Helmarit pelaa tänään Irlannin vieraana paikasta vuoden 2023 MM-kisoihin. Joukkueen hyökkääjä Sanni Franssi nauttii paineiden alla pelaamisesta, ja uskoo, että Suomi on nyt valmiimpi kaatamaan Irlannin kuin vuosi sitten.

Helmarit kohtaa tänä iltana Irlannin karsintaottelussa vuoden 2023 jalkapallon MM-kisoihin. Suomelle kyseessä on käytännössä pakkovoitto, sillä Irlanti on tällä hetkellä karsintalohko A:n kakkosena pisteen Helmareita edellä. Lohkokakkonen jatkaa ensi vuoden alussa pelattaviin MM-jatkokarsintoihin. Ruotsi on jo varmistanut lohkovoiton ja suoran kisapaikan.

Jos Suomi häviää tänään, saa joukkue heittää kisahaaveilleen hyvästit. Tasapelillä unelma MM-kisoista säilyisi vielä elossa, mutta hiuksenhienosti. Lohkon päätöskierroksella Suomen tulisi voittaa Ruotsi, eikä Irlanti saisi voittaa lohkon neljäntenä olevaa Slovakiaa.

Jos Helmarit voittaa Irlannin vähintään kahdella maalilla, riittää sille päätösottelusta Ruotsi vastaan tasapeli huolimatta siitä, miten Irlanti pelaa. Jos Suomi taas voittaa vaan yhdellä maalilla, on sen joko toivottava, ettei Irlanti voita Slovakiaa, tai otettava voitto Ruotsia vastaan Tampereella. Tasapeli ja Irlannin voitto ei tässä tapauksessa Helmareille riittäisi.

Paineista huolimatta Helmarien hyökkääjä Sanni Franssi odottaa Irlanti-ottelua innolla.

– Aika odottava tunnelma on joukkueessa. Mikäs sen hienompaa, kun päästä pelaamaan loppuunmyydyllä stadionilla tällaista peliä.

Vaasalainen kokee, että pystyy ainakin omalla kohdallaan kääntämään paineet positiiviseksi voimavaraksi.

– Näitä pelejä on hienoin pelata, kun panokset on isot. Näitä on vaan niin siisti päästä pelaamaan.

Ei vakituista päävalmentajaa

Suomi lähtee ratkaiseviin karsintaotteluihin sikäli erikoisesta tilanteesta, että joukkue on joutunut valmistautumaan väliaikaisen päävalmentajan alaisuudessa. Helmarit EM-kisoihin luotsannut Anna Signeul sai lähteä kohua aiheuttaneen lopputurnauksen jälkeen, eikä uutta päävalmentajaa ole vielä nimetty.

Joukkuetta valmentaa väliaikaisesta aikaisemmin tyttöjen juniorimaajoukkuetta valmentanut Marko Saloranta. Franssin mukaan työskentely väliaikaisesti nimitetyn Helmarit-päävalmentajan alaisuudessa on ollut kuitenkin antoisaa.

– Ollaan keskitytty omaan pelaamiseen ja siihen, että omaa pallollista pelaamista saisi kehitettyä. Toki aika on lyhyt, joten rajoitetusti on voitu korjata asioita. Mutta koen, että on ollut tosi antoisia treenejä ja palavereja.

Tilanne on sikäli haastava, että maajoukkuetauoilla ei aikaa taktisten nyanssien hiomiselle juuri ole. Real Sociedadin hyökkääjä myöntää, että asetelma on vaatinut hieman skarppaamista, mutta ei pidä sitä mitenkään normaalia vaikeampana.

– Maaotteluihin on usein lyhyt valmistautumisaika. Se on normaalia. Toki valmentajanvaihdoksen myötä on tullut joitain uusia juttuja, joten meidän on pitänyt olla skarppina oppimaan uusia juttuja nopeasti, Franssi kertaa.

Viimeksi Irlanti rankaisi Suomen omilla aseilla

EM-kisaprojektin päätös ja päävalmentajan vaihtuminen on tuonut myös muutoksia pelaajarintamalle. Helmarien pitkäaikaisista runkopelaajista Essi Sainio ja Anna Auvinen päättivät hienot maajoukkueuransa kesän EM-kisoihin.

Lisäksi aiemmin nuorten maajoukkueiden parissa toiminut Saloranta nimesi syyskuun MM-karsintaryhmään peräti neljä maajoukkuedebytanttia. Myöhemmin lista vielä täydentyi Anni Miettusella, joka kutsuttiin maajoukkueeseen paikkaamaan runkopelaajien loukkaantumisia.

Tilanne on monelle pelaajalle uusi, sillä Signeulin viisivuotisen kauden aikana vaihtuvuutta pelaajistossa ei juuri ollut. Franssi ei kuitenkaan näe, että tällä olisi juuri vaikutusta joukkueeseen.

– En koe, että se vaikuttaa mitenkään. Meillä on tosi hyvä yhteishenki ja vahva runko, ja toivon, että uusilla pelaajilla on siihen helppo päästä mukaan. Meillä on hyvä meininki, ja koen, että uudet pelaajat otetaan hyvin vastaan. En koe, että se olisi muuttanut dynamiikkaa.

Suomen ja Irlannin edellinen ottelu päättyi Irlannin 1–2 voittoon Olympiastadionilla viime lokakuussa. Tuolloin vierasjoukkue pääsi ehkä vähän yllättämäänkin Suomen. Sen Franssi ei usko tapahtuvan toistamiseen.

– Silloin oli vastassa tiivis ja aggressiivinen Irlanti, joka rankaisi meitä ikään kuin meidän omalla pelitavalla. Nyt ollaan valmiimpia siihen. Nyt omaa pelaamista on helpompi viilata, kun ollaan pelattu jo yksi peli heitä vastaan.

Irlanti – Suomi pelataan torstaina 1. syyskuuta klo 21:00 Suomen aikaa. Ottelun näyttää Yle TV2.