Ranska voitti ensimmäisenä afrikkalaisena maana jalkapallon MM-kisojen välieriin selvinneen Marokon 2-0 ja eteni sunnuntain MM-finaaliin Argentiinaa vastaan. Marokon etenemistä välieriin voi pitää yhtenä MM-historian suurimmista yllätyksistä, mutta kliinisen tyrmäävää Ranskaa vastaan laatu ei enää riittänyt. 

Marokon ottelusuunnitelma kohtalokkaasti pieleen

Marokon päävalmentaja Walid Regragui teki mielenkiintoisen taktisen muutoksen ja lähti pelaamaan Ranskaa vastaan viiden puolustajan linjalla, vaikka kaikissa aiemmissa otteluissa Marokko oli puolustanut todella menestyksekkäästi neljällä puolustajalla. Ryhmityksen muutos kuitenkin kostautui heti alkuunsa, kun Ranska löysi uusitusta puolustuksesta aukon ja iski ensimmäisenä vastustajajoukkueena maalin Marokon verkkoon koko turnauksessa.

Vain vajaat viisi minuuttia ottelua oli pelattu, kun Raphaël Varane pelasi pitkän avauksen topparin ja laitimmaisen keskuspuolustajan väliin ja Antoine Griezmann pääsi etenemään Marokon rangaistusalueelle. Syöttö takaviistoon löysi Kylian Mbappén, jonka laukaus jäi Marokon puolustukseen. Irtopallossa oli kuitenkin ensimmäisenä Theo Hernández, joka vei Les Bleusin johtoon.

Kymmenen minuuttia myöhemmin Marokon puolustajille sattui uusi merkittävä merkkausvirhe ja Olivier Giroud pääsi karkaamaan läpiajoon. AC Milanin laukaus osui kuitenkin tolppaan.

Kahdenkymmenen minuutin jälkeen Marokon synkkä avauspuoliaika jatkui. Portugali-ottelussa loukkaantuneen Roman Saïssin reisi ei kestänyt pelaamista ja Regragui oli pakotettu vaihtamaan kapteeninsa pois. Samalla Marokko siirtyi takaisin aiemmista otteluista tuttuun 4-1-4-1 -formaattiin.

Kymmenen minuuttia ennen ensimmäisen puoliajan loppua Aurélien Tchouaméni oli rakentaa Ranskalle jo toisen maalin. Keskikenttäpelaaja mursi upealla kuljetuksellaan yhden Marokon puolustuslinjan ja pelasi Mbappén puoliksi läpi.

Marokon puolustajat pääsivät estelemään juuri sen verran, ettei PSG:n tähti saanut kunnon laukausta aikaiseksi. Tchouaméni kuitenkin katkaisi Marokon purun ja pelasi Giroudin vapaaksi maalin eteen. Hyökkääjän laukaus karkasi kuitenkin maalin ohi.

Juuri ennen taukovihellystä Marokko oli nousta vaikean avausjakson päätteeksi vielä tasoihin. Pallo jäi kulmapotkun jälkeen pyörimään Ranskan boksiin ja Jawad El Yamiq päätti kokeilla saksipotkua. Hugo Lloris pelasti tilanteen kuitenkin hienosti.

Marokko pirteä, mutta Ranska kesti ja rokotti

Toisen puoliajan alussa Marokon loukkaantumishuolet jatkuivat. Regragui joutui ottamaan niin ikään vaihdoista kärsineen Bayern Münchenin Noussair Mazraouin kentältä pois. Laatu ei kuitenkaan juuri huonontunut, sillä tilalle tullut Yahia Attiyat Allah oli nousta Marokon sankariksi heti jakson alussa.

Ensin laitapuolustaja pääsi Sofiane Boufalin keskityksestä yrittämään maalintekoa, mutta ei saanut kunnon osumaa palloon. Heti perään Attiyat Allah pelasi hienon syötön Ranskan rangaistusalueelle, mutta tälläkään kertaa valmista ei tullut.

Marokko vyörytti hyökkäyksiään koko toisen puoliajan alun. Joukkueen omat vaihdot kuitenkin sekoittivat peliä hieman, ja kun Didier Deschamps samalla reagoi vaihtamalla Marcus Thuramin Giroudin tilalle ja siirtämällä puolustusvelvoitteisin osallistumattoman Mbappén pois laidalta, tasoittui peli hieman.

Vartti ennen pelin loppua piristynyt Ranska iski viimeiseltä tuntuvan niitin ottelulle. Mbappé imi koko Marokon puolustukseen itseensä ja onnistui silti pelaamaan jalkansa vapaaksi Marokon rangaistusalueella. Laukaus kimposi takatolpalle Randal Kolo Muanille, joka iski maalin ottelun ensimmäisellä kosketuksellaan.

Vaikka Marokko piti ottelussa tuplasti enemmän palloa ja osoitti takaa-ajon merkkejä toisen puoliajan alussa, ei joukkue missään kohtaa onnistunut luomaan aidosti korkean odottaman maalipaikkoja Ranskaa vastaan. Les Bleus puolusti fiksusti ja toisen maalin jälkeen bensa marokkolaisten koneissa näytti olevan jo melko vähissä.

Historian ensimmäisenä afrikkalaisena maana MM-kisojen välieriin selvinnyt Marokko jatkaa kuitenkin mitalin jahtaamista lauantain pronssiottelussa Kroatiaa vastaan. Ranska puolestaan pelaa toisessa peräkkäisessä MM-finaalissaan, kun se kohtaa sunnuntaina Argentiinan.


Kanada - Uusi-Seelanti