Jalkapallon MM-kisat 2022: Kaikki välierästä Ranska – Marokko

Hallitseva maailmanmestari Ranska kohtaa jalkapallon MM-kisojen 2022 välierässä yhden turnauksen, ja koko MM-historian, suurimmista yllättäjistä, kun se saa vastaansa ensimmäisenä afrikkalaisena maana jalkapallon MM-kisojen välieriin selvinneen Marokon. Tältä sivulta voit lukea kaiken, mitä sinun tarvitsee Ranskan ja Marokon välisestä välierästä tietää. 

Marokko teki historiaa ja eteni ensimmäisenä afrikkalaisena maana koskaan jalkapallon MM-kisojen välieriin, kun se yllätti kaikki kaatamalla puolivälierissä Portugalin 1-0. Marokko jatkoi hyväksi havaitsemallaan pelityylillä, jonka pääpaino on oman maalin pitämisessä puhtaana. Se on jättänyt tässä turnauksessa jo Kroatian, Belgian, Espanjan ja Portugalin nollille ja päästänyt maalin ainoastaan Kanadaa vastaan – ainoassa ottelussa, jossa se oli ennakkosuosikki.

Ranska puolestaan seilasi Englanti vastaan voittoon esityksellä, joka tuntui jälleen jättävän jotain piippuun. Joukkueen puolustaminen oli jotenkin puolivillaisen tuntuista, mutta kuitenkin niin hyvää, ettei Englannilla kahden rankkarin lisäksi ollut juuri huippupaikkoja. Englanti jopa loi ottelussa enemmän maaliodottamaa, laukoi tuplasti enemmän ja piti palloa enemmän hallussaan, mutta silti peli tuntui jotenkin olevan Ranskan hallinnassa. Myös Ranskan hyökkäyspeli tuntui jotenkin huolimattomalta. Joukkue ei vakuuta, mutta luo kuitenkin aina tarvittavan määrän maalipaikkoja pelien voittamiseen. Ranskan pelaamisessa onkin koko ajan enemmän ja enemmän vuoden 2018 tuntua. Tuolloin joukkue voitti maailmanmestaruuden tekemällä jokaisessa ottelussa vain tarvittavan, muttei koskaan enempää. Siitä huolimatta se löysi aina keinot vastustajan voittamiseen, oli pelin luonne minkälainen tahansa.

Milloin Ranskan ja Marokon välierä pelataan?

Ranska ja Marokko kohtaavat Qatarin MM-kisojen välierässä keskiviikkona 14.12. klo 21:00 Suomen aikaa. Ottelu pelataan Al Bayt -stadionilla.

Mistä voin katsoa Ranskan ja Marokon välisen välierän?

Ottelu näytetään maksutta sekä Yle TV2 -kanavalla että Yle Areena -suoratoistopalvelussa.

Kuka on suosikki voittamaan ottelun?

Voit katsoa viimeisimmät voittajakertoimet tältä sivulta tai otteluohjelma-sivultamme. Ranska lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina.

Ranskan ja Marokon aiemmat kohtaamiset jalkapallon MM-kisoissa

Ranska ja sen entinen siirtomaa Marokko eivät ole koskaan aikaisemmin kohdanneet jalkapallon MM-kisoissa, tai missään muussakaan virallisessa turnauksessa. Onkin mahdollista, että maiden ensimmäinen virallinen kohtaaminen tuo myös historian painolastia pintaan ja näkyy todella tunteikkaana otteluna.

Joukkueet ovat kohdanneet kaksi kertaa ystävyysotteluissa. Vuonna 1999 Ranska voitti ja vuonna 2007 päädyttiin tasapeliin.

🇫🇷 Ranskan pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoonpano

Ranska sai levähdyttää avainpelaajiaan lohkovaiheen päätösottelussa Tunisiaa vastaan, minkä lisäksi se selvisi neljännesvälierästään Puolaa vastaan melko helpolla ja pystyi myös siinä ottelussa nostamaan jalkaa hieman kaasulta. Vaikka kummastakin ottelusta on jo hieman aikaa, voi tässä kohtaa turnausta avainpelaajien tuoreus nousta yllättävään isoon asemaan, ja sillä saralla Ranskalla on kiistaton etulyöntiasema.

Ranskan tilanne loukkaantumisten ja pelikieltojen suhteen on myös merkittävästi parempi. Joukkueelta on toki sivussa kaksi avainpelaajaa Karim Benzeman ja Lucas Hernándezin muodossa, mutta heistä Benzema loukkaantui jo ennen turnausta, eikä ole enää joukkueen vahvuudessa, ja Hernandez jo avauspelissä, joten kovin merkittäväksi ei kumpaakaan poissaoloa voi enää tässä kohtaa turnausta sanoa. Pelikiellossa ei Ranskan joukkueeta ole yksikään pelaaja.

Ranska marssittaakin kentälle varmasti aiemmista otteluista tutun kokoonpanon, minkä lisäksi joukkueella löytyy penkiltä eniten laatua kaikista turnauksen jäljellä olevista joukkueista.

Ranskan todennäköinen avauskokoonpano:

Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, Hernández – Tchouaméni, Rabiot – Dembélé, Griezmann, Mbappé – Giroud

🇲🇦  Marokon pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoonpano

Marokko joutui tekemään Portugali-ottelussa kaksi merkittävää muutosta avauskokoonpanoonsa, kun sekä toinen toppari Naif Aguerd että vasen laitapuolustaja Noussair Mazraoui olivat sivussa loukkaantumisten takia. Tämän ajateltiin olevan joukkueelle, joka tukeutuu ennen kaikkea loistavaan puolustukseensa ja koko joukkueen saumattomaan yhteistyöhön todella valtava takaisku. Niin vain tuuraajat kuitenkin iskivät tiskiin hurjat näytöt ja Marokko onnistui kaatamaan omassa neljännesvälierässään vakuuttaneen Portugalin, vaikka puolet normaalista puolustuslinjasta puuttui.

Tietoa Aguerdin tai Mazraouin pelikunnosta Ranska-välierän alla ei ole, mutta on hyvin mahdollista, että Marokko joutuu tulemaan edelleen toimeen ilman kahta avainpelaajaansa. Kumpikin kaksikosta on sen verran tärkeä palanen joukkuetta, että nousee takaisin avauskokoonpanoon, jos paikat vain mitenkään kestävät. Tällä hetkellä sen suhteen ei kuitenkaan näytä kovin hyvältä. Niinpä Portugali-ottelussa tuuranneet Jawad El Yamiq ja Yahia Attiat Allah saattavat saada uuden tilaisuuden todistaa kykynsä.

Marokko painii muutenkin todella vakavien loukkaantumishuolien äärellä, sillä myös kapteeni Roman Saïss joutui jättämään kentän Portugali-ottelun toisella puoliajalla. Jos joukkueen henkinen johtaja ja puolustuksen ykköshahmo ei pysty pelaamaan, voi Marokolla olla pelikunnossa vain yksi neljästä normaalin avauskokoonpanon puolustajastaan. Kapteenin paikan avauksessa ottanee tässä tapauksessa Achraf Dari. Kaiken lisäksi joukkueen suurin tähti Hakim Ziyech poistui Portugali-ottelussa vaihtopenkille niin ikään loukkaantuneena, ja saattaa olla sivussa myös Ranska-pelistä. Jos Marokon hyökkäyspelin kannalta elintärkeä laituri ei kuntoudu ajoissa, noussee Zakaria Aboukhal avauskokoonpanoon. Marokkolaiset ovat kuitenkin luottavaisia Ziyechin pelikunnon suhteen.

Lisäksi keskikenttäpelaaja Walid Cheddira on sivussa välierästä pelikiellon vuoksi. Cheddira ei ole avauskokoonpanon pelaaja, mutta usein hän on ollut ensimmäinen, joka vaihdetaan suuria kilometrejä tässä turnauksessa juosseiden keskikenttäpelaajien tilalle tuomaan tuoreita jalkoja. Marokko joutuukin lähtemään historiansa suurimpaan otteluun todella siipirikkoisena. Jos se siitä huolimatta selviytyy ottelusta voittajana, voidaan ehkä puhua koko MM-historian suurimmasta yllätyksestä.

Marokon mahdollinen avauskokoonpano:

Bounou – Attiat Allah, El Yamiq, Dari, Hakimi – Amrabat, Amallah, Ounahi – Boufal, En-Nesyri, Ziyech

Keltaiset kortit ennen välieriä

Pelaajien korttitilit nollataan ennen välieriä, joten aikaisemmin saaduilla keltaisille korteilla ei ole enää merkitystä. Puolivälierissä hankitut pelikiellot ovat kuitenkin normaalisti voimassa välierissä.

🇫🇷 Ranskan joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Hugo Lloris, Tottenham Hotspur
16. Steve Mandanda, Rennes
23. Alphonse Areola, West Ham

Puolustajat

2. Benjamin Pavard, Bayern Munich
3. Axel Disasi, AS Monaco
4. Raphael Varane, Manchester United
5. Jules Koundé, FC Barcelona
13. Youssouf Fofana, AS Monaco
17. William Saliba, Arsenal
18. Dayot Upamecano, Bayern Munich
21. Lucas Hernandez, Bayern Munich
22. Theo Hernandez, AC Milan
24. Ibrahima Konaté, Liverpool

Keskikenttäpelaajat

6. Matteo Guendouzi, Marseille
8. Aurelien Tchouameni, Real Madrid
14. Adrien Rabiot, Juventus
15. Jordan Veretout, Marseille
25. Eduardo Camavinga, Real Madrid

Hyökkääjät

7. Antoine Griezmann, Atletico Madrid
9. Olivier Giroud, AC Milan
10. Kylian Mpabbé, PSG
11. Ousmane Dembelé, FC Barcelona
12. Randal Kolo Muani, Frankfurt
19. Karim Benzema, Real Madrid*
20. Kingsley Coman, Bayern Munich
26 .Marcus Thuram, Borussia Monchengladbach

*Loukkaantui ennen ensimmäistä peliä

🇲🇦  Marokon joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Yassine Bounou, Sevilla
12. Munir Mohamedi, Al-Wehda
22. Ahmed Reda Tagnaouti, Wydad AC

Puolustajat

2. Achraf Hakimi, PSG
3. Nossair Mazraoui, Bayern Munich
5. Nayef Aguerd, West Ham
6. Roman Saiss, Besiktas
18. Jawad El Yamiq, Valladolid
20. Achraf Dari, Brest
24. Badr Benoun, Qatar SC
25. Yahia Attiyat Allah, Wydad AC

Keskikenttäpelaajat

4. Sofyan Amrabat, Fiorentina
7. Hakim Ziyech, Chelsea
8. Azzedine Ounahi, Angers
10. Anass Zaroury, Burnley
13. Ilias Chair, Queens Park Rangers
14. Zakaria Aboukhlal, Toulouse
15. Selim Amallah, Standard Liege
17. Sofiane Boufal, Angers
23. Bilal El Khannous, Genk
26. Yahya Jabrane, Wydad AC

Hyökkääjät

9. Abderrazak Hamdallah, Al-Ittihad
11. Abdelhamid Sabiri, Sampdoria
16. Abde Ezzalzouli, Osasuna
19. Youssef En-Nesyri, Sevilla
21. Walid Cheddira, Bari

🇫🇷 Ranskan aiemmat MM-kisojen välierät

Ranska on edennyt miesten MM-kisojen välieriin kuudesti aiemmin. Kolme ensimmäistä kertaa ranskalaiset varmasti mielellään unohtaisivat, mutta kolmelle edellisellä kerralla joukkue on edennyt finaaliin asti. Viidesti Ranska on välieriin päästyään voittanut myös mitalin, ja todennäköisyydet maan historian kuudennelle mitalille ovat jälleen korkeat.

MM-kisat 1958: 2-5 tappio Brasilialle
MM-kisat 1982: 3-4 tappio rankkarien jälkeen Länsi-Saksalle
MM-kisat 1986: 0-2 tappio Länsi-Saksalle
MM-kisat 1998: 2-1 voitto Kroatiasta
MM-kisat 2006: 1-0 voitto Portugalista
MM-kisat 2018: 1-0 voitto Belgiasta

🇲🇦 Marokon aiemmat kerrat MM-kisojen välierissä

Marokon paras saavutus miesten MM-kisoissa ennen tätä kertaa oli yhdestoista sija vuonna 1986. Joukkue ei siis ole koskaan aiemmin pelannut MM-kisojen välierissä. Ylipäätään yksikään afrikkalainen maa ei ole ennen tätä pelannut jalkapallon MM-kisojen välierissä. Marokko saakin välierässä hurjan tuen sekä omilta faneiltaan että naapurimaidensa faneilta, jotka ovat lyöttäytyneet sekä Afrikan että arabimaailman ainoan jäljellä olevan edustajan kelkkaan.