Jalkapallon MM-kisat 2022: Kaikki välierästä Argentiina – Kroatia

Kaksissa edellisissä kisoissa hopealle jääneet joukkueet kohtaavat jalkapallon MM-kisojen 2022 välierissä, kun Kroatia yrittää jatkaa yllätysten tehtailua kaatamalla Argentiinan matkallaan MM-finaaliin. Tästä artikkelista löydät kaiken, mitä sinun tarvitsee Argentiinan ja Kroatian välisestä välierästä tietää. 

Argentiina voitti omassa puolivälierässään Hollannin yhdessä MM-kisojen dramaattisimmista otteluista. Pelistä odotettiin mielenkiintoista, sillä Argentiina ja Hollanti ovat ennenkin tuottaneen todellisia klassikoita MM-kisoissa kohdatessaan. Tämänkään kertainen ottelu ei jättänyt kylmäksi.

Argentiinan päävalmentaja Lionel Scaloni yllätti kaikki lähtemällä otteluun kolmen topparin linjalla, jota joukkue ei ole miehen päävalmentajakaudella käyttänyt kuin parin yksittäisen kokeilun verran. Riskinotto kuitenkin kannatti, sillä Argentiina oli pelillisesti selvästi edellä hollantilaisia ja piti pelin tahtipuikkoa kädessään lähes varsinaisen peliajan loppuun asti. Kun Lionel Messi voi joukkueensa jo 2-0 johtoon noin vartti ennen varsinaisen peliajan päättymistä, näytti ottelu ratkenneen lopullisesti. Hollanti kuitenkin tuli tasoihin mitä dramaattisimmilla tavalla. Päävalmentaja Louis van Gaal heitti hyökkäyspelin rakenteelliset seikat roskakoriin ja vaihtoi kentälle kaikki pitkät ja vahvat hyökkääjänsä, joiden tehtävänä oli vain aiheuttaa kaaosta Argentiinan puolustuksessa. Lähestymistapa toimi, sillä Wout Weghorst toi Hollannin tasoihin iskemällä kerran varsinaisen peliajan lopussa ja toisen kerran lisäajan viimeisellä minuutilla. Argentiina kuitenkin palasi ohjauspyörän taakse jatkoajalla ja onnistui lopulta voittamaan ottelun rangaistuspotkukisassa.

Kroatia puolestaan venyi vähintäänkin yhtä dramaattiseen voittoon kisojen suurinta mestarisuosikkia Brasiliaa vastaan. Joukkue lähti otteluun kypsällä ja realistisella lähestymistavalla ja uhrasi oman hyökkäyspelinsä sen eteen, ettei Brasilia saisi luotua yhtään hyvää maalipaikkaa. Kroatia puolusti pallollisena loistavasti läpi ottelun ja onnistuikin pitämään kummankin joukkueen maalitilanteet minimissä. Vasta toisella puoliajalla Brasilian laatu alkoi näkyä ja puolittaisia maalipaikkoja syntyä. Kroatian maalivahti Dominik Livakovic pelasi kuitenkin jälleen upeaa ottelua ja pelasti joukkueensa silloin, kun joukkuepuolustus petti.

Kroatia näytti kuitenkin olevan tekemättömän paikan edessä, kun Brasilia siirtyi jatkoajalla 1-0 johtoon Neymarin upealla maalilla. Brasilia kuitenkin puolusti johtoaan todella ylimielisesti ja antoi Kroatialle mahdollisuuden päästä peliin mukaan. Tätä kylmähermoinen joukkue ei jättänyt käyttämättä. Bruno Petkovic toi Kroatian tasoihin vain hieman ennen jatkoajan loppua ja pakotti ratkaisun rankkareille. Pilkkukisassa Kroatia oli selvästi niskan päällä ja eteni MM-välieriin kolmatta kertaa historiassaan.

Milloin Argentiina ja Kroatian välinen välierä pelataan?

Argentiina ja Kroatia kohtaavat Qatarin MM-kisojen ensimmäisessä välierässä klo 21:00 Suomen aikaa tiistai-iltana. Ottelu pelataan Lusailin stadionilla, jolla pelataan myös sunnuntain finaali.

Mikä kanava näyttää Argentiina – Kroatia välierän MM-kisojen 2022 puolivälierissä?

Ottelu näytetään suorana sekä maksuttomalla MTV3 TV-kanavalla että MTV:n C More -suoratoistopalvelussa.

Kuka on suosikki voittamaan ottelun ja etenemään vällieriin?

Argentiina lähtee ottelun selvänä ennakkosuosikkina. Sekä tämän sivun ylälaidasta että otteluohjelma-sivultamme voit katsoa viimeisimmät voittajakoertoimet Argentiinan ja Kroatian väliseen välierään.

Argentiinan ja Kroatian aiemmat kohtaamiset jalkapallon MM-kisoissa

Joukkueet kohtasivat ensimmäistä kertaa vuoden 1998 MM-kisoissa, jolloin Kroatia oli mukana ensimmäistä kertaa itsenäisenä maana. Tuolloin Kroatia ja Argentiina arvottiin samaan alkulohkoon. Argentiina voitti ottelun 1-0 legendaarisen Gabriel Batistutan maalilla. Tasan kaksikymmentä vuotta myöhemmin joukkueet olivat uudestaan samassa alkulohkossa. Tällä kertaa Kroatia näytti, kumpi joukkue on valmiimpi haastamaan MM-kullasta, voittamalla Argentiinan peräti 3-0.

Joukkueet ovat kohdanneet myös kahdesti kansainvälisissä harjoitusotteluissa, jotka nekin ovat päättyneet kertaalleen kummankin voittoon. Historialliset lähtökohdat tiistain peliin ovat siis todella tasaiset.

🇭🇷  Kroatian pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoonpano

Kroatia pääsee lähtemään välierään ilman ainakaan tiedossa olevia loukkaantumishuolia tai pelikieltoja. Ainoastaan Josip Stanisicin pelikunto on arvoitus, sillä laitapuolustaja ei ole pelannut yhdessäkään ottelussa näiden MM-kisojen aikana. Stanisic kuitenkin palasi penkille Brasilia-ottelussa, eikä kuuluisi muutenkaan avauskokoonpanon pelaajiin tässä kohtaa turnausta, joten hänen mahdolliset vaivansa eivät Kroatian pelaamiseen vaikuta. Stanisicin paikan vasempana laitapuolustajana ominut Borna Sosa oli aiemmin turnauksessa sivussa sairastelun takia, mutta palasi kehiin puolivälierissä ja aloittaa tuttuun tapaan myös Argentiinaa vastaan.

Suurin huomio kiinnittyy jälleen Marcelo Brozovicin, Luka Modricin ja Mateo Kovacicin muodostamaan kisojen kovimpaan keskikenttään. Vaikka kolmikko on pelannut jo uskomattoman määrän minuutteja näiden kisojen aikana, tulee heidän olla jälleen parhaimmillaan, jos Kroatia haluaa nollata Argentiinan kultahaaveet.

Mutta siinä, missä puolustus ja keskikenttä ovat Kroatian osalta kiveenhakatut, on hyökkäyskolmikko elänyt paljon tämän turnauksen aikana. Päävalmentaja Zlatko Dalic on peluuttanut tässä turnauksessa kolmella eri pelipaikalla jopa kuutta hyökkääjää. Ivan Perisic on varma aloittaja, mutta kaksi muuta paikkaa ovat suurempia kysymysmerkkejä. Andrej Kramaric pystyy pelaamaan sekä keskellä että laidassa ja on toiseksi todennäköisin avauskokoonpanon pelaaja. Kahdessa edellisessä ottelussa hyökkäyslinjassa ovat aloittaneet myös Mario Pasalic ja Bruno Petkovic, joista kumpi vain voi olla Argentiinaa vastaan avauksessa. Myös Ante Budimir, Marko Livaja ja Nikola Vlasic ovat esiintyneet tässä turnauksessa, kaksi viimeisintä myös avauskokoonpanossa.

Veikataan kuitenkin, ettei voittavaan kokoonpanoon tehdä muutoksia, joten Kroatian todennäköinen avauskokoonpano näyttää tältä:

Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozovic, Modric, Kovacic – Pasalic, Kramaric, Perisic.

🇦🇷  Argentiinan pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoonpano

Argentiina joutuu tulemaan toimeen ilman yhtä avainpelaajaansa, kun joukkueen jokaisen voitto-ottelun aloittanut ja Hollantia vastaan rankkarin hankkinut Marcos Acuna on pelikiellon vuoksi sivussa. Hänen paikkansa vasempana puolustajana ottaa Lyonin Nicolas Tagliafico. Erittäin kuumaksi äityneen Hollanti-ottelun tapahtumien myötä myös toinen laitapuolustaja Gonzalo Montiel on pelikiellossa. Hän ei olisi ollut avauskokoonpanon pelaaja muutenkaan, mutta nyt Argentiinalla ei todellakaan ole varaa yhdenkään laitapuolustajan loukkaantumiseen Kroatiaa vastaan.

Papu Gomez puolestaan kärsii nilkkavaivasta, eikä todennäköisesti ole pelikunnossa. Suurin mielenkiinto kohdistuu silti Angel Di Mariaan. Joukkueen avainpelaaja on varma avauksen mies kunnossa ollessaan, mutta joutui loukkaantumisen takia aloittamaan Hollantia vastaan penkiltä. Juventuksen laituri ei pystynyt pelaamaan myöskään neljännesvälierässä Australiaa vastaan.

Osittain Di Marian ja Gomezin pelikunnosta riippunee myös se, palaako Scaloni aiemmin hyvin toimineeseen 4-3-3 muotoon vai jatkaako Hollanti-pelistä tutulla 5-3-2 formaatiolla. Jos kumpikaan laituri ei ole täyden ysikympin kunnossa, saattaa Scaloni jatkaa kolmella topparilla, jolloin Lisandro Martinez nousee avaukseen. Jos kumpi tahansa kaksikosta pystyy pelaamaan, voi edessä olla paluu neljän puolustajan linjaan. Toki Scaloni voi myös siirtää Messin takaisin laitaan ja nostaa Lautaro Martinezin takaisin kärkeen, mutta se tuntuu tässä kohtaa turnausta epätodennäköiseltä.

Argentiinan mahdollinen avauskokoonpano:

Martinez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – De Paul, Fernandez, Mac Allister – Di Maria, Messi, Alvarez

Keltaiset kortit ennen välieriä

Pelaajien korttitilit nollataan ennen välieriä, joten aikaisemmin saaduilla keltaisille korteilla ei ole enää merkitystä. Puolivälierissä hankitut pelikiellot ovat kuitenkin normaalisti voimassa välierissä.

🇭🇷  Kroatian joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Dominik Livakovic, Dinamo Zagreb
12. Ivo Grbic, Atlético Madrid
23. Ivica Ivusic, Osijek

Puolustajat

2. Josip Stanisic, Bayern München
3. Borna Barisic, Rangers
5. Martin Erlic, Sassuolo
6. Dejan Lovren, Zenit Saint Petersburg
19. Borna Sosa, VfB Stuttgart
20. Josko Gvardiol, RB Leipzig
21. Domagoj Vida, AEK Aten
22. Josip Juranovic, Celtic
24. Josip Sutalo, Dinamo Zagreb

Keskikenttäpelaajat

7. Lovro Majer, Rennes
8. Mateo Kovacic, Chelsea
10. Luka Modric, Real Madrid
11. Marcelo Brozovic, Inter
13. Nikola Vlasic, Torino
15. Mario Pasalic, Atalanta
25. Luka Sucic, Red Bull Salzburg
26. Kristijan Jakic, Eintracht Frankfurt

Hyökkääjät

4. Ivan Perisic, Tottenham
9. Andrej Kramaric, 1899 Hoffenheim
14. Marko Livaja, Hajduk Split
16. Bruno Petkovic, Dinamo Zagreb
17. Ante Budimir, Osasuna
18. Mislav Orsic, Dinamo Zagreb

🇦🇷  Argentiinan joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Franco Armani, River Plate
12. Geronimo Rulli, Villarreal
23. Emiliano Martinez, Aston Villa

Puolustajat

2. Juan Foyth, Villarreal
3. Nicolas Tagliafico, Lyon
4. Gonzalo Montiel, Sevilla
6. German Pezzella, Real Betis
13. Cristian Romero, Tottenham
19. Nicolas Otamendi, Benfica
25. Lisandro Martinez, Manchester United
26. Nahuel Molina, Atlético Madrid

Keskikenttäpelaajat

5. Leandro Paredes, Juventus
7. Rodrigo De Paul, Atlético Madrid
8. Marcos Acuña, Sevilla
14. Exequiel Palacios, Bayer Leverkusen
16. Thiago Almada, Atlanta United
17. Alejandro Gomez, Sevilla
18. Guido Rodriguez, Real Betis
20. Alexis Mac Allister, Brighton
24. Enzo Fernandez, Benfica

Hyökkääjät

9. Julian Alvarez, Manchester City
10. Lionel Messi, PSG
11. Angel Di Maria, Juventus
15. Angel Correra, Atletico Madrid
21. Paulo Dybala, AS Roma
22. Lautaro Martinez, Inter

🇭🇷  Kroatian aiemmat kerrat välierissä jalkapallon MM-kisoissa

Kroatia on osallistunut itsenäisenä maana viisiin jalkapallon miesten MM-kisoihin, ja kahdesti se on selvinnyt välieriinasti. Molemmilla kerroilla Kroatia on myös edennyt mitaleille – vuonna 1998 pronssille ja vuonna 2018 hopealle. Kroatia onkin siitä mielenkiintoinen maa, että se on tähän asti aina MM-kisossa pelatessaan jäänyt joko alkulohkoon tai voittanut mitalin.

Ensimmäisellä yrityksellään Kroatia hävisi Ranskalle 1-2 ja joutui pronssipeliin, jossa se voitti Hollannin. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin joukkue selvisi historiansa ensimmäiseen MM-finaaliin kaatamalla Englannin jatkoajan jälkeen 2-1.

Kroatian aiemmat välierät

MM-kisat 1998: 1-2 tappio Ranskalle
MM-kisat 2018: 2-1 voitto jatkoajan jälkeen Englannista

🇦🇷  Argentiinan aiemmat välierät jalkapallon MM-kisoissa

Argentiina on pelannut miesten MM-kisojen välierissä neljästi aiemmin. Jokaisella kerralla joukkue on onnistunut etenemään finaaliin. Kahdesti Argentiina on kuitenkin joutunut hakemaan voiton rankkarikisan kautta. Vuonna 1990 joukkue voitti rankkarikisassa Italian, kun Sergio Goycochea torjui Italian viimeisen yrityksen. Vuonna 2014 Argentiina taas voitti pilkkukisassa Hollannin. Neljä maalia riitti, kun Sergio Romero nappasi kiinni riittävän monta hollantilaisten pilkkua.

Argentiinan aiemmat välierät

MM-kisat 1930: 6-2 voitto USA:sta
MM-kisat 1978: 2-0 voitto Belgiasta
MM-kisat 1990: 2-1 voitto rankkarien jälkeen Italiasta
MM-kisat 2014: 1-0 voitto rankkarien jälkeen Hollannista


Brentford - Newcastle United