Yksi kaikkien aikojen suurimmista urheilijoista, brasilialainen Pelé, on nukkunut pois 82 vuoden iässä.

Kaikkien aikojen jalkapalloilijana pidetty Pelé on kuollut torstaina. 82-vuotias brasilialainen menehtyi pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Pelé sairasti paksusuolensyöpää. Syöpäkasvain leikattiin syyskuussa 2021, mutta syöpähoidot eivät tehonneet toivotulla tavalla. Entinen jalkapalloilija joutui viimeisen elinvuotensa aikana useaan otteeseen sairaalahoitoon. Joulukuun alussa Pelé vietiin jälleen sairaalaan Sao Paulossa. Torstai-iltana Suomen aikaa sairaus sai lopulta yliotteen legendasta.

– Kaikki, mitä olemme, on sinun ansiotasi. Rakastamme sinua äärettömästi. Lepää rauhassa, Pelén tytär Kelly Nasciamento julkaisi hetki isänsä menehtymisen jälkeen Instagramissa.

Brasilian liittovaltio on julistanut maahan kolmen päivän suruajan legendan poismenon vuoksi. Santosin kaupunki, jossa Pelé pelasi lähes koko uransa, kunnioittaa entistä pelaajaansa viikon mittaisella suruajalla.

Pelén hautajaissaatto järjestetään maanantaina ja tiistaina. Brasilian kaikkien aikojen jalkapalloilijan arkku viedään Santosin stadionille, missä kaikki halukkaat voivat jättää jäähyväisensä legendalle. Hautajaiset pidetään yksityistilaisuutena läheisten kesken.

Kaikkien aikojen paras jalkapalloilija

Peléä on yleisesti ottaen pidetty yhtenä historian parhaista jalkapalloilijoista – useimmissa yhteyksissä kaikkein parhaana – jo vuosikymmeniä. Jo peliuran aikana fanit ja kanssapelaajat tunnustivat brasilialaisen ylivoimaisuuden, eikä arvostus ole laantunut uran jälkeisinä vuosina.

Historian parhaan pelaajan valinta on tietysti aina mielipidekysymys, eikä koskaan absoluuttinen fakta, mutta tilastojen valossa haastajaa Pelélle on vaikea löytää.

Brasiliassa lempinimen ”O Rei” (Kuningas) saanut pelaaja pelasi vuosina 1956–1977 Santosissa, New York Cosmosissa ja Brasilian maajoukkueessa yhteensä 1363 ottelua ja teki niissä 1283 maalia. Pelé on myös historian ainoa pelaaja, joka on onnistunut voittamaan kolme maailmanmestaruutta.

Ensimmäisen MM-kultansa Pelé voitti jo 17-vuotiaana vuoden 1958 MM-kisoissa, joissa hän oli turnauksen toiseksi paras maalintekijä. Vuoden 1962 MM-kisoja varjosti loukkaantuminen, mutta hyökkääjä oli silti voittamassa Brasilian toista maailmanmestaruutta. Kyseessä on edelleen viimeinen kerta, kun hallitseva maailmanmestari on onnistunut puolustamaan mestaruuttaan. Vuoden 1970 MM-kisoissa Pelé valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi, kun hän johdatti maansa sen historian kolmanteen MM-kultaan.

Vuonna 2000 Pelé valittiin edellisen vuosisadan parhaaksi pelaajaksi.

Useat nykyjana huippupelaajat ovat jo ehtineet esittää suruvalittelunsa pelin kenties suurimman legendan poismenosta. Muun muassa Cristiano Ronaldo, Lionel Messi ja Neymar muistivat brasilialaista Instagramissa ja Erling Haaland, Robert Lewandowski sekä Kylian Mbappé Twitterissä.


Brentford - Newcastle United