Kansainvälinen Jalkapalloliitto Fifa on päättänyt nostaa sallittua joukkuekokoa tämän vuoden MM-kisoihin. Normaalisti joukkueet saavat nimetä MM-kisoihin 23 pelaajaa, mutta 2022 kisoissa sallittu maksimikoko on 26 pelaajaa.

Pääsyy sallitun pelaajamäärän nostamiseen on turnauksen epätavallinen ajoitus. Kun MM-kisat normaalisti pelataan kesällä sarjakausien välissä, pelataan vuoden 2022 miesten MM-kisat marraskuussa ja joulukuussa, jolloin pääosa Euroopan sarjoista on täydessä vauhdissa.

Normaalisti MM-kisojen alkaessa suurimmalla osalla pelaajista on takanaan useampi viikko edellisistä peleistä, mutta tänä vuonna pelaajat siirtyvät seurajoukkuetehtävistä lähes suoraan MM-viheriöille. Fifa sallii kansallisten sarjojen järjestää otteluita 13. marraskuuta asti, mikä on hämmentävän myöhään, sillä MM-kisat alkavat jo 21. marraskuuta.

Lyhyt siirtymä seurajoukkue- ja maajoukkuepelien välillä saattaa aiheuttaa yllättäviä loukkaantumisia aivan viime hetkillä, minkä lisäksi maajoukkueiden valmentajilla on äärimmäisen vähän aikaa testata toimivia koostumuksia ja tuoda peliin minkäänlaisia taktisia elementtejä. Todennäköisesti maajoukkueet tekevätkin valmistelut kesän ja syksyn maajoukkueotteluiden pohjalta.

Lisäksi käynnissä olevan koronapandemian ja sen mahdollisen uuden aallon sanottiin vaikuttavan pelaajamäärän nostamiseen. Samanlainen lähestymistapa otettiin viime vuonna miesten EM-kisoissa, ja sitä kiiteltiin monesta suunasta.

Joukkueet saavat myös nimetä kaikki 26 pelaajaansa jokaiseen otteluun. Penkille nimettävien pelaajien määrää ei siis ole rajoitettu, kuten yleensä, eivätkä päävalmentajat joudu tekemään kipeitä päätöksiä siitä, kenet jättää katsomoon.

Myös alustavan MM-joukkueen kokoa on kasvatettu. Kun aikaisemmin valmentajat saivat nimetä alustavaan joukkueeseen 35 pelaajaa, saavat he nyt aloittaa kisoihin valmistautumisen peräti 55 pelaajan kanssa. Lisäksi Fifa ilmoitti joukkueiden nimeämisen takarajaksi 20. lokakuuta, eli kuukausi ennen MM-kisojen alkua.