Tänä kesänä pelattavien EM-kisojen lisäksi myös muut maanosat järjestävät omat mestaruuskisansa kuluvan vuoden aikana. Ensimmäisenä käyntiin pyörähtivät naisten Afrikan mestaruuskisat, jotka alkoivat viime viikonloppuna. Kyseessä on 14. kerta, kun vuonna 1991 perustettu turnaus järjestetään. Tämän vuoden emäntämaa on Marokko.

Turnaukseen osallistuu 12 joukkuetta. Ensimmäinen ottelu pelattiin lauantaina 2. heinäkuuta. Kisojen finaali on luvassa 23. heinäkuuta. Hallitseva mestari Nigeria on dominoinut naisten Afrikan mestaruuskisoja, sillä maa on voittanut kolmestatoista jaossa olleesta tittelistä peräti 11. Nigeria on jälleen tänä vuonna suurin mestarisuosikki. Joukkue hävisi kuitenkin yllättäen Etelä-Afrikalle turnauksen avausottelussaan.

Neljä joukkuetta – Burundi, Burkina Faso, Togo ja Botswana – osallistuvat historiansa ensimmäisiin naisten Afrikan mestaruuskisoihin. Vaikka turnauksen voitto on debytanteille melko kaukainen haave, jokainen niistä varmasti unelmoi paikasta pudotuspeleissä ja sitä kautta selviytymisestä neljän parhaan joukkoon.

Afrikan mestaruuskisat nimittäin toimivat samalla MM-karsintana vuoden 2023 MM-kisoihin. Kaikki neljä välieriin selvinnyttä joukkuetta lunastavat paikan ensi vuonna Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattavassa lopputurnauksessa. Lisäksi puolivälierissä hävinneet joukkueet pelaavat jatkokarsinnan kahdesta jäljellä olevasta paikasta MM-kisoissa.

Vuoden 2022 Afrikan mestaruuskisojen lohkot

Lohko A: Marokko, Burkina Faso, Senegal, Uganda
Lohko B: Kamerun, Zambia, Tunisia, Togo
Lohko C: Nigeria, Etelä-Afrikka, Burundi, Botswana

Normaalisti joka toinen vuosi järjestettävät Afrikan mestaruuskisat järjestetään nyt ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2018, sillä vuonna 2020 Togossa pelattavaksi aiottu turnaus jouduttiin perumaan pandemian vuoksi. Turnauksen avasi lauantaina emäntämaa Marokon ja Burkina Fason välinen ottelu, jonka Marokko voitti Abdellah stadionilla Rabatissa 1–0.

Turnauksen muut stadionit ovat Stade Moulay Hassan niin ikään Rabatissa ja Stade Mohammed V Casablancassa. Afrikan mestaruuskisojen pudotuspelit alkavat 13. heinäkuuta.

Vuoden 2022 Afrikan mestaruuskisojen otteluohjelma

Heinäkuun 2.–4. päivä: Lohkovaiheen ensimmäinen kierros
Heinäkuun 5.-7. päivä: Lohkovaiheen toinen kierros
Heinäkuun 8.-10. päivä: Lohkovaiheen kolmas kierros
Heinäkuun 13.-14. päivä: Puolivälierät
Heinäkuun 17. päivä: Välierät
Heinäkuun 22. päivä: Pronssiottelu
Heinäkuun 23. päivä: Finaali


Kanada - Uusi-Seelanti