Helmarien väliaikainen päävalmentaja Marko Saloranta muistuttaa, että Ruotsi-pelissä on yhä panosta: voitto voisi tuoda Helmareille paremmat asetelmat ensi vuoden EM-karsintoihin. Joukkue haluaa myös antaa kaikkensa karsintapelien ennätysyleisölle. Omasta jatkostaan Saloranta ei tässä kohtaa ole huolissaan.

– Fifa-rankingin kolmonen, entinen kakkonen, ja vuosi sitten olympiafinaalissa. Aivan maailman kärkijoukkueita, Marko Saloranta luettelee lehdistötilaisuudessa päivää ennen ottelua.

Helmarit on tiistaina kovan haasteen edessä. MM-karsintojen viimeisessä ottelussa vastaan asettuu Ruotsi, joka piti ennen kesän EM-kisoja hallussaan Fifa-rankingin kakkospaikkaa parhaana eurooppalaisena joukkueena.

– Äärettömän hyvä ja kova ryhmä, joka on erikoistilanteissa todella hyvä. Hyökkää pääsääntöisesti melko nopeasti, mutta pystyy hyökkäämään hitaamminkin, Saloranta pyörittelee. Päävalmentaja myöntää, ettei Ruotsin pelaamisesta löydy suoranaisia heikkouksia, mutta sanoo kuitenkin, että Suomi tietää tasan tarkkaan, mistä iskunpaikat löytyvät.

– He hyökkäävät suhteellisen rohkeasti. Jos me päästään meidän prässillä siihen kiinni, niin on hyvä mahdollisuus iskeä vastaan.

Tehokas prässi toistuu Salorannan puheissa usein. Päävalmentaja toivoo, että Suomi pystyy riistämään pallon aiempaa ylempänä ja hyökkäämään sekä nopeasti että monipuolisesti. Näillä aseilla Ruotsin aktiiviseen pelaamiseen pyrkivän pakan pitäisi olla horjutettavissa.

Pelkkä pallonriistäminen ei kuitenkaan riitä. Myös oman pallollisen pelin on oltava absoluuttisella huipputasolla silloin, kun mahdollisuus aukeaa.

– Meidän pitää olla tosi tehokkaita silloin, kun on mahdollisuus luoda maalintekopaikkoja, ja olla myös tehokkaita niissä maalintekopaikoissa, Saloranta kertaa.

Panoksen mahdollisesti parempi arvontakori EM-karsintoihin

Suomi ei kuitenkaan pääse MM-karsintojen viimeiseen otteluun kotiyleisön eteen niistä asemista, joista joukkue olisi toivonut. Viime viikon torstaina Irlannille kärsitty vierastappio tarkoitti sitä, että mahdollisuudet Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattaviin MM-kisoihin ovat jo menneet.

Saloranta myöntää, että MM-unelman kariutuminen oli joukkueelle kova kolaus, ja pettymyksen käsittelylle piti varata oma aikansa. Sitä päävalmentaja ei kuitenkaan usko, että MM-kisapaikan kariutuminen näkyisi tiistaina Ruotsia vastaan.

– Tarkoitus on lyödä sellainen kokoonpano, millä uskomme voittoon, Saloranta lataa.

Helmarien päävalmentaja kuitenkin myöntää, että joitakin kokeiluja saattaa olla luvassa, sillä loppuvuoden otteluohjelmasta ja mahdollisista harjoituspeleistä ei ole vielä varmuutta.

Lisäksi ottelussa on myös ihan aitoa panosta, vaikka paikka jatkokarsinnassa onkin jo karannut, myös vuosina 2016–2017 Helmareiden väliaikaisena päävalmentaja toiminut Saloranta muistuttaa.

– Ei se toki tähän karsintaan vaikuta, mutta jaossa paitsi on kolme arvokasta pistettä, myös rankingpisteitä. Voi olla, että voitto auttaisi meidät seuraavissa EM-karsinnoissa parempaan arvontakoriin, koska on noin korkealla Fifa-rankingissa oleva vastustaja.

Parempi arvontakori helpottaisi matkaa vuoden 2025 EM-kisoihin ja edesauttaisi taas yhden pelaajasukupolven unelman täyttämistä – ja kenties myös Salorannan itsensä.

Myös pelaaminen massiivisen kotiyleisön edessä motivoi Helmareita antamaan parhaansa. Ratinan stadionilla pelattavaan otteluun on myyty jo yli 6000 lippua, mikä tarkoittaa, että ottelusta tulee kaikkein suurimman yleisömäärän edessä pelattu naisten maajoukkueen karsintaottelu.

– Tämä joukkue on kasvattanut matkan varrella tosi hienon fanikulttuurin. Se tuki on todella tärkeä. Meidän esityksen kentällä on oltava sellainen, että jokainen on ylpeä Suomi-paidasta. Pelillisen ilmeen ja sen intohimon, millä taistellaan pisteistä, on oltava kunnossa. Se kantaa myös pidemmälle, Saloranta sanoo.

Myös Ruotsi lähtee otteluun ilman panosta, sillä paikka ensi vuoden MM-kisoissa varmistui jo hyvissä ajoin ennen karsintojen päättymistä. Saloranta ei kuitenkaan usko, että tilanne on Suomelle mitenkään eduksi.

– Ne saivat aika ison ryöpytyksen EM-kisojen jälkeen. Kaikki Ruotsissa uskoivat, että he voittavat Euroopan mestaruuden, ja sitä pidettiin suurena epäonnistumisena. Sieltä tulee varmasti näytönhaluinen joukkue. Ja heiltä lopetti muutama kokenut pelaaja, ja ne uudet pelaajat, jotka saavat mahdollisuuden, haluavat varmasti kynsin ja hampain tarrata ensi kesän MM-joukkueeseen. Tämä on heille hyvä näytönpaikka.

Salorannan oma jatko vielä auki

Helmarit on siinä mielessä vaikeassa tilanteessa, että Salorannan sopimus kattaa vain loppuvuoden. Suomen U17-tytöt sekä EM- että MM-kisoihin valmentanut Saloranta otti vetovastuun heikosti sujuneiden heinäkuun EM-kisojen jälkeen, joten syyskuun kaksi karsintaottelua ovat hänen nykyisen sopimuksensa ainoat kilpailulliset ottelut.

Kun paikka MM-kisoihin menetettiin jo ensimmäisessä pelissä, herää kysymys, mihin Saloranta oikein enää Helmarien kanssa tähtää. Kannattaako peliin lähteä tuomaan riskillä uusi nyansseja, jos seuraavassa ottelussa vetovastuussa on jo uusi päävalmentaja?

Marko Saloranta sanoo itse elävänsä hetkessä, ja tähtäävänsä vain yhteen asiaan – voittoon.

– Ei ole edes sovittu aikataulua (jatkokeskusteluille). Itse en ole halunnut miettiä asiaa vielä. Olevan varautunut siihen, että olen vuodenvaihteeseen. Ennen Irlanti-peliä keskityttiin vain siihen, ja nyt keskitytään vain Ruotsi-peliin. Sen pidemmälle en ole ajatellut vielä. Fiksummat ihmiset päättävät, mitä syksyn aikana tapahtuu.