Jalkapallon MM-kisat 2022: Kaikki Kroatian ja Brasilian välisestä puolivälieräottelusta

Historian ainoa viisinkertainen maailmanmestari kohtaa jalkapallon MM-kisojen 2022 puolivälierissä hallitsevan MM-hopeamitalistin, kun Brasilia ja Kroatia iskevät yhteen turnauksen ensimmäisessä puolivälieräottelussa. Tästä artikkelista löydät kaiken, mitä sinun tulee ottelusta tietää. 

Kroatian neljännesvälieräottelu Japania vastaan oli näiden kisojen ensimmäinen, joka meni aina rangaistuspotkuille saakka. Joukkueen maalivahti Dominik Livakovic nousi sankariksi torjumalla kolme Japanin yritystä ja johdattamalla Kroatian MM-kisojen puolivälieriin toisen kerran peräkkäin.

Brasilia puolestaan järjesti neljännesvälierissä aikamoisen show’n latomalla Etelä-Koreaa vastaan neljä osumaa ensimmäiseen 36 minuuttiin ja ratkaisemalla ottelun voiton jo ensimmäisen puoliajan aikana. Brasilian kannalta posiitivista oli myös se, että turnauksen avausottelussa loukkaantunut Neymar pystyi pelaamaan ottelussa yli 80 minuuttia.

Brasilia ja Kroatia ovat kohdanneet miesten MM-kisoissa kahdesti aiemmin, vuosina 2006 ja 2014. Ensimmäisellä kerralla joukkueet kohtasivat toisensa lohkovaiheessa ja ottelu päättyi Brasilian niukkaan 1-0 voittoon. Myös toisella kerralla joukkueet kohtasivat lohkovaiheessa, mutta tuolloin Brasilia voitti ottelun selvemmällä erolla 3-1. Kyseessä oli Brasilian kotikisojen avausottelu, ja kotijoukkue sai peliin ikävän alun, kun Marcelo ohjasi pallon omaan maaliinsa jo 12 minuutin pelin jälkeen. Neymarin kaksi maalia ja Oscarin toisen puoliajan lisäajan osuma kuitenkin siivittävät brasilialaiset voittoon.

Milloin Kroatian ja Brasilian välinen puolivälieräottelu MM-kisoissa 2022 pelataan?

Kroatia ja Brasilia kohtaavat Qatarin MM-kisojen ensimmäisessä puolivälieräottelussa perjantaina 9. joulukuuta klo 17:00 Suomen aikaa. Ottelu pelataan Education City -stadionilla Al Rayyanissa.

Mikä kanava näyttää Kroatia – Brasilia ottelun MM-kisojen 2022 puolivälierissä?

Kroatian ja Brasilian välinen puolivälieräottelu lähetetään suorana Yle TV2:lla sekä suoratoistopalvelu Yle Areenassa. Ottelulähetys alkaa jo klo 16:15.

Kuka on suosikki voittamaan ottelun ja etenemään vällieriin?

Brasilia lähtee ottelun selvänä ennakkosuosikkina. Sekä tältä sivulta että otteluohjelma-sivultamme voit katsoa viimeisimmät kertoimet Kroatian ja Brasilian väliseen otteluun.

🇭🇷  Kroatian pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoonpano

Japania vastaan voitetun rankkarikisan jälkeen maalivahti Livakovic lähtee otteluun Brasiliaa vastaan yhtenä joukkueen suurimmista sankareista ja seuratuimmista pelaajista. Kroatian joukkue on toki muutenkin täynnä loistavia yksilöitä, joista kannattaa pitää silmällä etenkin nuorta keskuspuolustajaa Josko Gvardiolia sekä kisojen mahdollisesta parasta keskikentän kolmikkoa Marcelo BrozovicLuka ModricMateo Kovacic. Joukkueen ainoa mahdollinen poissaolija on Josep Stanisic, joka kärsii lihasvammasta eikä pelannut Japania vastaan. Myös toinen laitapuolustaja, Borna Sosa, oli sivussa Japania vastaan sairastelun takia, mutta on todennäköisesti palaamassa kokoonpanoon Brasilia-otteluun.

Suurin kysymysmerkki Kroatian avauskokoonpanossa liittyy hyökkäyskolmikkoon. Ivan Perisic aloittaa, mutta kaksi muuta paikkaa voivat mennä kelle vain kolmikosta Andrej Kramaric, Bruno Petkovic, Marko Livaja. Myös Nikola Vlasic, Ante Budimir ja Mario Pasalic ovat esiintyneet osana hyökkäyskolmikkoa tässä turnauksessa.

Kroatian todennäköinen avauskokoonpano:

Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozovic, Modric, Kovacic – Kramaric, Petkovic, Perisic.

Kroatian pelaajsita Dejan Lovrenilla, Modricilla, Borna Barisicilla ja Kovacicilla on keltainen kortti alla ennen puolivälieräottelua.

🇧🇷  Brasilian pelaajatilanne ja mahdollinen avauskokoonpano

Brasilian kannalta Neymarin paluu pelikuntoon on luonnollisesti loistava uutinen, eikä päävalmentaja Tite tule jättämään tähteeän penkille. Joukkue joutuu kuitenkin tulemaan toimeen ilman Gabriel Jesusia ja Alex Tellesia, joiden kummankin turnaus päättyi loukkaantumiseen. Kumpikaan ei ollut Titen papereissa avauskokoonpanon pelaaja, mutta nyt kärkeen tai vasemman laitapuolustajan paikalle ei ole varavaihtoehtoa, jos Richarlison tai Alex Sandro eivät ole pelikunnossa. Esimerkiksi neljännesvälieräottelussa Etelä-Koreaa vastaan Tita joutui peluuttamaan oikeaa laitapuolustajaa Daniloa vasemmalla ja toppari Eder Militaoa oikealla Alex Sandron loukkaantumishuolien takia. Juventuksen laitapuolustaja on mahdollisesti sivussa myös Kroatia-ottelusta.

Sandron mahdollinen paluu kokoonpanoon lieneekin ainoa seikka, joka saattaa sekoittaa Brasilian avauskokoonpanoa. Toinen mahdollinen, mutta epätodennäköinen, muutos on Fredin nouseminen Lucas Paquetan tilalle, jos Tita päättää ottaa otteluun puolustavamman lähestymistavan.

Brasilian todennäköinen avauskokoonpano:

Alisson – Militao, Marquinhos, Thiago Silva, Danilo – Casemiro, Paqueta – Raphinha, Neymar, Vinicius Junior – Richarlison

Brasilian pelaajista varoituksen päässä pelikiellosta ovat Fred, Bruno Guimaraes ja Militao.

🇭🇷  Kroatian joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Dominik Livakovic, Dinamo Zagreb
12. Ivo Grbic, Atlético Madrid
23. Ivica Ivusic, Osijek

Puolustajat

2. Josip Stanisic, Bayern München
3. Borna Barisic, Rangers
5. Martin Erlic, Sassuolo
6. Dejan Lovren, Zenit Saint Petersburg
19. Borna Sosa, VfB Stuttgart
20. Josko Gvardiol, RB Leipzig
21. Domagoj Vida, AEK Aten
22. Josip Juranovic, Celtic
24. Josip Sutalo, Dinamo Zagreb

Keskikenttäpelaajat

7. Lovro Majer, Rennes
8. Mateo Kovacic, Chelsea
10. Luka Modric, Real Madrid
11. Marcelo Brozovic, Inter
13. Nikola Vlasic, Torino
15. Mario Pasalic, Atalanta
25. Luka Sucic, Red Bull Salzburg
26. Kristijan Jakic, Eintracht Frankfurt

Hyökkääjät

4. Ivan Perisic, Tottenham
9. Andrej Kramaric, 1899 Hoffenheim
14. Marko Livaja, Hajduk Split
16. Bruno Petkovic, Dinamo Zagreb
17. Ante Budimir, Osasuna
18. Mislav Orsic, Dinamo Zagreb

🇧🇷  Brasilian joukkue jalkapallon MM-kisoissa 2022

Maalivahdit

1. Alisson, Liverpool
12. Weverton, Palmeiras
23. Ederson, Manchester City

Puolustajat

2. Danilo, Juventus
3. Thiago Silva, Chelsea
4. Marquinhos, Paris Saint-Germain
6. Alex Sandro, Juventus
13. Dani Alves, Pumas
14. Eder Militao, Real Madrid
16. Alex Telles, Sevilla
24. Bremer, Juventus

Keskikenttäpelaajat

5. Casemiro, Manchester United
7. Lucas Paqueta, West Ham
8. Fred, Manchester United
15. Fabinho, Liverpool
17. Bruno Guimares, Newcastle United
22. Everton Ribeiro, Flamengo

Hyökkääjät

9. Richarlison, Tottenham
10. Neymar, Paris Saint-Germain
11. Raphinha, FC Barcelona
18. Gabriel Jesus, Arsenal
19. Antony, Manchester United
20. Vinicius Junior, Real Madrid
21. Rodrygo, Real Madrid
25. Pedro, Flamengo
26. Gabriel Martinelli, Arsenal

🇭🇷  Kroatian aiemmat kerrat puolivälierissä jalkapallon MM-kisoissa

Kroatia on osallistunut itsenäisenä maana viisiin jalkapallon miesten MM-kisoihin, ja kahdesti se on selvinnyt puolivälieriin asti. Molemmilla kerroilla Kroatia on myös edennyt mitaleille – vuonna 1998 pronssille ja vuonna 2018 hopealle. Kroatia onkin siitä mielenkiintoinen maa, että se on tähän asti aina MM-kisossa pelatessaan jäänyt joko alkulohkoon tai voittanut mitalin.

Vuonna 1998, jolloin Kroatia osallistui ensimmäisiin MM-kisoihinsa, se voitti puolivälierissä Saksan yllättäen 3-0. Ensimmäinen maali tuli ensimmäisen puoliajan lisäajalla. Toisen jakson lopussa Goran Vlaovic ja Davor Suker iskivät maalin mieheen viiden minuutin sisään ja veivät Kroatian välieriin. Edellisissä miesten MM-kisoissa Kroatia pelasi puolivälierissä turnauksen suurta yllättäjää, isäntämaa Venäjää vastaan. Venäjä meni ottelussa johtoon, mutta Kroatia onnistui tasoittamaan pelin ennen taukovihellystä. Jatkoajalla Domagoj Vida vei Kroatian lopulta johtoon, mutta iloa ei kestänyt kauaa, kunnes Venäjä tasoitti ja pakotti ottelun pilkuille. Rankkarikisassa Ivan Rakitic iski ratkaisevan osuman ja vei Kroatian välieriin.

🇧🇷  Brasilian aiemmat kerrat puolivälierissä jalkapallon MM-kisoissa

Brasilia on ainoa maa, joka on pelannut kaikissa jalkapallon MM-kisoissa. Puolivälieriin joukkue on edennyt hurjat 16 kertaa. Jopa yksitoista kertaa Brasilia on voittanut puolivälieränsä ja jatkanut MM-kisojen mitalipeieihin. Edellisissä kisoissa vuonna 2018 Brasilian taival kuitenkin päättyi puolivälieriin, kun Belgia tiputti joukkueen 2-1 voitolla.

Brasilian puolivälieriä vuosien varrella tuntuu yhdistävän se seikka, että useasti maa on joutunut alakynteen, mutta löytänyt tappioasemassa lisää energiaa ja onnistunut kääntämään ottelun voitokseen. Vuonna 2002 Englanti nappasi Brasiliaa vastaan 1-0 johdon, mutta Canarinho käänsi tilanteen 2-1 voitoksi alle viidessä minuutissa. Samalla tavalla tappioasema on muutettu jatkopaikaksi esimerkiksi vuonna 1962 ja vuonna 1938 Tsekkoslovakiaa vastaan.


Kanada - Uusi-Seelanti