Jalkapallon MM-kisojen 2022 välierät pelataan tiistaina ja keskiviikkona. Tiistain ottelussa Argentiina saa vastaansa Kroatian, ja keskiviikkona kohtaavat Ranska sekä Marokko.

Qatarin MM-kisojen finaalijoukkueet ovat selvillä viimeistään keskiviikkona puolilta öin Suomen aikaa. Turnauksen välierät pelataan tiistaina klo 21:00 ja keskiviikkona klo 21:00 alkaen.

Tiistaina kohtaavat Argentiina ja Kroatia

Tiistain välierässä kohtaavat kaksinkertainen maailmanmestari Argentiina ja edellisten MM-kisojen hopeamitalisti Kroatia. Argentiina kaatoi omassa puolivälierässään uskomattoman dramaattisten vaiheiden jälkeen Hollannin rangaistuspotkukisan päätteeksi. Kroatia puolestaan onnistui yllättäen voittamaan turnauksen suurimman mestarisuosikin Brasilian niin ikään rankkareilla.

Argentiina oli avausjaksolla Hollantia vastaan selvästi parempi ja menikin ottelussa 1–0 johtoon. Kun Lionel Messi iski rankkarilta ottelun toisen osuman vain reilu vartti ennen varsinaisen peliajan täyttymistä, näytti ottelu jo ratkenneen. Hollanti onnistui kuitenkin aiheuttamaan peliajan lopussa käsittämättömän kaaoksen Argentiinan puolustusalueella, mikä johti kahteen viime hetken maaliin ja todella dramaattiseen nousuun tappioasemasta tasoihin. Jatkoajalla Argentiina oli taas parempi, mutta ei onnistunut ratkaisemaan peliä ennen päätösvihellystä. Rankkarikisassa sankariksi nousi Emiliano Martínez, joka torjui kaksi Hollannin yritystä.

Kroatia puolestaan pelasi äärimmäisen kypsän ottelun ennakkosuosikkina puolivälierään lähtenyttä Brasiliaa vastaan. Joukkue piti ottelun maalipaikat olemattomina ja pakotti pelin jatkoajalle maalittomassa tasatilanteessa. Jatkoajan alussa Brasilia näytti jo varmistaneen välieräpaikkansa, kun Neymar vei eteläamerikkalaiset johtoon. Kroatia nousi kuitenkin käsittämättömästi kuilun partaalta aivan jatkoajan lopussa Bruno Petkovicin maalilla. Rankkarikisassa kroatialaiset olivat kylmäpäisempiä ja etenivät välieriin kolmatta kertaa historiassaan.

Vain noin neljän miljoonan asukkaan Kroatia jahtaa historiansa ensimmäistä maailmanmestaruutta oman kultaisen sukupolvensa todennäköisesti viimeisissä kisoissa. Argentiina puolestaan haluaa palata mestaruuskantaan 36 vuoden tauon jälkeen ja tuoda kruunun kotiin Messin uran viimeisissä MM-kisoissa.

Keskiviikkona ovat vastakkain Ranska ja Marokko

Päivää myöhemmin toisensa kohtaavat hallitseva maailmanmestari Ranska ja historiaa omassa puolivälierässään tehnyt Marokko. Ranska ei ollut mitenkään säkenöivä Englantia vastaan, mutta onnistui omalla kypsyydellään pitämään Englannin maalipaikat vähissä ja iski uskomattoman tehokkaasti omista paikoistaan. Marokko puolestaan puolusti kumoon Portugalin ja eteni miesten MM-kisojen välieriin ensimmäisenä afrikkalaisena maana koskaan.

Marokko oli omassa neljännesvälierässään Espanjaa vastaan näyttänyt, mitä äärimmäisen tiiviillä ja kurinalaisella puolustuspelaamisella voi saada aikaiseksi. Siihen nähden joukkue olikin jopa yllättävän aktiivinen ensimmäisellä jaksolla Portugalia vastaan ja onnistui iskemään ottelun avausmaalin aivan ensimmäisen puoliajan loppuun. Toinen jakso olikin sitten tuttua väsytystaistelua, jonka aikana Marokon omat hyökkäykset puuttuivat käytännössä kokonaan. Joukkue kuitenkin kesti Portugalin vyöryn ja nappasi historiansa ensimmäisen välieräpaikan sisulla ja tahdolla.

Qatarin MM-kisojen viimeisessä puolivälierässä Ranska sai vastaansa Englannin. Englanti pelasikin hyvän ottelun, eikä juuri antanut Ranskalle hyviä maalintekopaikkoja, mutta puolittaiset maalipaikat riittivät, kun Aurélien Tchouaméni ja Olivier Giroud iskivät kaksi upeaa osumaa. Myös Ranska puolusti hyvin ja piti Englannin vaaralliset hyökkäykset minimissä. Englantilaiset saivat kuitenkin saumansa kahden rangaistuspotkun myötä. Ranskan onneksi Harry Kane onnistui maalinteossa vain näistä toisessa ja Ranska sai jatkaa maailmanmestaruutensa puolustamista.

Mistä voin katsoa jalkapallon MM-kisojen 2022 välierät?

Argentiinan ja Kroatian välinen välierä näytetään MTV3-kanavalla sekä C More -suoratoistopalvelussa. Keskiviikkona pelattava välierä Ranskan ja Marokon välillä näytetään puolestaan Yle TV2 -kanavalla sekä Yle Areenassa.

Milloin jalkapallon MM-kisojen 2022 finaali pelataan?

Välieränsä voittaneet joukkueet pelaavat Qatarin MM-kisojen finaalissa sunnuntaina klo 17:00 Suomen aikaa. Hävinneet joukkueet puolestaan kohtaavat pronssiottelussa lauantaina samaan kellonaikaan.

Ovatko välieräjoukkueet voittaneet aikaisemmin MM-kultaa?

Ranska on voittanut jalkapallon miesten maailmanmestaruuden kahdesti – vuosina 1998 ja 2018. Myös Argentiina on kaksinkertainen maailmanmestari, mutta sen mestaruuksista on kulunut jo hieman kauemmin aikaa. Albiceleste juhli MM-kultaa vuosina 1978 ja 1986. Kroatia ei ole koskaan voittanut MM-kultaa, mutta sillä on plakkarissaan yksi MM-pronssi sekä yksi MM-hopea. Marokko ei puolestaan ole koskaan aikaisemmin selvinnyt MM-kisojen mitalipeleihin.

Jalkapallon MM-kisojen 2022 välierät

Tiistaina 13.12. klo 21:00: Argentiina – Kroatia
Keskiviikkona 14.12. klo 21:00: Ranska – Marokko


Kanada - Uusi-Seelanti