Jalkapallon MM-kisat 2022: Kaikki Marokon ja Portugalin välisestä puolivälierästä

Lauantain ensimmäisessä ja vuoden 2022 MM-kisojen kolmannessa puolivälierässä kohtaavat todellinen yllättäjäjoukkue Marokko ja vuoden 2016 Euroopan mestari Portugali. Tältä sivulta löydät kaiken olennaisen tiedon ottelusta. 

Kovin moni ei olisi välttämättä ennen turnausta osannut arvata, että Marokko pelaa vuoden 2022 MM-kisojen puolivälierissä. Joukkue on kuitenkin osoittanut tässä turnauksessa kerta kerran jälkeen, että se pystyy haastamaan kenet tahansa. Lohkovaiheessa kaatui Belgia ja neljännesvälierissä kisojen mestarisuosikkeihin kuulunut Espanja. Marokko on ennen kaikkea loistanut pitävän puolustuksensa ansiosta. Joukkue on pitänyt nollapelin Espanja ja Belgian lisäksi myös Kroatiaa vastaan, eikä se tule päästämään Portugaliakaan helpolla.

Portugali puolestaan antoi lopulta viitteitä aidosta potentiaalistaan, kun se jätti Cristiano Ronaldon penkille ja nuiji neljännesvälierissä Sveitsin upean hyökkäysvoittoisen esityksen päätteeksi 6-1. Kokoonpanoon noussut Goncalo Ramos iski MM-debyytissään hattutempun ja saattaa pakottaa Fernando Santosin jättämään Ronaldon penkille myös Marokkoa vastaan.

Tämä puolivälieräpari on Qatarin MM-kisojen kokemattomin näissä karkeloissa. Marokko ei ole koskaan aiemmin selvinnyt MM-kisojen puolivälieriin, ja Portugalikin on pelannut tässä vaiheessa vain kahdesti. Toisensa maantieteellisesti aivan vierekkäin sijaitsevat maat ovat kohdanneet MM-kisojen historiassa kahdesti.

Vuonna 1986 joukkueet arvottiin samaan alkulohkoon. Marokko ja Portugali kohtasivat lohkovaiheen viimeisessä ottelussa, kun molemmilla oli plakkarissa kaksi pistettä. Marokko aloitti maalinteon kahdella Abderrazak Khairin nopealla maalilla. Portugali ei enää noussut tästä sillasta, vaan Marokko voitti ottelun 3-1 ja pudotti Portugalin jatkosta.

Vuonna 2018 joukkueet kohtasivat uudestaan, tällä kertaa niin ikään lohkovaiheessa. Molempia maita naapurustava Espanja löytyi myös samasta alkulohkosta, mikä teki lohkosta maantieteellisesti huippujännittävän. Portugali ja Marokko kohtasivat lohkovaiheen toisella kierroksella ja tällä kertaa se oli Portugali, joka sai juhlia voittoa. Cristiano Ronaldo iski ottelun ainoan maalin, kun lusitaanit laskettelivat niukkaan 1-0 voittoon.

Milloin Marokon ja Portugalin välinen MM-puolivälierä pelataan?

MM-kisojen puolivälierä Marokko – Portugali pelataan lauantaina 10. joulukuuta klo 17:00 Suomen aikaa. Ottelun stadionina toimii Al Thumama -stadion Dohassa.

Mikä kanava näyttää Marokon ja Portugalin välisen puolivälierän jalkapallon MM-kisoissa 2022?

Ottelu näytetään maksuttomasti sekä Yle TV2 -kanavalla että Yle Areena -suoratoistopalvelussa. Ottelua edeltävä studio-osuus alkaa jo klo 16:20.

Kuka on suosikki voittamaan ottelun?

Näet sekä tämän sivun ylälaidasta että otteluohjelma-sivultamme viimeisimmät kertoimet ottelun voittajalle. Lähtökohtaisesti Portugali on kuitenkin todella suuri ennakkosuosikki tähän otteluun.

🇲🇦  Marokon pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoonpano

Marokolla ei ole joukkuessaan armotonta maalintekijää, mutta ei se toisaalta ole sitä vielä tarvinnutkaan. Joukkueen peli perustuu ennen kaikkea tiiviiseen joukkuepuolustukseen ja siihen, että vastustaja pidetään nollilla. Sen takia onkin huolestuttavaa, että tässä turnauksessa kaikki pelit avannut Naif Aguerd joutui jättämään Espanja-pelin kesken loukkaantumisen takia. Jos hän vain on pelikunnossa, tulee hän avaamaan Portugalia vastaan. Jos Aguerd ei pysty pelaamaan, nousee Jawad El Yamiq hänen tilalleen.

Muita muutoksia kokoonpanoon tuskin nähdään. Varoituksen päässä pelikiellosta ovat Sofyan Amrabat, Abdelhamid Sabiri ja kapteeni Roman Saïss.

Marokon todennäköinen avauskokoonpano:

Bounou – Mazraoui, Aguerd, Saïss, Hakimi – Amrabat, Amallah, Ounahi – Boufal, En-Nesyri, Ziyech

🇵🇹  Portugalin pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoopano

Uskaltaako päävalmentaja Santon jättää kiukuttelevan supertähden toista kertaa peräkkäin penkille? Ronaldo on ollut Portugalin maajoukkueen kasvot jo 15 vuotta, eikä vanhenevan tähden ego ole kestänyt roolin pienenemistä kovin hyvin. Huhujen mukaan hyökkääjä uhkasi jo jättää MM-kisat kesken penkkikomennuksen takia, joten toinen penkitys voisi olla melkoinen riski joukkuehengelle.

Toisaalta jos Santos haluaa priorisoida voittamista supertähden tyytyväisenä pitämistä enemmän, ei hänellä ole mitään syytä tehdä muutoksia Sveitsi-pelin kokoonpanoon. Niinpä onkin oletettavaa, että kärjessä aloittavat Ramos ja João Félix Ronaldon jäädessä penkille.

Portugalilla on hieman Marokkoa enemmän loukkaantumishuolia. Nuno Mendesin kisat ovat ohi ja Danilo Pereira kärsii murtuneesta kylkiluusta, eikä hänen pelikunnostaan ole varmuutta. Molemmat ovat käyttökelpoisia pelaajia, mutta kummankin tilalle Portugalilta löytyy todella hyvät korvaajat, joten kohtalokkaita poissaolot eivät ole.

Varoitustili on kortin päässä täyttymisestä Pereiralla, Bruno Fernandesilla, Rúben Diasilla, Rúben Nevesillä ja Félixillä.

Portugalin todennäköinen avauskokoonpano Marokko vastaan:

Costa – Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro – Silva, Carvalho, Otávia, Fernandes – Ramos, Félix

🇲🇦  Marokon joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Yassine Bounou, Sevilla
12. Munir Mohamedi, Al-Wehda
22. Ahmed Reda Tagnaouti, Wydad AC

Puolustajat

2. Achraf Hakimi, PSG
3. Nossair Mazraoui, Bayern Munich
5. Nayef Aguerd, West Ham
6. Roman Saiss, Besiktas
18. Jawad El Yamiq, Valladolid
20. Achraf Dari, Brest
24. Badr Benoun, Qatar SC
25. Yahia Attiyat Allah, Wydad AC

Keskikenttäpelaajat

4. Sofyan Amrabat, Fiorentina
7. Hakim Ziyech, Chelsea
8. Azzedine Ounahi, Angers
10. Anass Zaroury, Burnley
13. Ilias Chair, Queens Park Rangers
14. Zakaria Aboukhlal, Toulouse
15. Selim Amallah, Standard Liege
17. Sofiane Boufal, Angers
23. Bilal El Khannous, Genk
26. Yahya Jabrane, Wydad AC

Hyökkääjät

9. Abderrazak Hamdallah, Al-Ittihad
11. Abdelhamid Sabiri, Sampdoria
16. Abde Ezzalzouli, Osasuna
19. Youssef En-Nesyri, Sevilla
21. Walid Cheddira, Bari

🇵🇹Portugalin joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Rui Patrício, AS Roma
12. José Sá, Wolverhampton
22. Diogo Costa, FC Porto

Puolustajat

2. Diogo Dalot, Manchester United
3. Pepe, FC Porto
4. Rúben Dias, Manchester City
5. Raphael Guerreiro, Borussia Dortmund
13. Danilo Pereira, PSG
19. Nuno Mendes, PSG
20. João Cancelo, Manchester City
24. António Silva , Benfica

Keskikenttäpelaajat

6. João Palhinha, Fulham
8. Bruno Fernandes, Manchester United
14. William Carvalho, Real Betis
16. Vitinha, PSG
17. João Mário, Benfica
18. Rúben Neves, Wolverhampton
23. Matheus Nunes, Wolverhampton
25. Otávio Monteiro, FC Porto

Hyökkääjät

7. Cristiano Ronaldo, Manchester United
9. André Silva, RB Leipzig
10. Bernardo Silva, Manchester City
11. João Félix, Atlético Madrid
15. Rafael Leão, AC Milan
21. Ricardo Horta, SC Braga
26. Gonçalo Ramos, Benfica

🇲🇦 Marokon aiemmat kerrat MM-kisojen puolivälierissä

Marokon paras saavutus miesten MM-kisoissa ennen tätä kertaa oli yhdestoista sija vuonna 1986. Joukkue ei siis ole koskaan aiemmin pelannut MM-kisojen puolivälierävaiheessa, joten jo tämä saavutus on maalle menestys.

🇵🇹 Portugalin aiemmat kerrat MM-kisojen puolivälierissä

Voisi kuvitella, että Portugalin kaltainen jalkapallomaa on ollut MM-kisojen puolivälierissä usein, mutta totuus on, että maa on selvinnyt tähän pisteeseen vain kahdesti. Molemmilla kerroilla ottelu on kuitenkin päättynyt Portugalin voittoon ja tie on vienyt mitalipeleihin.

Ensimmäinen yritys tuli legendaarisen Eusébion johdolla Englannin kisoissa vuonna 1966, jolloin Portugali voitti historiansa ainoan MM-mitalin. Puolivälierissä kaatui Pohjois-Korea 5-3 ja Eusébio iski joukkueensa osumista neljä. Toisen kerran Portugali selvisi puolivälieriin vuonna 2006, kun sen nuorella Cristiano Ronaldolla höystetty kultainen sukupolvi pelasi viimeisiä MM-kisojaan. Ottelu Englantia vastaan eteni rangaistuspotkukisaan asti, mutta Portugali, maalivahtinsa Ricardon johdolla, nollasi Englannin pilkuilla toisissa arvokisoissa peräkkäin. Ronaldo iski viimeisen ja ratkaisevan osuman.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth