ComeOn

Helmarit hävisi viimeisen ottelunsa vuoden 2023 MM-kisojen karsinnoissa Ruotsille 0-5. Tampereen Ratinassa pelatun ottelun alku oli Suomelta pirteää esiintymistä, mutta pelin edetessä hallinta siirtyi yhä selvemmin yhtenä maailman parhaista joukkueista pidetylle Ruotsille. Suomen haaveet MM-kisoihin olivat menneet jo edellisellä ottelukierroksella joukkueen hävittyä Irlannille. Ruotsi puolestaan jatkaa MM-kisoihin lohkovoittajana. 

Suomi aloitti hyvin, Ruotsi tehokkaasti

Suomi sai heti ottelun alussa huonoja uutisia, kun Eveliina Summanen jäi kentän pintaan ja joutui pitkäksi aikaa lääkintähenkilökunnan hoidettavaksi. Keskikenttäpelaaja pystyi kuitenkin onneksi jatkamaan ottelua. Ruotsi sai luotua ottelun ensimmäisen maalipaikan, kun Helmarit pelasi hetken vajaalla Summasen loukkaantumisen myötä. Fridolina Rolfön laukaus kuudentoista rajalta kimposi kuitenkin kulmapotkuksi.

Noin kymmenen minuutin pelin jälkeen Ruotsin tähtihyökkääjä Kosovare Asllani pääsi yrittämään maalintekoa aivan lähietäisyydeltä, mutta Tinja-Riikka Korpela esitti mahtavan jalkatorjunnan.

17 peliminuutin jälkeen Ruotsi kuitenkin avasi maalihanat. Asllani pääsi Summasen estelyistä huolimatta pelaamaan läpisyötön Stina Blacksteniukselle, jonka viimeistely kimposi Suomen maaliin Korpelan jalan kautta.

Helmarit vastasi terävästi. Jo minuuttia myöhemmin Heidi Kollasella oli hyvä maalipaikka, mutta Ruotsin puolustus ehti juuri ja juuri Örebron pelaajan laukauksen tielle. Hetken kuluttua Linda Sällström oli päästä karkaamaan läpiajoon, mutta Ruotsin maalivahti Jennifer Falk puolusti puolustuslinjansa selustaa erinomaisesti.

Vain minuuttia myöhemmin Jenny Danielsson riisti pallon Ruotsin puolustusalueella pelasi Sällströmin nokikkain Falkin kanssa. Suomen kaikkien aikojen maalintekijä ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan ruotsalaisvahtia.

Helmarien hyvän vaiheen jälkeen Ruotsi kuitenkin pääsi taas peliin mukaan ja rankaisi heti. Suomi menetti pallon kesken oman hyökkäyksensä ja jäi tilanteenvaihdossa täysin repaleiseksi. Keskikentän ja puolustuksen väliin jäi roppakaupalla tilaa. Lina Hurtig pääsi kuljettamaan aivan vapaasti noin kahteenkymmeneen metriin ja ampui pallon Suomen maalin yläkulmaan.

Helmarit ei selvästikään lannistunut takaiskusta. Hetki myöhemmin loistava maalipaikka aukesi Ruotsin päässä, kun Suomen korkea prässi tuotti taas yhden pallonriiston. Ria Ölingin veto jäi kuitenkin torsoksi.

35 minuutin kohdalla Ruotsi hyökkäsi vaarallisesti vastaan. Rolfö jäi aivan vapaaksi takatolpalle, mutta ei saanut suunnattua yhden kosketuksen jatkoaan kohti maalia.

Itseään ottelun alussa loukannut Summanen joutui jättämään pelin vajaan 40 minuutin jälkeen kesken ja poistui kentältä todella tunteikkaana. Hänen tilalleen vaihdettiin Emma Peuhkurinen. Peuhkurinen myös murtautui heti ensimmäisillä kosketuksillaan tekopaikkaan, mutta veto karkasi hieman Ruotsin maalin ohi.

Jakson lopussa Helmarit onnistui vielä luomaan painetta Ruotsin maalille, mutta ei onnistunut puhkaisemaan Ruotsin viimeistä linjaa. Ruotsi puolestaan onnistui laittamaan Korpelan vielä töihin, mutta Suomen kapteeni selvitti vaaratilanteet varmasti.

Toinen puoliaika täysin Ruotsin

Helmarit vaihtoi toiselle jaksolle kentälle Amanda Rantasen ja Emmi Sirenin Kollasen ja Natalia Kuikan tilalle. Sirenille kyseessä oli maajoukkuedebyytti.

Ruotsi kuitenkin jatkoi vaarallisempana osapuolena. Korpela sai vain vaivoin dipattua Filippa Angeldalin laukauksen maalinsa yli. Suomen mahdollisuus aukeni nopeasta vastahyökkäyksestä hienon prässin purun jälkeen, mutta Emma Koiviston syöttö boksiin karkasi Falkille asti.

Hetkeä myöhemmin Helmarit hyökkäsi taas nopealla vaihtoehdolla. Danielsson lähes sai pelattua Koiviston läpi oikealta laidalta, mutta Falk ehti palloon juuri ja juuri ennen Liverpoolin laitapuolustajaa.

Tunnin pelin kohdalla Ruotsi iski jälleen vaarallisesti. Olivia Schough jatkoi päällään pitkän puolenvaihdon Suomen boksiin ja vaihtopelaaja Rebacka Blomqvist pääsi nokikkain Korpelan kanssa, mutta Suomen maalivahti kesti. Seuranneesta kulmapotkusta Linda Sembrandt pääsi kuitenkin puskemaan Ruotsin kolmen maalin johtoon.

Kolme minuuttia myöhemmin pallo oli uudestaan Helmareiden verkossa. Peuhkurinen menetti pallon pahasti oman rangaistusalueensa sisällä ja Blomqvist ohitti Korpelan tarkalla sijoituksella alakulmaan. Hetkeä myöhemmin pallon menetykset jatkuivat, kun myös Elli Pikkujämsä tarjosi Ruotsille loistavan maalipaikan. Tällä kertaa Korpela kuitenkin onnistui torjumaan.

Ottelun edetessä pelin virtauksen hallinta siirtyi vain entistä enemmän Ruotsille. Fifa-rankingin kolmonen näytti Tampereella, miksi sitä pidetään yhtenä varteenotettavana mestariehdokkaana ensi vuoden MM-kisoihin, eikä antanut Helmareille oikeastaan minkäänlaisia mahdollisuuksia.

Ottelun viimeisellä minuutilla Rolfö kävi vielä kruunaamassa hienon iltansa viimeistelemällä pienestä kulmasta loppulukemiksi 0-5.

Suomi – Ruotsi 0-5

17’ Stina Blackstenius 0-1
29’ Lina Hurtig 0-2
63’ Linda Sembrandt 0-3
67’ Rebecka Blomqvist 0-4
90+2′ Fridolina Rolfö 0-5


Wolverhampton Wanderers - Burnley
Luton Town - Arsenal