ComeOn

Ukraina voitti Skotlannin 1–3 keskiviikkona Glasgow’ssa. Joukkue kohtaa Euroopan MM-jatkokarsintojen A-polun finaalissa Walesin sunnuntaina. Finaalin voittaja etenee Qatarin MM-kisoihin.

Ukrainan miesten maajoukkue antoi maalleen ainakin pientä ilonaihetta keskiviikkoiltana, kun se kaatoi Skotlannin Euroopan MM-karsintojen pudotuspelivaiheen välierissä. Ottelu oli Ukrainalle ensimmäinen sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sotatoimet maata kohtaan.

Jalkapallo ei missään nimessä olen tärkein asia maailmassa, eikä etenkään Ukrainassa, tällä hetkellä. Iso osa Ukrainan kansalaisista joutui katsomaan ottelua ilmahyökkäyssuojista tai bunkkereista, kun hälytykset Venäjän potentiaalisista ilmaiskuista soivat ympäri maata.

Mutta juuri näille ihmisille Ukrainan pelaajat pelasivat. Juuri heille he antoivat kaikkensa, tuodakseen edes jonkinlaista lohtua muutoin hyvin lohduttomaan arkeen.

Kansa ei olisi voinut pyytää enempää. Ukrainalaiset jättivät Glasgow’ssa kirjaimellisesti kaikkensa kentälle. Kun Artem Dovbyk toisen puoliajan lisäajalla iski voiton varmistaneen maalin, putosivat ukrainalaispelaajat kentän pintaan liian väsyneinä juhlimaan.

Ukraina pelaa sunnuntaina paikasta Qatarin MM-kisoihin Walesia vastaan. Paikasta, joka merkitsisi paljon enemmän ukrainalaisille kuin kellekään muulle tällä hetkellä. Nähtäväksi jää, kuinka paljon pelaajilla on vielä tankissa uuvuttavan välierän jälkeen.

Joukkue voi kuitenkin hakea voimaa siitä, ettei keskiviikon voitto tullut pelkästään tunteella ja epätoivolla. Ukraina oli pelillisesti valovuoden Skotlantia edellä ja ansaitsi paikkansa MM-jatkokarsintojen finaalissa jo pelkästään urheilullisin perustein.

Ukraina dominoi, kunnes väsymys iski

Ukrainan maajoukkue ei ollut ennen keskiviikkoa pelannut otteluakaan viime marraskuun jälkeen. Avauskokoonpanon yhdestätoista pelaajasta kuusi ei ollut pelannut kilpailullisia otteluita joulukuun jälkeen, sillä he eivät joko halunneet ja pystyneet siirtymään muualle, kun Ukrainan liiga keskeytettiin.

Se ei kuitenkaan näkynyt Glasgow’n nurmella keskiviikkoiltana. Ainoa kysymys, joka tilanteesta jää, on se, että kuinka dominoiva Ukraina olisikaan ollut, jos se olisi voinut valmistautua kunnolla.

Ensimmäisellä jaksolla näytti ajoittain siltä, että Ukraina oli ainoa joukkue, joka oli saapunut pelaamaan. Se ei antanut Skotlannin saada edes kolmea peräkkäistä syöttöä omilleen. Ainoat fanit, jotka pitivät Hampden Parkilla ääntä, olivat paikan päälle selvinneet ukrainalaiset.

Skotlanti selvisi vain vaivoin Ukrainan ensimmäisestä rynnistyksestä kahdeksannelle peliminuutilla, kun Roman Yaremchuk petasi Viktor Tsygankoville avopaikan, jonka Craig Gordon kuitenkin torjui. Hieman myöhemmin Andriy Yarmolenko osoitti vaarallisuutensa upealla kaukolaukauksella.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Ukraina lopulta avasi ottelun maalihanat. Taras Stepanenko pelasi upean pitkän syötön, jonka Yarmolenko otti vähintään yhtä upeasti haltuunsa. Ukrainalainen jatkoi pallon yli vastaan tulleen Gordonin lähes yhdellä rikkoutumattomalla liikkeellä ja vapautti valtavan tunteenpurkauksen niin kentällä kuin katsomossa.

Skotlanti sai pian huomata, että tämä oli vasta alkusoittoa.

Heti tauon jälkeen Oleksandr Karavaev löysi keskityksellään Yaremchukin pään. Tornimainen hyökkääjä jatkoi pallon varmasti ohi Gordonin ja siirsi maansa kahden maalin johtoon.

Toisen puoliajan edetessä ukrainalaisten pelaamattomuus alkoi näkyä. Väsymys teki tuloaan ja siirsi pelin hallinnan Skotlannille, kun urheasti pelanneet ukrainalaispelaajat yrittivät pitää välinsä tiiviinä ja puolustaa johtoaan.

Ukrainan rangaistusalue oli kerta toisensa jälkeen täynnä kaaosta, kun Skotlanti lähetti keskityksiään kohti Georgiy Buschanin maalia. John McGinn missasi ensimmäisen huippupaikan, mutta Callum McGregor onnistui seuraavasta. Skotlanti oli tullut maalin päähän.

Ainakin hetken aikaa skotlantilaiset uskoivat jatkopaikkaan. Se ei olisi kuitenkaan sopinut yhteen tämän jalkapallovuoden hienoimmista tarinoista. Kun fyysinen kunto petti, osoitti Ukraina henkistä lujuutta ja kaivoi jostain riittävän määrän energiaa pitääkseen Skotlannin loitolla maalistaan.

Dovbykin maali oli pelkkä muodollisuus, vaikka sen jälkeinen hetki osoittikin sekä karulla että kauniilla tavalla, kuinka paljon ukrainalaiset olivat itsestään antaneet. Ukraina oli joukkueista parempi, ja ansaitsi paikkansa sunnuntain finaalissa.


Wolverhampton Wanderers - Burnley
Luton Town - Arsenal