Argentiina voitti Kroatian jalkapallon MM-kisojen välierässä 3-0 ja eteni sunnuntaina pelattavaan finaaliin lopulta helposti. Ottelu alkoi tasaisesti, mutta muodostui lopulta melkoiseksi antikliimaksiksi, kun Argentiina sai kaksi nopeaa maalia Kroatian virheistä, eikä Kroatia onnistunut enää nousemaan peliin mukaan. 

Kaksi onnekasta maalia vei Argentiinan karkumatkalle

Ottelu alkoi täysin odotetusti. Kumpikaan joukkue ei ottanut minkäänlaisia riskejä eikä halunnut ottaa aktiivista aloitetta pelistä. Ensimmäisen jakson puolivälissä ei oltu nähty vielä yhtään maalintekoyritystä pallon pyöriessä pääasiassa keskialueella puolustusmuotojen ulkopuolella. Kroatia hallitsi pelin virtausta ja kontrolloi palloa 65-prosenttisesti.

Puolen tunnin pelin jälkeen ottelu sai kuitenkin pelin virtausta hallinneen Kroatian kannalta todella ikävän käänteen. Dejan Lovren nukahti Kroatian puolustuslinjassa ja Enzo Fernández rokotti nostamalla linjan taakse pallon, josta Julián Álvarez pääsi karkaamaan läpiajoon. Dominik Livaković onnistui pysäyttämään hyökkääjän etenemisen, mutta huolimattomuuttaan rikkoi Álvarezia samalla. Ottelun alun täysin pimennossa ollut Lionel Messi upotti varman pilkun yläkulmaan.

Vastahyökkäykset olivat myrkkyä Kroatialle ja loivat otteluun hieman ratkaisun tuntua jo ensimmäisellä puoliajalla. Kroatia epäonnistui täysin omassa kulmapotkukuviossaan ja Argentiina pääsi iskemään nopeasti vastaan. Sekä Josip Juranović että Borna Sosa potkivat ohi pallosta ja päästivät Álvarezin juoksemaan puolustuksen läpi. Manchester Cityn hyökkääjä ei avopaikassaan epäonnistunut.

Hetkeä myöhemmin Alexis Mac Allister oli viedä Argentiinan jo kolmen maalin johtoon kulmapotkusta, mutta Livaković esitti yhden koko turnauksen upeimmista torjunnoista. Tauolle päästiin kuitenkin Argentiinan 2–0 johdossa.

Kroatia aktivoitui, mutta Argentiina iski

Zlatko Dalić reagoi tilanteeseen vaihtamalla reilusti lisää hyökkäysvoimaa kentälle. Kroatian päävalmentaja luopui jopa kisojen parhaasta keskikentästä ja vaihtoi Marcelo Brozovićin penkille saadakseen hyökkäykseen enemmän jalkoja. Vaihdot myös tuottivat tulosta, vaikka kunnon maalipaikat jäivätkin puuttumana, sillä pallo alkoi löytyä koko ajan hieman lähempää Argentiinan maalia.

Lionel Scaloni kuitenkin vastasi haasteeseen heittämällä kehiin Lisandro Martinezin ja vaihtamalla Hollanti-ottelusta tuttuun viiden puolustajan linjaan, mikä hieman rauhoitti peliä.

Kaksikymmentä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppu ottelu sai viimeisen niittinsä. Messi pääsi rakastamallaan oikealla laidalla yksi vastaan yksi -tilanteeseen Joško Gvardiolin kanssa ja vei nuorta, loistavan turnauksen pelannutta, puolustajaa aivan totaalisesti. Argentiinan kapteenin upea yksilösuoritus loi tilaa Álvarezille, joka pääsi viimeistelemään tyhjiin.

Turnauksen aikana passiivisesti hyökänneen Kroatian hyökkäyspelin rakenne ei yksinkertaisesti riittänyt maalipaikkojen luomiseen, ja ottelun lopussa myös pelaajien usko alkoi loppua. Kroatia oli perustanut koko turnauksensa puolustamiseen pallon kanssa, mitä se teki loistavasti myös Argentiina-ottelun alussa, mutta kaksi aikaista takaiskumaalia laittoivat sen ottelusuunnitelman uusiksi.

Argentiina puolestaan teki sitä, mitä se parhaiten osaa, eli puolusti joukkueena tiiviisti ja turhautti vastustajansa. Lopulta joukkue pääsi, jopa melko yllättäen, laskettelemaan finaaliin melko helposti. Luka Modrićin ja Messin kohtaamisesta kummankin viimeisissä MM-kisoissa ei lopulta muodostunut kovinkaan merkittävää jalkapallo-ottelua.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth