Ukrainassa riehuu tällä hetkellä yksi Euroopan lähihistorian armottomimmista sodista. Kahdeksan vuoden päästä maa saattaa kuitenkin isännöidä maailman isointa urheilutapahtumaa, sillä Ukrainan Jalkapalloliitto hakee vuoden 2030 MM-kisojen järjestämistä yhdessä Espanjan ja Portugalin kanssa.

Jo useampi maiden yhteenliittymä on ilmoittanut kiinnostuksestaan hakea vuoden 2030 jalkapallon MM-kisojen järjestämistä. Kisoja ovat ilmoittaneet hakevansa yhteishakemuksella jo Chile, Paraguay, Argentiina ja Uruguay sekä Saudi-Arabia, Egypti ja Kreikka. Myös Marokko on hakenut vuoden 2030 kisaisännyyttä.

Nyt MM-kisojen järjestämistä hakee myös Ukraina, yhdessä Espanjan ja Portugalin kanssa. Iberian maiden (Espanjan ja Portugalin) yhteishakemuksesta huhuttiin jo aiemmin, mutta keskiviikkona maat ilmoittivat yllättäen hakevansa kisoja yhdessä Ukrainan kanssa – huolimatta siitä, että maat ovat lähimmilläänkin noin 2000 kilometrin päässä toisistaan.

Alustavien tietojen mukaan turnaus järjestettäisiin pääosin Espanjassa, jossa otteluja pelattaisiin yhdellätoista stadionilla. Portugalissa käytössä olisi kolme stadionia. Ukrainassa pelattaisiin lohkovaiheen otteluita yhdellä stadionilla. Maiden yhteishakemus on jo saanut tukensa sekä Uefalta että Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä.

– Olemme varmoja, että Euroopassa vallitsee jälleen rauha vuonna 2030, ja että Ukraina pystyy järjestämään vuoden 2030 MM-kisat parhaalla mahdollisella tavalla, Portugalin Jalkapalloliiton presidentti Fernando Gomez kommentoi keskiviikkona.

Yhteishakemuksen voi nähdä upeana solidaarisuuden osoituksena Ukrainaa ja ukrainalaisia kohtaan, sillä maantieteellistä järkeä hakemuksessa ei ole. Ukrainan liittäminen Espanjan ja Portugalin yhteishakemuksen kolmanneksi maaksi on kuitenkin vahva osoitus eurooppalaisesta yhtenäisyydestä ja siitä, että koko Eurooppa seisoo tällä hetkellä Ukrainan takana.

– Euroopan jalkapalloyhteisö seisoo yhtenäisempänä kuin koskaan ennen, tuomitsee Ukrainan kansaa kohtaan kohdistuneet rikokset ja osoittaa sitoutumisensa organisaatiomme tavoitteisiin. Tämä hakemus on ennen kaikkea osoitus siitä, että jalkapallon on rauhan ajuri, Ukrainan Jalkapalloliiton presidentti Andriy Pavelko sanoi.

Vuoden 2022 MM-kisat järjestetään Qatarissa ja vuoden 2026 MM-kisat USA:ssa, Kanadassa ja Meksikossa. Fifa päättää vuoden 2030 MM-kisojen isännästä vuonna 2024.