ComeOn

Yle julkaisi Qatarin MM-kisojen studiotiiminsä, johon kuuluu muun muassa Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva. Paikan päälle Qatariin Yle ei lähetä yhtään urheilutoimittajaa, vaan keskittyy tuottamaan paikan päällä sisältöä maan yhteiskunnallisesta tilanteesta.

Yle näyttää marraskuun 20. päivä alkavien jalkapallon MM-kisojen 64 ottelusta 42. Ylen näyttämiä otteluita nähdään sekä Ylen televisiokanavilla että Yle Areena -suoratoistopalvelussa. Lisäksi kisojen loput 22 ottelua, jotka näytetään suorana MTV:n kanavilla, voi katsoa Yle Areenasta jälkilähetyksinä.

Itse pelien lisäksi tarjolla on hurja määrä jalkapallokeskustelua ja kisojen analysointia. Ylen studiotiimi on jälleen täynnä suomalaisen jalkapallon eturivin ammattilaisia.

Studiolähetyksissä asiantuntijoina nähdään muun muassa jo aiemmista arvokisoista tutut Antti Pohja, Erkka V. Lehtola, Heidi Pihlaja ja Marianne Miettinen sekä uutena värväyksenä Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva.

– Minulla on ilo ja kunnia päästä kommentoimaan ja analysoimaan MM-otteluita Ylen tiimiläisten kanssa. Toivon ja uskon, että saamme välitettyä katsojille ’kuningaslajin’ hienouksia ja yksityiskohtia peleistä, joukkueista ja pelaajista omien kokemustemme, näkemystemme ja persoonallisuuksiemme kautta, Kanerva kertoi Ylelle.

Kisastudion juontajina Ylellä toimivat Riku Salminen, Sami Laine, Antti-Jussi Sipilä, Manu Myllyaho ja Milla Madetoja.

Selostuskopista käsin tunnelmia välittävät puolestaan Matti Härkönen, Simo Leinonen, Velja Engström, Toni Saukkola, Tero Kainulainen ja Mikko Aaltonen suomeksi sekä Christian Vuoljärvi, Christoffer Herberts, Sebastian Backman, Kristian Karlsson, Mattias Simonsen ja Mats Ahlnäs ruotsiksi.

Ei urheilusisältöä paikan päältä

Yle on tehnyt ennen kisoja rohkean linjauksen siitä, ettei lähetä paikan päälle ihmisoikeusskandaaleissa ryvettyneeseen Qatariin yhtään urheilutoimittajaa tai asiantuntijaa. MM-kisoista paikan päältä ei urheilusisältöjä Ylen kanaville siis tuoteta.

Sen sijaan Yle lähettää paikan päälle ulkomaantoimittajansa Sampo Vaarakallion sekä Svenska Ylen toimittajan Sebastian Backmanin, jotka tulevat raportoinnissaan keskittymään Qatarin yhteiskunnalliseen tilanteeseen.

– Käsittelemme journalistisesti tapahtumat ja ilmiöt niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Jalkapallon ystävät voivat nauttia pelistä ja sen analysoinnista, mutta uutisoimme myös turnauksen varjopuolista ja puheenaiheista kaikissa välineissämme, Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen kertoo.

– Erityisesti kisojen alussa tuomme kontekstia poikkeuksellisiin kisoihin, esimerkiksi ulkomaantoimittajan raporteilla paikan päältä sekä studiokeskusteluilla.

Etenkin eri vähemmistöryhmien ihmisoikeuksia jatkuvasti rikkova Qatar on saanut ennen kisoja paljon kritiikkiä toimintatavoistaan ja laeistaan, jotka eivät takaa tasapuolista kohtelua jokaiselle ihmisryhmälle. Lisäksi maassa on kuollut useita tuhansia vaarallisissa oloissa MM-kisojen infrastruktuuria rakentanutta siirtotyöläistä.


Wolverhampton Wanderers - Burnley
Luton Town - Arsenal