Jalkapallon MM-kisat 2022: Kaikki Kroatian ja Marokon välisestä MM-pronssiottelusta

Jalkapallon MM-kisojen 2022 pronssiottelussa kohtaa kaksi maata, joiden kummankin tarina on todella upea. Alle neljän miljoonan asukkaan Kroatia pelaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä jo toisesta peräkkäisestä MM-mitalistaan. Marokko puolestaan on ensimmäinen afrikkalainen maa, joka on onnistunut etenemään MM-kisojen mitalipeleihin. Tältä sivulta löydät kaiken tarvittavan tiedon MM-kisojen pronssiottelusta. 

Kroatia tavoitteli hämmentävän kovaa saavutusta käymällä lähellä jo toista peräkkäistä MM-finaalia. Vuoden 1950 ja Uruguayn jälkeen ei mikään muu alle viiden miljoonan asukkaan ole pystynyt etenemään MM-kisojen finaaliin kertaakaan, saati sitten kahdesti peräkkäin. Kroatialaisten haaveet kuitenkin murskautuivat, kun Argentiina voitti välierän selvästi 3-0 ja lähetti Kroatian pronssiotteluun. Kroatia pelasi ottelussa hyvin, ja piti Argentiinan pois pallosta, mutta kaksi henkilökohtaista virhettä kostautuivat. Argentiina pääsi kuin ilmaiseksi kahden maalin johtoon, eikä se enää johtoasemastaan luopunut.

Marokko puolestaan lähti omaan välieräänsä Ranskaa vastaan melkoisen siipirikkoisena. Etenkin joukkueen kivijalka, neljä nollapeliä tässä turnauksessa pitänyt puolustus, oli kuin huojuva torni, sillä neljästä puolustuslinjan pelaajasta vain yksi oli ottelun alla täydessä pelikunnossa. Päävalmentaja Walid Regragui pyrki helpottamaan puolikuntoisten pelaajiensa taakkaa lisäämällä kokoonpanoon yhden ylimääräisen topparin ja lähtemällä otteluun viiden puolustajan linjalla. Tämä kuitenkin kostautui, kun Ranska hyödynsi ensin puolustajien tottumattomuuden uuteen ryhmitykseen ja sitten kapteeni Roman Saïssin puolikuntoisuuden ja karkasi avausjaksolla kahden maalin karkumatkalle. Marokko sai vielä pelinsä kuntoon ja pääsi otteluun mukaan, mutta ranskalaisten puolustus oli liian tiivis puhkottavaksi.

Milloin Kroatian ja Marokon välinen pronssiottelu pelataan?

Kroatia ja Marokko kohtaavat MM-kisojen 2022 pronssiottelussa lauantaina 17. joulukuuta klo 17:00 Suomen aikaa. Ottelu pelataan Khalifa International -staionilla Al Rayyanissa.

Mistä voin katsoa Kroatian ja Marokon välisen pronssiottelun?

Vuoden 2022 MM-kisojen pronssiottelu näytetään sekä ilmaisella MTV3-kanavalla että C More -suoratoistopalvelussa. Pronssipelin studiolähetys alkaa jo tuntia ennen ottelun alkua.

Kuka on suosikki voittamaan vuoden 2022 MM-pronssiottelun?

Sekä tämän sivun ylälaidasta että otteluohjelma-sivultamme voit katsoa ajantasaiset kertoimet tämän vuoden pronssiotteluun. Kroatia lähtenee otteluun pienoisena ennakkosuosikkina.

Aiemmat kohtaamiset Kroatian ja Marokon välillä jalkapallon MM-kisoissa

Kroatia ja Marokko ovat kohdanneet jo kertaalleen vuoden 2022 MM-kisoissa, sillä maat pelasivat samassa alkulohkossa. Tuolloin melko tapahtumaköyhä ja hidastempoinen avauskierroksen ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin, joka viitoitti lopulta tietä kummallekin joukkueelle pudotuspeleihin. Kyseessä on myös ainoa kerta, kun joukkueet ovat kohdanneet jalkapallon MM-kisoissa.

Keltaiset kortit ja pelikiellot ennen pronssiottelua

Pelaajien korttitilit nollattiin ennen välieriä, joten ainoa mahdollisuus hoitaa itsensä pelikieltoon pronssiotteluun olisi ottaa punainen kortti välierissä. Tältä onneksi vältyttiin, kun molemmat MM-välierät onnistuttiin pelaamaan ilman ulosajoja, joten kumpikaan joukkue ei kärsi pelikielloista.

Marokon pelaajista Sofiane Boufalilla ja Kroatian pelaajista sekä Dominik Livakovicilla että Mateo Kovacicilla on keltaiset kortit alla ennen finaalia, mutta sillä ei tässä kohtaa turnausta juuri merkitystä ole.

🇭🇷  Kroatian pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoonpano MM-kisojen pronssiotteluun

Kroatia on lähtenyt kahteen edelliseen otteluunsa täysin samalla kokoonpanolla, ja on vaikea keksiä syytä, miksi kokoonpano merkittävästi muuttuisi myöskään pronssiotteluun. Keskikentän ankkurilla Marcelo Brozovocilla on toki pientä lihasvammaa, mutta se tuskin pitää miestä mitaliottelusta sivussa. Kovacic ja Luka Modric ottavat paikkansa keskikentällä Brozovicin sivuilta ja puolustusnelikko on ollut kiveen hakattu käytännössä koko turnauksen. Ainoat mahdolliset muutokset koskevat hyökkäystä, jos Zlatko Dalic päättääkin nostaa välierässä pirteästi vaihdosta kentälle tulleen Nikola Vlasicin avaukseen, tai siirtää Andrej Kramaricin laidalle ja nostaa Bruno Petkovicin avauskokoonpanoon.

Kroatian todennäköinen avauskokoonpano MM-pronssiotteluun:

Livakovic – Sosa, Gvardiol, Lovren, Juranovic – Kovacic, Brozovic, Modric – Perisic, Kramaric, Pasalic

🇲🇦  Marokon pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoonpano MM-kisojen pronssiotteluun

Marokko lähtee tavoittelemaan historiansa ensimmäistä mitalia todella siipirikkoisena. Joukkuetta kantaneen puolustuksen neljästä pelaajasta jopa kolmen pelikunto oli arvoitus jo ennen välierää, ja jokainen heistä joutuikin jättämään ottelun joko kesken tai kokonaan väliin.

Naif Aguerd oli merkitty aloituskokoonpanoon, mutta hän putosi riveistä jo alkulämmittelyissä. Kapteeni Roman Saïssin reisi sanoi itsensä irti ensimmäisellä puoliajalla ja Noussair Mazraoui jätti kentän tauon aikana. Kolmikosta jokaisen pelikunto ennen lauantain pronssiottelua on iso mysteeri, ja on epätodennöistä, että koko kolmikko saataisiin parsittua kasaan vain kahden välipäivän aikana. Todennäikösimmin pelikunnossa on Mazraoui, mutta hänelle myös löytyy kaikkein pätevin paikkaaja. Aguerd vaikuttaa keskiviikon perusteella olevan kaukana pelikunnosta, ja Saïss näytti ottelun alussa siltä, ettei pysty edes juoksemaan.

Marokon mahdollinen avauskokoonpano MM-pronssiotteluun:

Bounou – Attiyat Allah, El Yamiq, Dari, Hakimi – Amallah, Amrabat, Ounahi – Boufal, En-Nesyri, Ziyech

🇭🇷  Kroatian joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Dominik Livakovic, Dinamo Zagreb
12. Ivo Grbic, Atlético Madrid
23. Ivica Ivusic, Osijek

Puolustajat

2. Josip Stanisic, Bayern München
3. Borna Barisic, Rangers
5. Martin Erlic, Sassuolo
6. Dejan Lovren, Zenit Saint Petersburg
19. Borna Sosa, VfB Stuttgart
20. Josko Gvardiol, RB Leipzig
21. Domagoj Vida, AEK Aten
22. Josip Juranovic, Celtic
24. Josip Sutalo, Dinamo Zagreb

Keskikenttäpelaajat

7. Lovro Majer, Rennes
8. Mateo Kovacic, Chelsea
10. Luka Modric, Real Madrid
11. Marcelo Brozovic, Inter
13. Nikola Vlasic, Torino
15. Mario Pasalic, Atalanta
25. Luka Sucic, Red Bull Salzburg
26. Kristijan Jakic, Eintracht Frankfurt

Hyökkääjät

4. Ivan Perisic, Tottenham
9. Andrej Kramaric, 1899 Hoffenheim
14. Marko Livaja, Hajduk Split
16. Bruno Petkovic, Dinamo Zagreb
17. Ante Budimir, Osasuna
18. Mislav Orsic, Dinamo Zagreb

🇲🇦  Marokon joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Yassine Bounou, Sevilla
12. Munir Mohamedi, Al-Wehda
22. Ahmed Reda Tagnaouti, Wydad AC

Puolustajat

2. Achraf Hakimi, PSG
3. Nossair Mazraoui, Bayern Munich
5. Nayef Aguerd, West Ham
6. Roman Saiss, Besiktas
18. Jawad El Yamiq, Valladolid
20. Achraf Dari, Brest
24. Badr Benoun, Qatar SC
25. Yahia Attiyat Allah, Wydad AC

Keskikenttäpelaajat

4. Sofyan Amrabat, Fiorentina
7. Hakim Ziyech, Chelsea
8. Azzedine Ounahi, Angers
10. Anass Zaroury, Burnley
13. Ilias Chair, Queens Park Rangers
14. Zakaria Aboukhlal, Toulouse
15. Selim Amallah, Standard Liege
17. Sofiane Boufal, Angers
23. Bilal El Khannous, Genk
26. Yahya Jabrane, Wydad AC

Hyökkääjät

9. Abderrazak Hamdallah, Al-Ittihad
11. Abdelhamid Sabiri, Sampdoria
16. Abde Ezzalzouli, Osasuna
19. Youssef En-Nesyri, Sevilla
21. Walid Cheddira, Bari

🇭🇷  Kroatia aiemmissa MM-pronssiotteluissa

Kroatia pelaa lauantaina historiansa toisessa MM-kisojen pronssiottelussa. Maa selvisi ensimmäiseen pronssiotteluunsa heti vuonna 1998, jolloin se oli ensimmäistä kertaa mukana jalkapallon MM-kisoissa. Tuolloin Robert Prosinečki vei Kroatian johtoon jo vartin pelin jälkeen, mutta Boudewijn Zenden toi Hollannin tasoihin alle kymmenen minuuttia myöhemmin. Turnauksen maalipörssin voittanut Davor Šuker kuitenkin iski ottelun viimeiseksi jääneen maalin ensimmäisen puoliajan lopussa, ja niin Kroatia pääsi juhlimaan Parc des Princesillä historiansa ensimmäistä MM-mitalia.

🇲🇦  Marokko aiemmissa MM-pronssiotteluissa

Marokko ei ole koskaan aiemmin pelannut MM-kisoje mitaliotteluissa. Marokko on ylipäätään ensimmäinen afrikkalainen joukkue, joka on edennyt jalkapallon MM-kisojen välieriin. Joukkue lähtee siis lauantaina hakemaan historiansa ensimmäistä MM-mitalia, ja saa varmasti tuekseen uskomattoman tuen paikan päällä olevalta marokkolaisyleisöltä.