Kroatia jaksoi lähes käsittämättömästi tekemään jälleen 120 minuuttia töitä ja pakottamaan Brasilian rangaistuspotkukisaan MM-kisojen 2022 puolivälierissä. Brasilia näytti jo menevän välieriin, kun Neymar vei joukkueensa johtoon jatkoajalla, mutta Kroatia nousi vielä kuin taiottuna tasoihin. Rankkareilla Kroatia oli vahvempi ja jätti kisojen suurimman mestarisuosikin nielemään pettymyksen kyyneleitä. 

Kroatia onnistui jälleen totutusti pakottamaan arvokisojen pudotuspeliottelun jatkoajalle. Joukkue lähti puolivälieriin Brasiliaa vastaan tavoitteenaan pitää Brasilia pois pallosta ja nollata brasilialaisten mahdollisuudet nopeisiin vastahyökkäyksiin. Oman hyökkäyspelinsä Kroatia joutui antamaan vaihdossa, mutta sen taktiikka toimi, sillä ottelu vietiin jatkoajalle maalittomassa tasatilanteessa.

Brasilia sai varsinaisen peliajan lopussa pelaajien väsyessä muutaman hyvän maalintekopaikan, mutta jo Japani-ottelussa Kroatian sankariksi noussut maalivahti Dominik Livakovic piti hienoilla torjuinnoillaan joukkueensa mukana pelissä.

Jatkoajan ensimmäisellä puoliskolla Brasilia lopulta onnistui murtamaan Kroatian puolustuksen, kun Neymar pelasi kahdella hienolla seinäsyöttökombinaatiolla itensä linjan taaksen ja ohitti Livakovicin kärsivällisyydellään.

Kroatia kuitenkin teki mahdottomasta mahdollista nousemalla vielä tasoihin jatkoajan toisella puoliskolla. Yksi kunnon maalintekopaikka riitti, kun Bruno Petkovic ohitti Alissonin hieman onnekkaalla vedolla.

Rankkarikisassa Kroatia oli henkisesti vahvempi. Livakovicin yksi torjunta riitti, kun kroatialaiset onnistuivat omissa yrityksissään. Välierissä joukkue kohtaa joko Argentiinan tai Hollannin.

Kroatian ottelusuunnitelma käynnistyi täydellisesti

Kroatia ei todellakaan lähtenyt peruuttelemaan ennakkosuosikkia vastaan. Ensimmäisen vartin aikana Kroatia oli joukkueista se, joka määräsi pelin kulun ja vaikutti vaarallisemmalta. Reilun kympin jälkeen Neymar menetti pallon sorruttuaan turhaan kikkailuun. Josip Juranovic käytti Brasilian kymppipaidan jättämän tilan hyväkseen ja nosti nopean vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi Ivan Perisic pääsi loistavaan maalipaikkaan. Jatko maalin edestä meni kuitenkin Brasilian maalin ohi.

Brasilian ensimmäinen huippupaikka syntyi, kun Vinícius Júnior ja Richarlison pelasivat hienon kombinaatiopelin Kroatian rangaistusalueella. Viníciuksen laukaus jäi kuitenkin kroatialaispuolustajiin.

Jakson puolivälissä Brasilia selvisi säikähdyksellä. Juranovic sai pitkän avauksen, jonka hän jatkoi päällään Brasilian selustaan. Danilo ryntäsi katkaisemaan tilannetta ja nosti jalkansa vaarallisesti Juranovicin pään tasalle. Ottelun erotuomari Michael Oliver tarjosi tilanteesta kuitenkin vain keltaisen kortin, mikä varmasti otettiin Brasilian leirissä vastaan helpotuksen tuntein.

Ensimmäinen jakso kulki alusta loppuun täysin Kroatian haluamalla tavalla. Joukkue hyydytti pelin temmon täysin, eikä antanut Brasilialle minkäänlaista mahdollista käynnistää omaa hyökkäyspeliään tai olla nopea positiivisissa tilanteenvaihdoissa. Sen lisäksi Kroatia piti palloa ja lepäsi kärsivällisesti pallollisena omaa iskupaikkaansa etsien.

Kroatia piti Brasiliaa otteessaan loppuun asti

Brasilia oli heti toisen jakson alussa siirtyä johtoon. Éder Militão teki hienon nousun välikaistalle ja pääsi kääntämään pallon pienestä kulmasta Kroatian maalin eteen. Josko Gvardiol oli lähes tuikata matalan keskityksen omaan maaliinsa, mutta Dominik Livakovic torjui hienosti.

Hetkeä myöhemmin Vinícius Júnior onnistui pelaamaan pallon vielä Neymarille pilkun kohdalle, mutta Kroatian puolustajat pääsivät blokkaamaan brasilialaisen kääntölaukauksen. Jatkotilanteesta Vinícius pääsi vielä itse yrittämään maalintekoa, mutta Livakovic tuli maaliltaan ulos hienosti.

Muutaman minuutin kuluttua Richarlison löysi läpisyötöllään Neymarin hieman onnekkaan pompun jälkeen, mutta Livakovic peitti maalinsa jälleen hienosti. Reilun tunnin jälkeen Lucas Paquetá pääsi väkisin puskemaan Kroatian topparien välistä maalintekotilanteeseen, mutta jälleen Kroatian turnauksen suurin sankari Livakovic pelasti.

Vartti ennen varsinaisen peliajan täyttymistä Rodrygo ja Richarlison löysivät jälleen hienolla kombinaatiopelillä Neymarille tilaa Kroatian linjan takana, mutta jälleen kerran Livakovic vei Neymarilta helpot mahdollisuudet pois ja torjui tilanteen kulmaksi. Hetkeä myöhemmin Rodrygo pelasi vetopaikan Paquetálle – ja jälleen Livakovic torjui.

Toisen puoliajan loppua kohden peliin alkoi tulla sitä vauhtia, jota Brasilia oli odottanut koko pelin. Kroatia kuitenkin onnistui taistelemaan tiensä jatkoajalle Livakovicin johdolla.

Neymar näytti jo vieneen Brasilian välieriin

Ensimmäisellä jatkoaikapuoliskolla ei meinattu juuri tilanteita nähdä. Juuri ennen taukoa Bruno Petkovic taikoi Marcelo Brozovicille vetopaikan hienolla yksilösuorituksella, mutta keskikenttäpelaajan laukaus karkasi taivaisiin.

Lisäajalla Brasilian kärsivällisyys kuitenkin toi tulosta. Neymar pelasi kaksi upeaa seinäsyöttöä ensin Rodrygon ja sitten Paquetán kanssa ja mursi niillä Kroatian molemmat puolustuslinjat. Livakovic tuli jälleen upeasti peittäen vastaan, mutta tällä kertaa Neymarin maltti riitti. Hyökkääjä siirsi pallon sivuun ja nosti sen Kroatian maalin kattoon.

Kroatia ei kuitenkaan luovuttanut. Vain neljä minuuttia ennen jatkoajan loppua Kroatia löysi liikaa tilaa Brasilian puolustuksen vasemmalta laidalta ja Mislav Orsic pääsi syöttämään pallon keskustaan Petkovicille. Hyökkääjän laukaus kimposi Marquinhosin kautta Brasilian maaliin.Ratkaisua lähdettiin jälleen hakemaan rankkarikisasta.

Marquinhosista pilkkukisan antisankari

Nikola Vlasic aloitti rankkarikisassa maalinteon. Kun Livakovic torjui Rodrygon yrityksen, oli Kroatia taas etulyöntiasemassa. Myös Lovro Majer onnistui seuraavalla yrityksellään, mutta Casemiro laittoi oman vetonsa varmasti maaliin. Luka Modric ei paineista välittänyt ja vei Kroatian taas kahden maalin johtoon. Pedro kuitenkin piti päänsä kylmänä ja pakotti Livakovicin paljastamaan ratkaisunsa. Seuraavana oli vuorossa Orsic, joka upotti varman vedon aivan tolpan juureen. Kun ottelun antisankariksi ajautunut Marquinhos laukoi oman yrityksensä tolppaan, jatkoi Kroatia välieriin.


Brentford - Newcastle United