä 134 ja voitti ainoan kilpakumppaninsa, Marokon, selvästi. Fifan 203 jäsenmaasta neljä päätti jättää äänestämättä kumpaakaan hakijaa. Kisojen järjestämisestä äänestettiin vuoden 2018 kesäkuussa.

MM-kisat järjestetään yhteensä 16 eri paikkakunnalla, joista enemmistö löytyy USA:sta: Yhdysvalloissa pelataan 11 eri stadionilla, kun Meksikossa käytössä on kolme ja Kanadassa kaksi eri stadionia. Toisin kuin neljien edellisten MM-kisojen kanssa, suurin osa vuonna 2026 käytössä olevista MM-kisastadioneista on isännöinyt merkittäviä urheilutapahtumia lähimenneisyydessä, eivätkä siis tarvitse kalliita ja suureellisia remontteja. Kisoja varten ei rakenneta yhtäkään uutta stadionia.

Vuoden 2026 MM-kisojen ottelupaikkakunnat

USA:
Seattle (Lumen Field)
San Francisco (Levi’s Stadium)
Los Angeles (Sofi Stadium)
Kansas City (Arrowhead Stadium)
Dallas (AT&T Stadium)
Atlanta (Mercedes Benz Stadium)
Houston (NRG Stadium)
Boston (Gillette Stadium)
Philadelphia (Lincoln Financial Stadium)
Miami (Hard Rock Stadium)
New York City (Metlife Stadium)

Meksiko:
Guadalajara (Estadio Akron)
México (Azteca Stadium)
Monterrey (Estadio BBVA)

Kanada:
Vancouver (BC Place)
Toronto (BMO Field)

Milloin jalkapallon MM-kisat 2026 pelataan?

Turnauksen tarkkoja päivämääriä ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta jo nyt on varmaa, että miesten MM-kisat palaavat normaalille paikalleen kesä-heinäkuun vaihteeseen.

Kuinka monta joukkuetta osallistuu vuoden 2026 jalkapallon MM-kisoihin?

Ensimmäistä kertaa historiassa jalkapallon MM-kisoihin osallistuu 48 maata. Kyseessä on jopa 16 maata enemmän kuin aiempiin lopputurnauksiin on osallistunut. Nykyinen 32 joukkueen turnausformaatti on ollut käytössä vuodesta 1998 lähtien, mutta vuodesta 2026 alkaen kaikkiin miesten MM-kisoihin selviää 48 maata.

Fifa ei ole vielä varmistanut, että kaikki kolme isäntämaata pääsisivät automaattisesti lopputurnaukseen, mutta liiton puheenjohtaja Gianni Infantino on jo vihjannut siihen suuntaan, että näin kävisi. Mutta vaikka tätä päätöstä ei tehtäisikään, on lisääntyneiden lopputurnauspaikkojen myötä erittäin todennäköistä, että niin Kanada, USA kuin Meksikokin nähdään vuoden 2026 MM-kisoissa.

Miten jalkapallon MM-kisat 2026 pelataan?

Vielä ei ole tiedossa, millaisella turnausmuodolla jalkapallon MM-kisat 2026 pelataan. Ennen vuoden 2022 MM-kisoja Fifa ilmoitti luopuvansa neljän joukkueen lohkoista ja siirtyvänsä kolmen joukkueen alkulohkoihin. Tällöin lohkoja olisi ollut 16 ja niiden jokaisen kaksi parasta olisi selvinnyt 32 joukkueen pudotuspeleihin. Vuoden 2022 MM-kisojen todella dramaattisen lohkovaiheen päätöskierroksen jälkeen Fifa kuitenkin ilmoitti, että se harkitsee asiaa vielä uudelleen.

On siis hyvin mahdollista, että myös kolmen vuoden päästä pelataan neljän joukkueen alkulohkoissa. Tässä tapauksessa alkulohkoja olisi 12, ja niistä etenisi todennäköisesti jatkoon jokaisen lohkon kaksi parasta sekä kahdeksan parasta lohkokolmosta. Pudotuspelit tultaisiin siis myös tässä turnausmuodossa pelaamaan 32 joukkueen kesken.

Viimeisenä vaihtoehtona on esitetty kaksiosaisen turnauksen pelaamista – malli, joka on tuttu esimerkiksi amerikkalaisesta joukkueurheilusta. Tässä mallissa joukkueet jaettaisiin kahteen erilliseen 24 joukkueen turnauspuuhun, joiden voittajat kohtaisivat MM-kisojen finaalissa. Kaavion kummallakin puolella pelattaisiin neljän joukkueen alkulohkot ja pudotuspelit alkaen neljännesvälieristä. Pudotuspeleihin etenisi siis lohkojen kaksi parasta ja neljä parasta lohkokolmosta. Käytännössä formaatti olisi sama kuin vuosien 1982–1994 MM-kisoissa; nyt se vain pelattaisiin kaksinkertaisena.

Kolmen joukkueen lohkoilla pelattaessa koko turnauksen ottelumäärä olisi 80, mikä on 16 enemmän kuin nykyään. Finaaliin etenevien joukkueiden pelimäärä pysyisi kuitenkin seitsemässä. Neljän joukkueen lohkoilla pelattaessa ottelumäärä olisi kuitenkin jopa 104, ja finaalijoukkueiden ottelumäärä nousisi kahdeksaan, jolloin turnausta tulisi pidentää nykyisestä kuukauden kestostaan.

Kolmen joukkueen lohkot ovat kuitenkin myös ongelmallisia. Kun kaikki lohkon joukkueet eivät pelaa päätöskierroksella, avaa se mahdollisuuksia sopupeleille ja tulosten manipulaatiolle. Lohkovaiheen päätöskierroksen jännittävyys kokisi myös kovan kolauksen.

Fifa on ilmoittanut, että se päättää turnausmuodosta vuoden 2023 aikana.

Miten pelataan MM-karsinnat jalkapallon MM-kisoihin 2026?

Koska turnaukseen osallistuvien joukkueiden kokonaismäärä kasvaa, tarkoittaa se luonnollisesti myös sitä, että jokainen maanosa saa lisää osallistumispaikkoja MM-kisoissa. Eurooppa esimerkiksi saa lähettää vuoden 2026 MM-kisoihin 16 maata nykyisen 13 sijasta. Eniten lisäpaikkoja saavat Aasia ja Afrikka, jotka kumpikin saavat neljä uutta paikkaa.

  • Aasia: 8 (+4)
  • Afrikka: 9 (+4)
  • Eurooppa: 16 (+3)
  • Etelä-Amerikka: 6 (+2)
  • Oseania: 1 (+1)
  • Pohjois- ja Väli-Amerikka: 6 (+3)

Lisäksi kaksi kisapaikkaa tullaan määrittämään maanosien välisten MM-jatkokarsintojen avulla. Jatkokarsintojen luonne muuttuu, ja ne tullaan pelaamaan kuuden joukkueen miniturnauksena. Turnaukseen voi selvitä joukkueita kaikista muista maanosista paitsi Euroopasta.

Maanosien välisiin MM-jatkokarsintoihin selvinneet joukkueet arvotaan kahteen kolmen joukkueen lohkoon. Lohkon voittaja etenee lohkofinaaliin. Kaksi muuta joukkuetta pelaavat keskenään välierän, jonka voittaja etenee niin ikään lohkofinaaliin. Kummankin lohkon finaalin voittaja selviää vuoden 2026 MM-kisoihin.

Milloin MM-karsinnat alkavat?

Se, miltä maanosien omat MM-karsinnat näyttävät, on vielä epäselvää, mutta se selvinnee jokaisen maanosaliiton osalta alkuvuodesta 2023. Ensimmäisenä omat MM-karsintansa aloittaa Etelä-Amerikka, jonka karsinnat alkavat jo tämän vuoden maaliskuussa. Myös Aasian MM-karsinnat alkavat jo tänä vuonna lokakuussa.

Se, milloin Euroopan MM-karsinnat alkavat, on vielä hämärän peitossa. Todennäköisesti karsinnat kuitenkin alkavat vuoden 2025 keväällä, sillä vuosi 2023 on pyhitetty vuoden 2024 EM-kisojen karsinnoille ja vuosi 2024 seuraavalle Uefa Kansojen liigalle.

Mitkä TV-kanavat näyttävät jalkapallon MM-kisat 2026?

Vuoden 2026 jalkapallon MM-kisat jaetaan ensimmäistä kertaa Suomen historiassa tasan kahden eri TV-yhtiön kesken. Yle on ostanut MM-kisojen 2026 TV-oikeudet, mutta se myi näistä puolet MTV:lle, joka siis esittää puolet otteluista. Esimakua tästä jaosta saatiin jo vuoden 2022 MM-kisoissa, kun MTV välitti osan MM-kisojen peleistä.

Kumpikin yhtiö lähettää näyttämänsä ottelut ilmaisilla TV-kanavilla. Lisäksi otteluita pystyy todennäköisesti seuraamaan myös kummankin yhtiön omasta suoratoistopalvelusta. Sitä, miten ottelut Ylen ja Maikkarin välillä jaetaan, ei vielä tiedetä.


Brentford - Newcastle United