Australia voitti maanantai-iltana Suomen aikaa Perun vuoden 2022 MM-kisojen maanosien välisten jatkokarsintojen pudotuspeleissä ja eteni jalkapallon MM-kisoihin viidettä kertaa peräkkäin.

Australian tanssiva kakkosmaalivahti Andrew Redmayne nousi maansa uudeksi kansallissankariksi maanantai-iltana Suomen aikaa. Sydney FC:n maalivahti torjui ratkaisevan rangaistuspotkun ja varmisti joukkueelleen paikan vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoissa maanosien välisessä jatkokarsinnassa Perua vastaan.

Redmayne tanssi maaliviivansa päällä joka suuntaan ennen kuin syöksyi oikealle ja pysäytti Alex Valeran rankkarin. Ottelu oli sekä varsinaisen peliajan että jatkoajan jälkeen 0–0. Australia voitti rangaistuspotkukisan 5–4.

Redmayne vaihdettiin kentälle vain kolme minuuttia ennen loppua rangaistuspotkukisaa varten. Australian päävalmentajan Graham Arnoldin päätös korvata joukkueen ykkösvahti Matthew Ryan oli uhkarohkea, mutta osoittautui oikeaksi, kun maa pääsi juhlimaan historiansa kuudetta ja viidettä peräkkäistä paikkaa MM-kisoissa.

Redmayne pyrki hämäämään laukojia tanssimalla maaliviivan päällä ennen jokaista laukausta. Yritys myös onnistui, sillä jo ennen Valeran rankkaria Luis Advincula ampui oman yrityksensä tolppaan. Australialaisen tavaramerkiksi muodostuneet liikkeet ovat tuoneet hänelle lempinimen ”The Grey Wiggle”.

Australia pelaa MM-kisojen D-lohkossa Ranskan, Ranskan ja Tunisian kanssa. Qatarin MM-kisat pelataan 21. marraskuuta – 18. joulukuuta.

Australia hallitsi varsinaista peliaikaa

Työteliäs Australia hallitsi ottelun alkua. Etenkin laituri Martin Boyle aiheutti perulaisille päänvaivaa, vaikkeivat hänen vaaralliset keskityksensä johtaneetkaan maaleihin. Toinen puoliaika jatkoi samaa tarinaa. Australia oli ottelussa aktiivisempi ja janosi voittoa enemmän. Joukkue ansaitsi voittonsa ja varsinaisen peliajan esitysten perusteella.

Australian pelillisestä hallinnasta huolimatta ensimmäistä maalia kohti suuntautunutta laukausta saatiin odottaa aina 80. minuutille asti. Perun maalivahti Pedro Gallese kuitenkin torjui Ajdin Hrusticin vapaapotkun helposti.

Hetkeä myöhemmin Aziz Behich tanssi Perun puolustajien läpi ja pääsi jo nokikkain Gallesen kanssa, mutta ei onnistunut sijoittamaan laukaustaan tolppien väliin. Vaihtopelaaja Awer Mabil puolestaan onnistui vapauttamaan Hrusticin loistavaan maalintekopaikkaan, mutta Australian numero 10 ei onnistunut laukauksessaan.

Perun etsikkoaika koitti jatkoajalla, jonka aikana pelillisesti takamatkalla ollut joukkue löysi yhtäkkiä extravaihteen. Matthew Ryan joutui ensimmäistä kertaa töihin Edison Floresin kaukolaukauksen seurauksena. Ennen peliajan loppua Flores pääsi vielä puskemaan huippupaikasta, mutta näki yrityksensä pysähtyvän tolppaan.

Maalittomana päättänyt peli tarjosi aivan ottelun lopussa kentälle vaihdetulle Redmaynelle tilaisuuden nousta parrasvaloihin, eikä tämä jättänyt sitä käyttämättä. Australia epäonnistui ensimmäisessä rankkarissaan, mutta Advinculan tolppa ja Redmaynen torjunta nostivat maan lopulta rinnalle ja ohi.

– Olen sanaton. Tämä on joukkuepeli, joten en voi ottaa enempää kehuja kuin muut 27 pelaajaa, jotka ovat täällä, maalivahti sanoi ottelun jälkeen.


Kanada - Uusi-Seelanti