Jalkapallon MM-kisat 2022: Kaikki Argentiinan ja Ranskan MM-finaalista

Vaikka jalkapallon MM-kisat 2022 olivat täynnä yllätyksiä, kohtaa MM-finaalissa kuitenkin kaksi todellista jalkapallojättiläistä ja turnauksen suurimpiin mestarisuosikkeihin kuuluvaa joukkuetta. Tästä artikkelista löytyy kaikki, mitä sinun tarvitsee Argentiinan ja Ranskan välisestä MM-finaalista tietää. 

Lionel Messi nousi jälleen suureen arvoon, kun Argentiina eteni MM-finaaliin. Messi iski ottelun ensimmäisen maalin pilkulta ja syötti kaksi seuraavaa, kun Argentiina voitti välierissä Kroatian 3-0. Loistavaa turnausta pelaava Julián Álvarez säesti kapteeniaan hienosti iskemällä ottelun toisen ja kolmannen maalin. Ottelu ei kuitenkaan tarjonnut mahdollisuutta saada todellista kuvaa Argentiinan hyökkäyspelaamisesta, sillä kaksi ensimmäistä maalia sattuivat kroatialaisten räikeistä virheistä, eikä argentiinalaisilla itsellään ollut merkittävää osaa tilanteiden rakentamisessa. Kolmannessa maalissa Messi sen sijaan näytti, että hän pystyy edelleen ratkomaan otteluita myös yksinään henkilökohtaisella taidollaan. Argentiinan puolustuspeli sen sijaan toimi jälleen moitteettomasti, ja yksi kisojen parhaista puolustuksista onkin timantinkovassa vireessä MM-finaalin alla.

Ranskan finaalipaikka puolestaan ratkesi kahden hieman harvinaisemman maalintekijän voimin. Laitapuolustaja Theo Hernández ja ennen tätä vain yhdessä ottelussa pelannut Randal Kolo Muani iskivät maalit, kun Ranska päihitti Marokon 2-0 ja eteni toiseen peräkkäiseen MM-finaaliinsa. Ranska osoitti Marokkoa vastaan jälleen joustavuutta ja venymiskykyä, mistä se on tullut tunnetuksi kahden edellisen MM-turnauksen aikana. Joukkue luovutti pallonhallinnan suosiolla Marokolle, mutta oli tilanteenvaihdoissa salamannopea ja rakensi ottelun vaarallisemmat maalipaikat. Paremmalla viimeistelyllä lukemat olisivat voineet olla enemmänkin Ranskan hyväksi. Myös Marokko osoitti hyökkäyspelinsä toimivuutta ollessaan takaa-ajoasemassa, mutta Ranska puolusti kypsästi ja piti marokkolaiset pois vaarallisimmilta sektoreilta.

Milloin Argentiinan ja Ranskan välinen MM-finaali pelataan?

Argentiina ja Ranska kohtaavat vuoden 2022 MM-finaalissa sunnuntaina 18. joulukuuta klo 17:00 Suomen aikaa. Ottelu järjestetään Lusail Iconic -stadionilla Al Daayenissa.

Mistä voin katsoa Argentiinan ja Ranskan välisen MM-finaalin?

Vuoden 2022 MM-finaali näytetään maksuttomasti sekä Yle TV2 -kanavalla että Yle Areenassa. Lähetys finaalista alkaa jo tuntia ennen ottelun alkua.

Kuka on suosikki voittamaan vuoden 2022 MM-finaalin?

Joko tämän sivun ylälaidasta tai otteluohjelma-sivultamme voit katsoa ajantasaiset kertoimet otteluun. Lähtökohdat MM-finaaliin ovat todella tasaiset, eikä selkeää ennakkosuosikkia ole.

Aiemmat kohtaamiset Argentiinan ja Ranskan välillä jalkapallon MM-kisoissa

Koska Argentiina ja Ranska kuuluvat maailman menestyneimpiin jalkapallomaihin, on kummallakin luonnollisesti takanaan pitkä historia jalkapallon MM-kisoissa. Sattuma on tuonut joukkueet vastakkain kolme kertaa aiemmin MM-kisojen historiassa. Argentiina on tilastoissa kevyesti niskan päällä, sillä La Albiceleste on voittanut kolmesta ottelusta kaksi. Les Bleus voitti kuitenkin viimeisimmän keskinäisen kohtaamisen neljä vuotta sitten.

MM-kisat 1930: Argentiina voitti lohkovaiheen ottelun 1-0
MM-kisat 1978: Argentiina voitti lohkovaiheen ottelun 2-1
MM-kisat 2018: Ranska voitti neljännesvälieräottelun 4-3

Näiden otteluiden lisäksi Argentiina ja Ranska ovat kohdanneet kahdeksan kertaa kansainvälisissä ystävyysotteluissa. Myös näissä otteluissa Argentiina on ollut vahvempi, sillä se on voittanut peleistä neljä. Kahdesti on pelattu tasan ja kahdesti on päädytty Ranskan voittoon. Joukkueet kohtasivat myös kesällä 1972 Brasilian itsenäistymisen vuosipäivän kunniaksi järjestetyssä Brazil Independence Cupissa. Argentiina ja Ranska arvottiin turnauksessa samaan alkulohkoon, jossa maat pelasivat sopuisan 0-0 tasapelin.

Joukkueet olisivat realistisesti voineet kohdata jo vuoden 1986 MM-finaalissa, sillä silloin kumpikin eteni viimeksi MM-kisojen välieriin. Ranska kuitenkin jäi omassa välierässään Länsi-Saksan jalkoihin samalla, kun Argentiina eteni finaaliin ja onnistui lopulta voittamaan MM-kultaa, joten ensimmäistä maiden välistä MM-finaalia jouduttiin vielä odottamaan.

Keltaiset kortit ja pelikiellot ennen MM-finaalia

Pelaajien korttitilit nollattiin ennen välieriä, joten ainoa tapa saada pelikielto finaaliin olisi ollut punaisen kortin saaminen välierässä. Kummassakaan välierässä ei nähty yhtään punaista korttia, joten yksikään pelaaja ei ole pelikiellossa sunnuntain MM-finaalissa. Ranskan pelaajat eivät myöskään ottaneet yhtään varoitusta ottelussa Marokkoa vastaan. Argentiinalta keltainen on alla Cristian Romerolla ja Nicolás Otamendillä, mutta tässä kohtaa turnausta sillä ei ole mitään merkitystä.

🇦🇷 Argentiinan pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoonpano MM-finaaliin

Argentiina on joutunut tulemaan pudotuspelit toimeen ilman hyökkäyspelin kannalta todella tärkeää Ángel Di Maríaa. Laituri pystyi kuitenkin pelaamaan jämäminuutteja puolivälierässä Hollantia vastaan, ja saattaa olla ainakin osittaisessa pelikunnossa ennen MM-finaalia. Juventuksen pelaajan heittäminen aloituskokoonpanoon on kuitenkin sellainen riski, jota Lionel Scaloni tuskin tekee. Koska myös Papu Gómez on loukkaantumisen takia sivussa, jatkanee Argentiina Messin ja Álvarezin muodostamalla hyökkäyskaksikolla, joka on toiminut tähän mennessä todella hienosti.

Keskikentällä kolme aloituskokoonpanon paikkaa on lukittu Alexis Mac Allisterille, Enzo Fernándezille ja Rodrigo De Paulille. Koska Marcos Acuña on jällleen käytettävissä pelikieltonsa jälkeen, putoaa vasempana laitapuolustaja välierän aloittanut Nicolás Tagliafico takaisin penkille. Myös puolustuksessa kolme muuta paikkaa on lyöty lukkoon, joten ainoa kysymys kuuluu, lähteekö Scaloni MM-finaaliin puolivälierässä nähdyllä viiden puolustajan linjalla vai muista otteluista tutummalla neljän puolustajan ryhmityksellä. Jos luotsi palaa viiden puolustajan linjaan, nousee Lisandro Martínez kolmanneksi toppariksi. Jos valinta taas kohdistuu 4-4-2 ryhmitykseen, nousee Leandro Paredes avauskokoonpanoon.

Argentiinan mahdollinen avauskokoonpano MM-finaaliin:

Martinez – Molina, Romero, Otamendi, Acuña – De Paul, Paredes, Fernandez, Mac Allister – Messi, Álvarez

🇫🇷 Ranskan pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoonpano MM-finaaliin

Ranska ei 4-2-3-1 ryhmityksestään luovu, vaikka pelin sisällä joukkueen muoto toki vaihteleekin Kylian Mbappén puolustusvelvoitteista laistamisen ja Antoine Griezmannin vapaan roolin myötä. Ranskalta on edelleen sivussa avausottelussa loukkaantunut Lucas Hernández, mutta velipoika Theo Hernández kuuluu samalla pelipaikalla maailman eliittiin ja iski myös Ranskan voittomaalin välierässä. Les Bleusin ihannekokoonpano on kiveen hakattu, mutta välierästä sivussa olleiden Adrien Rabiotin ja Dayot Upamecanon pelikunto saattaa pakottaa Didier Deschampsin tekemään siihen muutoksia. Kummallakaan ei kuitenkaan ollut mitään flunssaa vakavampaa, joten todennäköistä on, että molemmat tekevät paluun avaukseen. Topparin paikalla tuuranneen Ibrahima Konatén upea esitys Marokkoa vastaan voi kuitenkin aiheuttaa Ranskan päävalmentajalle hieman pohdittavaa ennen MM-finaalin avauskokoonpanon lukitsemista.

Ranskan mahdollinen avauskokoonpano MM-finaaliin:

Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, Hernández – Tchouaméni, Rabiot – Dembélé, Griezmann, Mbappé – Giroud

🇦🇷 Argentiinan joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Franco Armani, River Plate
12. Geronimo Rulli, Villarreal
23. Emiliano Martinez, Aston Villa

Puolustajat

2. Juan Foyth, Villarreal
3. Nicolas Tagliafico, Lyon
4. Gonzalo Montiel, Sevilla
6. German Pezzella, Real Betis
13. Cristian Romero, Tottenham
19. Nicolas Otamendi, Benfica
25. Lisandro Martinez, Manchester United
26. Nahuel Molina, Atlético Madrid

Keskikenttäpelaajat

5. Leandro Paredes, Juventus
7. Rodrigo De Paul, Atlético Madrid
8. Marcos Acuña, Sevilla
14. Exequiel Palacios, Bayer Leverkusen
16. Thiago Almada, Atlanta United
17. Alejandro Gomez, Sevilla
18. Guido Rodriguez, Real Betis
20. Alexis Mac Allister, Brighton
24. Enzo Fernandez, Benfica

Hyökkääjät

9. Julian Alvarez, Manchester City
10. Lionel Messi, PSG
11. Angel Di Maria, Juventus
15. Angel Correra, Atletico Madrid
21. Paulo Dybala, AS Roma
22. Lautaro Martinez, Inter

🇫🇷 Ranskan joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Hugo Lloris, Tottenham Hotspur
16. Steve Mandanda, Rennes
23. Alphonse Areola, West Ham

Puolustajat

2. Benjamin Pavard, Bayern Munich
3. Axel Disasi, AS Monaco
4. Raphael Varane, Manchester United
5. Jules Koundé, FC Barcelona
13. Youssouf Fofana, AS Monaco
17. William Saliba, Arsenal
18. Dayot Upamecano, Bayern Munich
21. Lucas Hernandez, Bayern Munich
22. Theo Hernandez, AC Milan
24. Ibrahima Konaté, Liverpool

Keskikenttäpelaajat

6. Matteo Guendouzi, Marseille
8. Aurelien Tchouameni, Real Madrid
14. Adrien Rabiot, Juventus
15. Jordan Veretout, Marseille
25. Eduardo Camavinga, Real Madrid

Hyökkääjät

7. Antoine Griezmann, Atletico Madrid
9. Olivier Giroud, AC Milan
10. Kylian Mpabbé, PSG
11. Ousmane Dembelé, FC Barcelona
12. Randal Kolo Muani, Frankfurt
19. Karim Benzema, Real Madrid*
20. Kingsley Coman, Bayern Munich
26 .Marcus Thuram, Borussia Monchengladbach

*Loukkaantui ennen turnauksen alkua, eikä ole joukkueen vahvuudessa

🇦🇷 Argentiinan aiemmat MM-finaalit

Argentiina on joukkueista hieman kokeneempi MM-finaalien kävijä, sillä joukkue on pelannut yhteensä viidesti MM-finaalissa. Toisaalta, Argentiinalla on finaaleista myös useampi ikävä muisto, sillä joukkue on jäänyt hopealle kolmessa viidestä finaalista. La Albiceleste selvisi historian ensimmäiseen MM-finaaliin vuonna 1930, jolloin se hävisi Uruguaylle. Seuraavaa kertaa saatiinkin odottaa 48 vuotta. Kotikisoissaan vuonna 1978 Argentiina onnistui kuitenkin viimein voittamaan historiansa ensimmäisen MM-kullan. Kahdeksan vuotta myöhemmin tuli toinen maailmanmestaruus Diego Maradonan johdolla, mutta neljä vuotta tämän jälkeen Saksa oli finaalissa kovempi. Myös vuonna 2014 Argentiina hävisi MM-finaalin juuri Saksalle.

Sekä Maradona että Messi ovat nyt johdattaneet Argentiinan kahdesti MM-finaaliin. Maradona onnistui voittamaan näistä toisen – sunnuntaina nähdään, pystyykö Messi samaan.

Argentiinan aiempien MM-finaalien tulokset

MM-kisat 1930: 2-4 tappio Uruguaylle
MM-kisat 1978: 3-1 voitti Hollannista jatkoajan jälkeen
MM-kisat 1986: 3-2 voitti Länsi-Saksaa vastaan
MM-kisat 1990: 0-1 tappio Länsi-Saksalle
MM-kisat 2014: 0-1 tappio jatkoajan jälkeen Saksalle 0-1

🇫🇷 Ranskan aiemmat MM-finaalit

Ranska pelasi viimeksi MM-finaalissa vain neljä vuotta sitten, kun joukkue voitti historiansa toisen maailmanmestaruuden kukistamalla Kroatian värikkään ottelun päätteeksi 4-2. Ensimmäinen MM-kulta tuli Argentiinan tapaan kotikisoissa vuonna 1998. Tuo kerta oli myös Ranskan ensimmäinen MM-finaali. Ranskakin on päässyt kuitenkin maistamaan myös tappion karvasta kalkkia MM-finaaleissa, sillä se hävisi vuoden 2006 finaalin Italialle pilkkukisan päätteeksi.

Yksikään ranskalainen ei ole voittanut pelaajana kahta maailmanmestaruutta, mutta sunnuntaina 12 ranskalaisella on mahdollisuus nousta tähän harvalukuiseen kerhoon.

Ranskan aiempien MM-finaalien tulokset

MM-kisat 1998: 3-0 voitti Brasiliasta
MM-kisat 2006: 1-2 tappio Italialle rangaistuspotkukisan jälkeen
MM-kisat 2018: 4-2 voitto Kroatiasta


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth