Jalkapallon MM-kisat järjestetään vuonna 2026 ensimmäistä kertaa kolmessa maassa. Vuonna 2030 ennätys saattaa kuitenkin mennä taas uusiksi, sillä neljä Etelä-Amerikan maata hakee kisojen järjestämistä yhteishakemuksella. Jos hakemus selviytyy voittajaksi, palaavat MM-kisat viettämään satavuotissynttäreitään sinne, mistä niiden taru alkoi.

Vuonna 2026 jalkapallon MM-kisat laajenevat nykyisestä 32 maasta jopa 48 maan kokoiseksi jättiläisturnaukseksi. Tämän takia myös kisoja varten vaadittavan infrastruktuurin vaatimukset kasvavat.

Vuoden 2026 MM-kisat järjestetäänkin ensimmäistä kertaa kolmessa eri maassa, kun USA, Meksiko ja Kanada jakavat kisaisännyyden. Trendi saattaa jatkua myös tämän jälkeen, sillä nyt neljä eri Etelä-Amerikan maata on jättänyt yhteishakemuksensa vuoden 2030 järjestäjiksi.

Miesten MM-kisat juhlivat kahdeksan vuoden päästä satavuotista taivaltaan. Jokseenkin sopivasti se maa, joka järjesti historian ensimmäiset jalkapallon MM-kisat – Uruguay – on päättänyt hakea kisaisännyyttä myös vuoden 2030 kisoihin. Maa on hakenut MM-kisojen järjestämistä yhdessä Argentiinan, Chilen ja Paraguayn kanssa.

– Haluamme tuoda MM-kisat niiden ensimmäiseen kotiin: Etelä-Amerikkaan, totesi Etelä-Amerikan Jalkapalloliiton presidentti Alejandro Dominguez liiton tiedotteessa.

Neljän eri maan jalkapalloliittojen edustajat kerääntyivät tiedottamaan asiasta viime viikolla Uruguayn pääkaupunkiin Montevideoon, Estadio Centenariolle, jolla pelattiin historian ensimmäinen MM-finaali. Maista sekä Uruguay, Argentiina että Chile ovat järjestäneet MM-kisat aiemmin. Paraguaylle kisaisännyys olisi ensimmäinen.

Etelä-Amerikan maat eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka ovat hakeneet vuoden 2030 MM-kisoja. Myös Espanja ja Portugali ovat jättäneet yhteishakemuksen kisojen järjestämiseen. Marokko, joka haki myös vuoden 2026 MM-kisoja, hakee turnauksen järjestämistä yksinään. Romania, Kreikka, Bulgaria ja Serbia ovat niin ikään osoittaneet kiinnostusta kisojen isännöintiin, mutta maat keskittyvät ensisijaisesti vuoden 2028 EM-kisojen hakemiseen.

Vuoden 2030 MM-kisojen järjestämisestä päätetään Fifan kongressissa vuonna 2024.


Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth